Αφιέρωμα - "Free to air και Free to view πλατφόρμες μέσω δορυφόρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28"...

Πως διαμορφώνεται το τοπίο των "Free to air και Free to view" πλατφορμών μέσω δορυφόρου στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της κάλυψης των λευκών περιοχών χωρίς επίγειο ψηφιακό σήμα…
 Τη στιγμή που η οριστική επίγεια ψηφιακή μετάβαση είναι σε εξέλιξη από τους παρόχους δικτύου ευρυεκπομπής "Digea και ΝΕΡΙΤ", αφήνοντας αρκετές «λευκές» περιοχές της Ελλάδας χωρίς τηλεοπτική ψηφιακή κάλυψη, κορυφώνεται η συζήτηση για τη χρησιμότητα ύπαρξης (ή το είδος) μιας δωρεάν δορυφορικής πλατφόρμας στην Ελλάδα. Ας δούμε, λοιπόν, τι συμβαίνει σήμερα με τις FTA/FTV δορυφορικές πλατφόρμες που μεταδίδουν επίγεια τηλεοπτικά κανάλια στις υπόλοιπες 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού διευκρινίσουμε ότι…:
(K.Π. για το Greek Digital TV)

 ...
 Α) Free to Air (FTA) χαρακτηρίζεται μια δορυφορική πλατφόρμα που εκπέμπει χωρίς κρυπτογράφηση και το σήμα της λαμβάνεται ελεύθερα από οποιονδήποτε συμβατό δορυφορικό δέκτη.

Β) Free to View (FTV) χαρακτηρίζεται μια δορυφορική πλατφόρμα που εκπέμπει χρησιμοποιώντας κάποιο σύστημα κρυπτογράφησης, κυρίως για λόγους προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων εξαιτίας της μεγάλης διασποράς του δορυφορικού σήματος. Η λήψη του σήματος μιας FTV πλατφόρμας πραγματοποιείται με ειδικό εξοπλισμό (κάρτα πρόσβασης, μοντούλα, αποκωδικοποιητής), από τους κατοίκους μιας συγκεκριμένης χώρας. Ως FTV θεωρούνται και ανεξάρτητα βασικά πακέτα καναλιών που διατίθενται από δορυφορικές συνδρομητικές πλατφόρμες με συμβολικό τέλος πρόσβασης (μηνιαίο ή ετήσιο), αποσκοπώντας στην πλήρη τηλεοπτική κάλυψη μιας χώρας.

Γ) Σε ορισμένες περιπτώσεις οι FTA/FTV δορυφορικές πλατφόρμες στην Ευρώπη ασχολούνται με την εμπορική διάθεση συμβατών δεκτών/αποκωδικοποιητών ή/και αμφίδρομων υπηρεσιών.


Πως διαμορφώνεται το τοπίο των "Free to air και Free to view" δορυφορικών πλατφορμών στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια της κάλυψης των λευκών περιοχών χωρίς επίγειο ψηφιακό σήμα…

 Έχουμε, λοιπόν:

1) Αυστρία: Η εταιρεία παροχής υπηρεσιών ORS (θυγατρική της κρατικής αυστριακής ραδιοτηλεόρασης ORF) διαθέτει την FTV πλατφόρμα "ORF Digital" μέσω των δορυφόρων "Astra 1 - 19.2E". H ORF Digital παρέχει κρατικά και ιδιωτικά αυστριακά κανάλια, χρησιμοποιώντας το σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto.

2) Βέλγιο: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

3) Βουλγαρία: Δεν διαθέτει επίσημη FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα. Παρ’ όλα αυτά εμφανίζεται πλέον ως δυνατή η λήψη (με εξοπλισμό λήψης συστήματος multistream που διατίθεται στο εμπόριο) των FTA καναλιών που εκπέμπει η εταιρεία "NURTS Bulgarija", μέσω του δορυφόρου "Intelsat 12 - 45E", με σύστημα multistream για την τροφοδοσία των πομπών της βουλγαρικής επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας. Παράλληλα, από τον ίδιο δορυφόρο υπάρχει και η FTA εκπομπή ιδιωτικών βουλγαρικών καναλιών μέσω των πλατφορμών "Vivacom και NURTS Bulgarija" (όπως και μέσω της πλατφόρμας "Bulsatcom" και του δορυφόρου "Hellas Sat 2 - 39E").

4) Βρετανία: Η δημόσια τηλεόραση του "ΒΒC" και ο όμιλος ιδιωτικών καναλιών "ITV" παρέχουν τη δημοφιλή FTA πλατφόρμα της "Freesat" μέσω του συμπλέγματος δορυφόρων "Astra 2 - 28.2E". Η Freesat διαθέτει κρατικά και ιδιωτικά βρετανικά κανάλια, καθώς και τις αμφίδρομες υπηρεσίες Freetime.

