30/6/09

Ελλάδα: 1.300.000 τηλεοπτικοί δέκτες-STBs σε Mpeg-2, επιζητούν λύσεις Mpeg-4!

Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή έχει πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει, από την μια η ΕΡΤ έχει επιλέξει από το 2006 να εκπέμπει στο πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg-2 (στο 65% του πληθυσμού της Ελληνικής επικράτειας), μέσα από τα τρία βασικά κέντρα εκπομπής στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης… Έτσι έχει δημιουργηθεί μια εγκατεστημένη βάση λήψης της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης DVB-T/Mpeg-2 , που ξεπερνά το 1.300.000 τηλεοπτικοί δέκτες και STBs (σύμφωνα με την ΕΡΤ) … Γνωρίζοντας ότι στην Ελληνική επικράτεια υπάρχουν 3.500.000 τηλεοπτικά νοικοκυριά, καταλαβαίνεται ότι η εγκατεστημένη βάση ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2, μπορεί να αναλογεί σε ένα σεβαστό ποσοστό έναντι του συνολικού ποσοστού τηλεοπτικών νοικοκυριών που υπάρχουν στην Ελλάδα… Από την άλλη η έναρξη της Digea (εντός του 2009), σηματοδοτείται με την επιλογή ενός πιο σύγχρονου προτύπου εκπομπής DVB-T/Mpeg-4, που από την μια μπορεί να εκμεταλλεύεται καλύτερα την ψηφιακή χωρητικότητα στην επίγεια ψηφιακή πλατφόρμα εκπομπής, από την άλλη θα δημιουργήσει ασυμβατότητα πρόσβασης στην ήδη εγκατεστημένη βάση ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2… Κάνεις δεν είναι αντίθετος στην χρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, όμως αυτό θα πρέπει να συνοδεύεται με την αντίστοιχη προστασία για τους καταναλωτές. Στην Ελλάδα, 1.300.000 τηλεοπτικοί δέκτες-STBs σε Mpeg-2, επιζητούν λύσεις Mpeg-4! Είναι λοιπόν υποχρέωση της πολιτείας να προστατεύει τους πολίτες-καταναλωτές, γιατί δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν ξανά την αλλαγή προτύπου εκπομπής, από την ΕΡΤ σε Mpeg-2 (2006), στην Digea σε Mpeg-4 (2009). Γιατί οι καταναλωτές δεν ήταν υποχρεωμένοι να γνωρίζουν τις τεχνολογικές εξελίξεις αλλαγών (μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα), η πολιτεία έπρεπε να διασφαλίσει τους όρους μετάβασης στην ψηφιακή εποχή, με το αντίστοιχο νομοθετικό πλαίσιο τεχνικών προδιαγραφών τηλεοπτικού εξοπλισμού. Όμως ποτέ δεν είναι αργά, και αφού αυτή την περίοδο είναι στα σκαριά το τελικό νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίσει τον τελικό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, δίνοντας το πράσινο φως, για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης… Αλλά και ταυτόχρονα θα εμπεριέχει τις τεχνικές προδιαγραφές τηλεοπτικού εξοπλισμού (ψηφιακοί δέκτες και τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη), ανάμεσα στα άλλα θα πρέπει να διασφαλίζει και τους όρους για την προστασία της εγκατεστημένης βάσης ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2 (των 1.300.000 τηλεοπτικών δεκτών και STBs), που δημιουργήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια στην χώρα μας, και όχι μόνο για το πρότυπο εκπομπής DVB-T/Mpeg-4 (που ενδιαφέρει την Digea)…
Φωνές του τύπου, ας πρόσεχαν οι καταναλωτές `η βιαστήκαν οι καταναλωτές δεν περνάνε…, όταν η ΕΡΤ (εν έτη 2006) μας βομβάρδιζε με τα κατάλληλα διαφημιστικά σποτάκια για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή και τα τέσσερα ψηφιακά της κανάλια (Cine+/Spor+/Prisma+/RikSat)… Ας αναλάβει και η ΕΡΤ τις ευθύνες της, η οποία παρεμπίπτοντος διαβλέποντας το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί κατά την παύση των αναλογικών εκπομπών, είχε κάνει πρόταση στην Digea «να ξεκινήσουν με MPEG 2, δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στην αγορά να προσαρμοσθεί στο MPEG 4 και να πάνε κατόπιν μαζί στο MPEG 4 (προβλεπόμενες ενημερωτικές καμπάνιες, κλπ.)…». Αναλύοντας αυτή την πρόταση της ΕΡΤ, και με δεδομένο ότι η Digea δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για τους καταναλωτές (παράλληλα με την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση…), μήπως θα ήταν καλύτερα να ακολουθηθεί μια μέση οδός για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή;
Να εκπέμψει και η Digea (πρότινος), σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη σε Mpeg-2 (έως το 2012), όπου προϋπάρχει το πρότυπο ψηφιακής εκπομπής Mpeg-2, μέσω της ΕΡΤ (με την αντίστοιχη εγκατεστημένη βάση ψηφιακής λήψης DVB-T/Mpeg-2)… Και στο Ξυλόκαστρο και άλλες περιοχές στην Ελληνική επικράτεια, σε Mpeg-4 (όπου δεν έχει εκπέμψει ακόμη ψηφιακά, η ΕΡΤ)… Για να μπει επιτέλους σε κάποιο καλό δρόμο, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή… Και στη συνέχεια (από το 2012 και μετά), να αρχίσει σταδιακά η μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή (σε Mpeg-4) και στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας…


