DAB+: Καιρός για μετάβαση στο ψηφιακό ραδιόφωνο μετά την οριστική μετάβαση ψηφιακής τηλεόρασης…

Η σταδιακή ολοκλήρωση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε το ΥΠΟΜΕΔΙ, η ΕΕΤΤ και το ΕΣΡ να προωθήσουν με τη σειρά τους το ψηφιακό ραδιόφωνο στα VHF, παράλληλα με το αναλογικό ραδιόφωνο στα FM


 ...
Πιο συγκεκριμένα η απελευθέρωση τους φάσματος των συχνοτήτων VHF (με τη σταδιακή ολοκλήρωση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης στην Ελλάδα), δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να προχωρήσει (από τις αρμόδιες αρχές), η ανάθεση των allotments - συχνοτήτων VHF (που έχουν καταχωρηθεί στην Ελλάδα από την ITU RRC-06), σε πάροχο/παρόχους ψηφιακού ραδιοφώνου DAB+, για εκπομπή σε δίκτυα SFN μέσα από τα 156 βασικά κέντρα και τις αναγκαίες μελλοντικές θέσεις gap fillers της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης. Η ύπαρξη ραδιοφωνικών δεκτών DAB+/FM παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα μιας συνολικής ανασυγκρότησης του ραδιοφωνικού τοπίου στην Ελλάδα.


Όπως βλέπουμε στο ""χάρτη συχνοτήτων"" ψηφιακού ραδιοφώνου, η χώρα χωρίζεται σε 10 allotments (1 πανελλαδικής και 9 περιφερειακής εμβέλειας). Αυτό δίνει τη δυνατότητα για εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών:

α) Πανελλαδικής εμβέλειας μέσα από το allotment GREECE (κανάλι 12D), το οποίο καλύπτει ψηφιακά ολόκληρη την Ελλάδα. Στο allotment αυτό μπορούν να εκπέμπουν οι ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΝΕΡΙΤ, καθώς και ιδιωτικοί (κυρίως ειδησεογραφικοί) στους οποίους μπορεί να χορηγηθεί άδεια πανελλαδικής εμβέλειας. Για το allotment GREECE θα απαιτηθεί εκπομπή και από τα 156 κέντρα εκπομπής (ενδεχομένως και από τοπικά gap fillers), καθώς και δορυφορική τροφοδοσία της πολυπλεξίας.




β) Περιφερειακής εμβέλειας για εκπομπή σε κάποιο από τα υπόλοιπα 9 περιφερειακά allotments. Λέγοντας «περιφερειακά» εννοούμε τις περιοχές που βλέπουμε στο χάρτη συχνοτήτων και είναι διεθνώς κατοχυρωμένες. Για την κάλυψη του κάθε περιφερειακού allotment θα απαιτηθεί ψηφιακή εκπομπή από συγκεκριμένα κύρια κέντρα και τοπικά gap fillers. Οι περιφερειακές πολυπλεξίες θα μεταφέρονται στα κέντρα εκπομπής σε αντίστοιχο τρόπο με τις περιφερειακές τηλεοπτικές πολυπλεξίες.
γ) Τοπικής εμβέλειας μέσω αναλογικής εκπομπής στα FM. Μέσα από ένα ή περισσότερα κύρια κέντρα εκπομπής, οι ραδιοφωνικοί σταθμοί αυτής της κατηγορίας θα μπορούν να έχουν μικρότερη εμβέλεια από τους «ψηφιακούς» περιφερειακούς σταθμούς.

Γενικά, το ψηφιακό ραδιόφωνο πρέπει να «πάρει σειρά», μετά την ολοκλήρωση της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης και την κατάργηση των αναλογικών εκπομπών στα VHF. Εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων, ας αναλογιστούμε την δημιουργία μιας νέας αγοράς με τις πωλήσεις ραδιοφωνικών δεκτών DAB+/FM από τα καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών…
(paksat)