5) Γαλλία: Υπάρχουν δυο ανταγωνιστικές FTV πλατφόρμες για τη Γαλλική αγορά με τη συνδρομή των δυο μεγαλυτέρων δορυφορικών παρόχων SES και Eutelsat… H συνεργασία των εταιρειών SES και Canal+ Group παρέχει την FTV πλατφόρμα "TNT Sat" μέσω των δορυφόρων Astra 1 (19,2E). H ΤΝΤ Sat διαθέτει τα κανάλια της επίγειας γαλλικής πλατφόρμας TNT με σύστημα κρυπτογράφησης Viaccess.

Παράλληλα, τα κανάλια της TNT παρέχονται και μέσω της FTV πλατφόρμας Fransat, ιδιοκτησίας της εταιρείας Eutelsat. H Fransat εκπέμπει μέσω του δορυφόρου Eutelsat 5 West A (5W), χρησιμοποιώντας επίσης το σύστημα κρυπτογράφησης Viaccess.


6) Γερμανία: Χρησιμοποιώντας το ιδιόκτητο teleport στο Usingen της Γερμανίας, η "Media Broadcast" (θυγατρική του ομίλου TDF) εκπέμπει μία «άτυπη Deutsche TV» FTA πλατφόρμα για τη γερμανική αγορά μέσω της δημοφιλής τροχιακής θέσης "Astra 1 - 19.2E". Το σύνολο των γερμανικών κρατικών και ιδιωτικών καναλιών (ARD/ZDF, DW, RTL Group, ProSiebenSat.1 Group,...), λαμβάνονται με ελεύθερη πρόσβαση από οποιοδήποτε δορυφορικό δέκτη της ελεύθερης αγοράς (DVB-S/S2).
Παράλληλα τα ιδιωτικά κανάλια δίνουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας μέσω μιας χαμηλού κόστους ετήσιας συνδρομής και της αντίστοιχης δορυφορικής πλατφόρμας της SES "HD+". Ενώ ελοχεύει το ερώτημα τι επιφυλάσσετε στο μέλλον για τις εκδόσεις τυπικής ευκρίνειας (ως αναφορά τα ιδιωτικά κανάλια), αφού έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τις FTA SD εκδόσεις τους, τουλάχιστον μέχρι και το 2018-19... Από εκεί και πέρα σίγουρα οι HD υπηρεσίες της δημόσιας τηλεόρασης της Γερμανίας "ARD/ZDF", θα παραμείνουν FTA στη ζώνη Clarke...

7) Δανία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

8) Εσθονία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

9) Ισπανία: H "Abertis Telecom", πάροχος δικτύου της ισπανικής επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας "TDT", παρέχει δορυφορική λήψη FTV πρόσβασης των επίγειων καναλιών της πλατφόρμας "TDT Sat", σε όσα νοικοκυριά δεν διαθέτουν επίγεια λήψη. H δορυφoρική λήψη πραγματοποιείται με ειδικούς αποκωδικοποιητές, μέσω της πλατφόρμας που διαθέτει η AbertisTelecom στους δορυφόρους "Hispasat 30W", για την τροφοδοσία των επίγειων αναμεταδοτών της TDT σε ολόκληρη την Ισπανική επικράτεια.



10) Ιρλανδία: H εταιρεία "2rn", πάροχος δικτύου της επίγειας ιρλανδικής πλατφόρμας "Saorview", παρέχει την FTA πλατφόρμα "Saorsat" μέσω του δορυφόρου "Εutelsat Ka-Sat 9A - 9Ε". Η Saorsat παρέχει κυρίως τα κανάλια της ιρλανδικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης RTE και είναι η μοναδική δορυφορική πλατφόρμα που εκπέμπει σε συχνότητα της μπάντας Ka (απαιτείτε ειδικό LNB για τη μπάντα Ka) και με ιχνοδιάγραμμα `η "Spotbeam" που στοχεύει σε Ιρλανδία και Βρετανία.

11) Ιταλία: To 2008 δημιουργήθηκε η εταιρεία "tivù S.r.l." με σκοπό την προώθηση της ψηφιακής τηλεόρασης στην Ιταλία. Μέτοχοι της tivù S.r.l. είναι σήμερα η δημόσια ιταλική τηλεόραση της Rai, και οι όμιλοι ιδιωτικών καναλιών "Mediaset, Telecom Italia Media, Confindustria Radio TV και Aeranti Corallo". Εκτός από την επίγεια πλατφόρμα tivù, η tivù S.r.l. παρέχει και την FTV πλατφόρμα "tivù sat" μέσω του συμπλέγματος δορυφόρων "Hot Bird 13E". H "tivù sat" παρέχει κρατικά και ιδιωτικά ιταλικά κανάλια χρησιμοποιώντας το σύστημα κρυπτογράφησης Nagravision, ενώ ένα μέρος προγραμματισμού `η ολοκληρωτικά προσφέρεται και FTA στις 13Ε, από αρκετά δημόσια και ιδιωτικά κανάλια της Ιταλικής αγοράς.


