Αλ. Τσίπρας: "Τέρμα το τζάμπα επιχειρείν στις τηλεοπτικές συχνότητες"…

Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε και με τα ΜΜΕ, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα, "ότι με την άμεση δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες, θα τεθεί ένα τέλος στο τζάμπα επιχειρείν στις τηλεοπτικές συχνότητες"… Παράλληλα σύμφωνα με την "ΕΦΣΥΝ", "υπάρχει το ενδεχόμενο να παραχωρηθεί μικρός αριθμός αδειών καναλιών εθνικής εμβέλειας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει συνέργειες υποχρεωτικών συγχωνεύσεων, προκειμένου να πληρούνται όλες οι προαπαιτούμενες «τεχνικές, νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις (του επικείμενου νομοσχεδίου που θα μπει για ένα μήνα σε διαβούλευση)». Αλλαγές που μπορεί να επηρεάσουν και τη Digea (στην οποία προβλέπονταν έως και 16 θέσεις καναλιών εθνικής εμβέλειας). Ενώ δεν αποκλείεται να ανοίξει ο δρόμος και για νέους επενδυτές (καθώς και δυνατούς ομίλους θεματικών καναλιών του εξωτερικού), προκειμένου η χώρα μας να αποκομίσει τα μέγιστα, με ότι και αν σημαίνει αυτό για το ύψος του τελικού κόστους απόκτησης των αδειών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας"…
...
Αλ. Τσίπρας: "Τέρμα το τζάμπα επιχειρείν στις τηλεοπτικές συχνότητες"… 
Ο πρωθυπουργός της χώρας Αλ. Τσίπρας μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ασχολήθηκε και με τα ΜΜΕ, τονίζοντας ανάμεσα στα άλλα: "Δεν είναι καθόλου τυχαία η καθημερινή επίθεση που δεχόμαστε από τα ΜΜΕ της διαπλοκής, έντυπα και ηλεκτρονικά. Που τη μια βλέπουν χειρότερα μνημόνια να υπογράφονται και την άλλη μέρα βλέπουν τη χώρα να βαδίζει στα βράχια, στην καταστροφή, στην έξοδο από το Ευρώ. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και αποδεικνύει και σήμερα εμπράκτως, ότι δεν λογαριάζει τη φαιά προπαγάνδα και τον εκφοβισμό. Ακριβώς γιατί έχει εμπιστοσύνη στη κρίση του ελληνικού λαού.
Οι ολιγάρχες, λοιπόν, ας το καταλάβουν : Ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στη τσέπη.  Ήρθε η ώρα να πληρώσουνε φόρους, να πληρώσουν τα δάνειά τους στις τράπεζες, να πληρώσουν τις τηλεοπτικές συχνότητες που χρησιμοποιούν τζάμπα, να πληρώσουν όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος και όπως πληρώνει από το υστέρημά του και ο τελευταίος έλληνας πολίτης. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν ότι δεν πλήρωσαν τόσα χρόνια. Όση φαιά προπαγάνδα και αν εξαπολύσουν εναντίον μας, όσο και αν μας απειλήσουν, όσο και αν μας λοιδωρήσουν, δε θα αλλάξουμε στάση. Γιατί έχουμε το λαό και την κοινωνία μαζί μας. Και γιατί εδώ ήρθαμε για να επιβάλουμε το δίκιο. Και το δίκιο θα το επιβάλουμε είτε έτσι, είτε αλλιώς. Ας το καταλάβουν καλά. Έχουμε μπροστά μας τέσσερα χρόνια παρά τέσσερις μήνες διακυβέρνησης, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ο λαός μας στηρίζει, όσο δε στήριξε ποτέ καμιά άλλη κυβέρνηση.
