HellasSat HD: η νέα δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ στην αναμονή για πιλοτικές HD εκπομπές...


HellasSat HD, η νέα δορυφορική πλατφόρμα του ΟΤΕ αναμένει το πράσινο φως από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣP) για να ξεκινήσει τις πρώτες πιλοτικές εκπομπές σε DVB-S2/Μpeg4! Μια καλή αρχή για το πιλοτικό στάδιο της πλατφόρμας θα αποτελέσει η μετάδοση σε υψηλή ευκρίνεια όλων των αγώνων του Euro 2008 και της Ολυμπιάδας του Πεκίνου, μέσα στο Καλοκαίρι του 2008. Σε συνεργασία με την ΕΡΤ που έχει τα αποκλειστικά δικαιώματα των αγώνων για την Ελληνική επικράτεια και του ΥΜΕ. Με βασικό στόχο την προώθηση της νέας τεχνολογίας μετάδοσης υψηλής ευκρίνειας, το ίδιο το ΥΜΕ διαθέτει γι` αυτό τον σκοπό την συχνότητα που ήδη κατέχει στον δορυφόρο HellasSat 39Ε. Σχετικές ανακοινώσεις προς τους Καταναλωτές για τον τρόπο λήψης των αντίστοιχων εκπομπών υψηλής ευκρινείας, αναμένεται να πραγματοποιήσουν την ερχόμενη εβδομάδα τα δυο συναρμόδια υπουργεία Τύπου & ΜΜΕ και Μεταφορών & Επικοινωνιών.

Μονόδρομος για την εμπορική λειτουργία της νέας δορυφορικής πλατφόρμας HellasSat HD, θα αποτελέσει το νέο πρότυπο εκπομπής DVB-S2/Μpeg4. Πρότυπο εκπομπής που ήδη χρησιμοποιούν όλες οι νέες δορυφορικές πλατφόρμες που έκαναν πρεμιέρα μέσα στο 2008 (Vision TV, Hello HD…κ.α.). Και το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την παροχή υπηρεσιών υψηλής ευκρινείας και καλύτερης εκμετάλλευσης χωρητικότητας για την παροχή SD υπηρεσιών. Έτσι με τους δορυφορικούς δέκτες νέας γενιάς DVΒ-S2 θα είναι εφικτή η λήψη καναλιών και στα δυο πρότυπα εκπομπής DVΒ-S2 και DVΒ-S. Πράγμα που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο της συνεκμετάλλευσης DVΒ-S υπηρεσιών διεθνών καναλιών της θυγατρικής του ΟΤΕ (Dolce TV) για την αγορά της Ρουμανίας και την HellasSat HD για την αγορά της Ελλάδας..

Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο τις πιλοτικές εκπομπές υψηλής ευκρινείας (στις αρχές του Καλοκαιριού), όσο και την επίσημη εμπορική λειτουργία της HellasSat HD που αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο του 2008.

Nicolas A. - http://rexsat5.blogspot.com/