12) Κροατία: Η εταιρεία "Odašiljači i Veze (OiV)", πάροχος δικτύου της επίγειας κροατικής πλατφόρμας, διαθέτει FTV πλατφόρμα στο δορυφόρο "Eutelsat 16Α - 16Ε". H πλατφόρμα της OiV παρέχει τα κανάλια της κροατικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης HRT με σύστημα κρυπτογράφησης Viaccess, αλλά και εν μέρει προγράμματα σε ελεύθερη λήψη πρόσβασης (FTA).


13) Κύπρος: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

14) Λετονία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

15) Λιθουανία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

16) Λουξεμβούργο: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

17) Μάλτα: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

18) Ολλανδία: H συνδρομητική πλατφόρμα "Canal Digitaal (θυγατρική του ομίλου Μ7 Group) παρείχε FTV τα κρατικά ολλανδικά κανάλια NPO (από το 1996 έναρξη της ψηφιακής πλατφόρμας "CanalDigitaal", μέχρι και τις 31/07/14), μέσω των δορυφόρων "Astra 1 - 19.2E και Astra 3Β - 23.5E" (με σύστημα κρυπτογράφησης Mediaguard)... Δυστυχώς από τη 1η Αυγούστου 2014 (έχει αλλάξει η διαδικασία πρόσβασης) και τα ολλανδικά δημόσια κανάλια της NPO παρέχονται μόνο με την υποχρεωτική συνδρομή σε ένα οποιοδήποτε πακέτο της "Canal Digitaal"... Παράλληλα η ίδια πλατφόρμα παρέχει το FTA πακέτο περιφερειακών κρατικών καναλιών στη τροχιακή θέση 23.5Ε.

19) Ουγγαρία: H συνδρομητική πλατφόρμα "AustriaSat Magyarország", παρέχει FTA εκπομπή των καναλιών της ουγγρικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης "ΜΤVA", μέσω του δορυφόρου "Eutelsat 9Α - 9Ε".


20) Πολωνία: Mέσω της υπηρεσίας "Telewizja na Karte", η συνδρομητική πλατφόρμα nc+ παρέχει πακέτο FTV μέσω των δορυφόρων Hotbird (13E), με σύστημα κρυπτογράφησης Conax. To πακέτο περιλαμβάνει κρατικά και ιδιωτικά πολωνικά κανάλια.



21) Πορτογαλία: Η Portugal Telecom, πάροχος δικτύου της επίγειας πορτογαλικής πλατφόρμας TDT, παρέχει τη δυνατότητα απευθείας λήψης των επίγειων καναλιών (TDT Complementar) από τους δορυφόρους "Hispasat - 30W". H υπηρεσία "TDT Complementar" διατίθεται μέσω της συνδρομητικής πλατφόρμας "Meo", η οποία ανήκει στην Portugal Telecom και χρησιμοποιεί το σύστημα κρυπτογράφησης Nagravision.

22) Ρουμανία: H κρατική ρουμανική ραδιοτηλεόραση "TVR", διαθέτει FTV πλατφόρμα μέσω του δορυφόρου "Eutelsat 16Α - 16Ε", με συστήματα κρυπτογράφησης Viaccess και Conax. H πλατφόρμα παρέχει όλα τα κανάλια της TVR. Παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι τηλεθεατές μπορούν να αυξήσουν τα διαθέσιμα ρουμανικά κανάλια που λαμβάνουν από τον "Eutelsat 16Α", με την πλατφόρμα "Freesat Romania", η οποία παρέχει τα σημαντικότερα ιδιωτικά κανάλια της Ρουμανίας με 22,5 ευρώ/έτος. Η λήψη των πλατφορμών "TVR – Freesat Romania" πραγματοποιείται με την ίδια κάρτα πρόσβασης.