http://greekdigitaltv.blogspot.com/

29/6/09

Το ψηφιακό δωράκι της Digea…, στους δημοσιογράφους!

Έτσι ή κάπως θα είναι οι "βασικοί" ψηφιακοί δέκτες MPEG4/AVC/H.264 που θα πρεπει να έχουμε σε λίγο (όλοι στα σπίτια μας ), για να βλέπουμε μέσω της επίγειας ψηφιακής μετάδοσης τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια.
Ο συγκεκριμένος δέκτης δόθηκε ως promotion στους δημοσιογράφους για να πάρουμε μία ιδέα. Δεν γνωρίζουμε εάν θα είναι ο "επίσημος" δέκτης που θα πωλείται όταν θα αρχίσουν οι επίγειες ψηφιακές μεταδόσεις, σίγουρο όμως είναι ότι στα 50 με 60 ευρώ που έχουν προαναγγείλει κάτι ανάλογο θα αγοράζουν οι καταναλωτές.

Ο συγκεκριμένος δέκτης είναι αγνώστου προελεύσεως και κατασκευασμένος στην Κίνα. Το μόνο που έχει ‘διαφύγει΄ στις προδιαγραφές του είναι ότι εμπλέκεται η Realtek. Ανοίγοντας το εσωτερικό του, ξεχωρίζει ο κεντρικός επεξεργαστής της NEC από την σειρά "MC1008" ενώ η όλη υλοποίηση είναι τυπική. Ο GKHD200T, διαθέτει έξοδο HDMI από την οποία παρέχει σήμα 1080p, έξοδο Component, CVBS, αναλογική στάθμης Line και ψηφιακή ομοαξονική στον ήχο δύο Scart και στην πρόσοψη θύρα USB 2.0. Εάν η τιμή της θα είναι αρχικά 50 ευρώ, όπως μας διαβεβαίωσαν οι ιθύνοντες της DIGEA και αργότερα πέσει ακόμα περισσότερο, πιστεύουμε ότι αποτελεί μία βατή προσφορά για τους χρήστες που ανήκουν στο entry level των απαιτήσεων. H συσκευή συνοδεύεται από τηλεχειριστήριο, δέχεται στην είσοδο USB δίσκους από 10GB έως 1ΤΒ και φυσικά USB Sticks, ενώ από την ίδια είσοδο υποστηρίζει λειτουργία PVR, δηλαδή μπορεί να γράψει ψηφιακό πρόγραμμα, η αυτονομία του οποίου ποικίλει ανάλογα από την χωρητικότητα του μέσου.
To σημαντικό είναι ότι πέρα από τον ενσωματωμένο επίγειο ψηφιακό δέκτη, DVB-T/Mpeg-4, η συσκευή δουλεύει ως ένα προικισμένο media player, το οποίο θα φέρει τους χρήστες πιο κοντά στην διαχείριση multimedia αρχείων μέσω της τηλεόρασης τους.Σχετικά με την συμβατότητα υποστηρίζει RM, RMVB, VOB, AVI, MP4, MPG, MPEG, TS, TP, TRP, M2TS, MKV, MOV, WMV, DAT, DiVX, ISO & ASF, ενώ σε ότι αφορά τους κώδικες συναντάμε τους Real video 8/9/10, MPEG-1, MPEG-2, XiVD, DiVX3/3/5, H.264 & VC-1, με μέγιστη ανάλυση 1920x1080p.

Στον ήχο η συμβατότητα παρέχει πρόσβαση σε αρχεία MP3, WMA, PCM, ACE, RM, OGG, ALAC, FLAC & AAC και στις φωτογραφίες JPG, BMP, PNG, GIF, M-JPEG, ενώ είναι δυνατή η απεικόνιση slideshow με ηχητικό background.