Το δίκιο θα το επιβάλουμε στο τόπο, να είστε σίγουροι για αυτό. Σε κάθε περίπτωση. Ήδη στους τέσσερις μήνες, καταφέραμε το πρώτο μεγάλο πλήγμα στη διαπλοκή. Καταλογίσαμε το πρώτο κομμάτι από τα χρέη των τηλεοπτικών σταθμών που έμεναν για χρόνια κλειδωμένα στα συρτάρια των Υπουργείων. Χρέη για τα οποία, κατά περίεργη σύμπτωση, οι άτεγκτοι τεχνοκράτες της Τρόικας δεν χτύπησαν ποτέ το χέρι στο τραπέζι. Γιατί διύλιζαν τον κώνωπα και κατάπιναν την κάμηλο της διαπλοκής και της διαφθοράς. Εμείς θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε με την άμεση δημοσιοποίηση του σχεδίου νόμου για τις ραδιοτηλεοπτικές άδειες που θα θέσει ένα τέλος στο μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο της μεταπολιτευτικής ελληνικής δημοκρατίας".



"Όπως φαίνεται, το προσεχές διάστημα αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις"...
 Παράλληλα σύμφωνα με την "ΕΦΣΥΝ", "το ενδεχόμενο να παραχωρήσει τελικά μόνο τρεις με τέσσερις άδειες για κανάλια εθνικής εμβέλειας, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την ΕΡΤ, εξετάζει σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση. Όπως φαίνεται, δεν ήταν διόλου τυχαία όσα είπε ο αρμόδιος για τα ΜΜΕ υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στη συνέντευξή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών Σαββατοκύριακο» και τον συνάδελφο Φώτη Παπούλια.
Έκανε λόγο για «άναρχο τοπίο», αλλά και για «πάρα πολλά κανάλια», ενώ αναφέρθηκε σε νομοσχέδιο για την προκήρυξη των αδειών που θα τεθεί σε διαβούλευση μέσα σε ένα μήνα και θα ρυθμίζει «τεχνικές, νομικές και οικονομικές προϋποθέσεις, που θα πρέπει να πληρούνται, καθώς και τα εχέγγυα νομιμότητας και διαφάνειας που θα θωρακίζουν τη νόμιμη λειτουργία τους».
Μια πιθανή απόφαση, πάντως, για τρεις άδειες για κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας αναμένεται να δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις. Κι αυτό διότι θεωρείται σίγουρο ότι θα οδηγήσει σε... σενάρια υποχρεωτικών συγχωνεύσεων, αφού σήμερα εκπέμπουν συνολικά (με τη δημόσια ραδιοτηλεόραση) οκτώ κανάλια εθνικής εμβέλειας, ενώ υπάρχει ακόμα ένα το οποίο δεν λειτουργεί (ALTER), αλλά η προσωρινή του άδεια δεν έχει ακόμη επιστραφεί.
Το να «σπρώξει» ουσιαστικά σε συγχωνεύσεις μπορεί να είναι και επιδίωξη της κυβέρνησης, η οποία επιθυμεί να πιέσει τα υπερχρεωμένα κανάλια να προχωρήσουν ή σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είτε σε... συνέργειες, ώστε να περιοριστούν τα ανοίγματα που έχουν σε δάνεια κ.ά. Μια τέτοια κίνηση, πάντως, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα, όπως για παράδειγμα πως από τρεις ουσιαστικά άδειες εθνικής εμβέλειας η κυβέρνηση αναμένει να εισπράξει 120 με 180 εκατ. ευρώ, όπως περιέγραφε στο σχετικό ενημερωτικό μέιλ προς το Brussels Group; Εκτός και αν ακριβύνουν για τα καλά τόσο οι άδειες εθνικής, όσο και περιφερειακής εμβέλειας.
Από την άλλη, μια τέτοια απόφαση αναμένεται να δημιουργήσει και περαιτέρω εργασιακά προβλήματα στον χώρο των ΜΜΕ, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει και πάλι σε νέες περικοπές προσωπικού και αμοιβών σε έναν κλάδο με ήδη υψηλή ανεργία. Νέα... προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και με την Digea, η οποία είναι η μοναδική πάροχος δικτύου, στο οποίο όμως προβλέπονταν έως και 16 θέσεις για κανάλια εθνικής εμβέλειας και με μια τέτοια ενέργεια από την κυβέρνηση δεν θα μπορεί να διαθέσει περισσότερες από τρεις, αφού η ΕΡΤ διαθέτει το δικό της δίκτυο.
Όπως φαίνεται, το προσεχές διάστημα αναμένονται περαιτέρω εξελίξεις"...