23) Σλοβακία: H συνδρομητική πλατφόρμα Skylink παρέχει βασικό πακέτο (Digital + Digital HD) κρατικών και ιδιωτικών σλοβακικών και τσεχικών καναλιών με 1,2 ευρώ/μήνα. Η Skylink εκπέμπει μέσω του δορυφόρου Astra 3B(23,5E) με σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto. Παράλληλα υπάρχει η διάθεση της υπηρεσίας μέσω δορυφόρου "Freesat by UPC", μια υπηρεσία που προσφέρεται από τη πλατφόρμα της "UPC Direct" (μέσω της τροχιακής θέσης "Thor 5/6 - 0.8W"), Με προπληρωμένες φόρμουλες συνδρομής (εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας), που δίνουν πρόσβαση σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια της Τσεχίας (και της Σλοβακίας), με δέλεαρ πρόσβαση σε συνδρομητικά διεθνή θεματικά κανάλια ψυχαγωγίας...  

24) Σλοβενία: Η πλατφόρμα της εταιρείας Odašiljači i Veze (OiV) στον "Eutelsat 16Α - 16Ε", πραγματοποιεί FTA εκπομπή όλων των καναλιών της σλοβενικής κρατικής ραδιοτηλεόρασης TV Slovenija.

25) Σουηδία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

26) Τσεχία: H συνδρομητική πλατφόρμα Skylink παρέχει βασικό πακέτο (Digital + Digital HD) κρατικών και ιδιωτικών σλοβακικών και τσέχικων καναλιών με 1,2 ευρώ/μήνα. Η Skylink εκπέμπει μέσω του δορυφόρου Astra 3B (23,5E) με σύστημα κρυπτογράφησης Irdeto. Παράλληλα υπάρχει η διάθεση της υπηρεσίας μέσω δορυφόρου "Freesat by UPC"  μια υπηρεσία που προσφέρεται από τη πλατφόρμα της "UPC Direct"(μέσω της τροχιακής θέσης "Thor 5/6 - 0.8W"). Με προπληρωμένες φόρμουλες συνδρομής (εξάμηνης και δωδεκάμηνης διάρκειας), που δίνουν πρόσβαση σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά κανάλια της Τσεχίας (και της Σλοβακίας), με δέλεαρ πρόσβαση σε συνδρομητικά διεθνή θεματικά κανάλια ψυχαγωγίας...  

27) Φινλανδία: Δεν διαθέτει FTA/FTV δορυφορική πλατφόρμα.

Όπως βλέπουμε, όλες οι χώρες της νότιας και κεντρικής ηπειρωτικής Ευρώπης διαθέτουν κάποια μορφή πρόσβασης FTA/FTV δορυφορικής πλατφόρμας (εκτός των χωρών που υπερισχύει η πρόσβαση καλωδιακής τηλεόρασης), που εξασφαλίζει τη πλήρη ψηφιακή τηλεοπτική κάλυψη (δωρεάν `η με χαμηλό κόστος ετήσιας συνδρομής), ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νοικοκυριό των παραπάνω χωρών.
 Στην Ελλάδα (των 28); 

Κ. Π.




Blog Σχόλιο: Στην Ελλάδα έχει επιλεγεί από τη πολιτεία μόνο η χρονοβόρα και κοστοβόρα για τους δήμους διαδικασία εγκατάστασης των βοηθητικών κέντρων εκπομπής "Gap Fillers" (εντός του 2015), που πότε δεν θα καταφέρει να προσφέρει 100% γεωγραφική κάλυψη επίγειου ψηφιακού σήματος στην Ελληνική επικράτεια (ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο νοικοκυριό της χώρας)... Από εκεί και πέρα o ερχομός του νέου δορυφόρου "Eutelsat 9B" (εντός του 2015 με το νέο εκτεταμένο αποτύπωμα ιχνοδιαγράμματος ελληνικού ενδιαφέροντος), ίσως διαφοροποιεί τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη μιας αντίστοιχης "Free-To-View πλατφόρμας μέσω δορυφόρου", για τη κάλυψη των λευκών ζωνών στην Ελληνική επικράτεια (χωρίς επίγειο ψηφιακό σήμα)! Εάν και εφόσον ωριμάσουν οι συνθήκες και η Ελληνική πολιτεία αποφασίσει να κατευθύνει ένα μέρος των κονδυλίων του επιχειρησιακού προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση» και προς τη κατεύθυνση λήψης μέσω δορυφόρου… Γιατί δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι ακριτικές νησιώτικες περιοχές του Αιγαίου (λόγω των αναλογικών παρεμβολών από τη γειτονική χώρα), αλλά και άλλες ακριτικές ηπειρωτικές περιοχές "έχουν εγκαταλείψει σ` ένα μεγάλο βαθμό την επίγεια λήψη τηλεόρασης", μετά την έναρξη της δορυφορικών πλατφορμών "nova" (το 2000) και του "OTE TV" (το 2011) και είναι ακόμη περισσότερο εξοικειωμένες με τη δορυφορική λήψη τηλεόρασης (προστιθέμενα και λόγω του τουρισμού)…