Τα γραφικά επί της οθόνης αν και στερούνται φαντασίας και καλαισθησίας εν τούτοις αποδεικνύονται χρηστικά, αφού πρώτα καταλάβει ο χρήστης ότι η επιλογή ‘Playstation' αφορά στην αναπαραγωγή myltimedia αρχείων.

Η απόδοση της συσκευής είναι απρόσκοπτη, ικανοποιητική. Την δοκιμάσαμε με εσωτερική κεραία, δίπολο, σε διάφορες περιοχές (Κηφισιά, Νίκαια. Μοσχάτο, Παλαιό Φάληρο, κ.α.) η λήψη της ήταν ικανοποιητική και άλλο τόσο η εγγραφή απέδωσε καλά αντίγραφα των ζωντανών προγραμμάτων.

Πρόκειται για μία συσκευή που θα δώσει ‘πάτημα' στο μεγαλύτερο ποσοστό των καταναλωτών για την είσοδο τους στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, προσφέροντας τους παράλληλα επιπλέον ενδιαφέρουσες λειτουργίες.

Βέβαια για κάτι καλύτερο και πιο ποιοτικό τα βαλάντια αυξάνονται. Αρκεί να είναι πιο ποιοτική και η μετάδοση φυσικά...
http://www.fullhd.gr/

Blog-Σχόλιο: Μήπως η Digea θα πρέπει να δωρίσει, από ένα ψηφιακό δέκτη Mpeg-4, και στους 1.300.000 κάτοχους δεκτών DVB-T/Mpeg-2; Που δεν φταίνε σε τίποτα να πληρώνουν ξανά την αλλαγή προτύπου εκπομπής, από την ΕΡΤ σε Mpeg-2 (2006), στην Digea σε Mpeg-4 (2009). Την νύφη δεν μπορεί να την πληρώνει, πάντοτε ο καταναλωτής!!!
Εκτός και αν ακολουθήσουν μια μέση οδό (σύμφωνα με μια πρόταση που έκανε η ΕΡΤ στην Digea)… Και να εκπέμψουν σε Αθήνα, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη σε Mpeg-2 (όπου προϋπάρχει το πρότυπο ψηφιακής εκπομπής Mpeg-2, μέσω ΕΡΤ) και σε Ξυλόκαστρο και άλλες περιοχές στην Ελληνική επικράτεια, σε Mpeg-4, όπου δεν έχει εκπέμψει ακόμη ψηφιακά (η ΕΡΤ)… Για να έμπαινε επιτέλους σε κάποιο καλό δρόμο, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή… Τώρα μάλιστα που ακούγεται, ότι σύντομα το νομοθετικό πλαίσιο θα ξεκαθαρίσει, μαζί με τον τελικό ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, δίνοντας το πράσινο φως, για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης…
Και από το 2012, να αρχισει η πλήρης μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή (σε Mpeg-4), στις ευρύτερες περιοχές της Αττικής, Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας
Γιατί οι καταναλωτές δεν μπορούν να αγοράζουν κάθε δυο χρόνια ψηφιακούς τηλεοπτικούς δέκτες, πόσο μάλλον σήμερα που υπάρχει η οικονομική κρίση και όλες οι συνακόλουθες καταστάσεις, απολύσεις, ανεργία…

26/6/09

Έφυγε ο King of Pop – Michael Jackson…

Ακούγεται απίστευτο ή σαν ένα πραγματικά κακόγουστο αστείο αλλά είναι αλήθεια, δυστυχώς. Εχθές το απόγευμα ο Jackson βρέθηκε από ανθρώπους του προσωπικού του αναίσθητος σε δωμάτιο στο σπίτι του στο Bel Air, για να εκπνεύσει τελικά κατά τη μεταφορά του προς το νοσοκομείο UKLA Medical Center, όπου και οι γιατροί απλά πιστοποίησαν το θάνατο του.
Το να αποτιμήσεις τι σημαίνει πραγματικά ο θάνατος του Michael Jackson είναι κάτι που αυτή τη στιγμή φαντάζει πραγματικά δύσκολο. Ακόμα και μέσα στη δίνη των παραφερναλίων που μόνο με τη μουσική δεν είχαν σχέση και που κινήθηκε τα τελευταία χρόνια, και πάλι τον τίτλο του βασιλιά της pop δεν κατάφερε να τον σφετεριστεί κανείς και ακόμα περισσότερο να αμφισβητήσει. O Jackson τον είχε κερδίσει επάξια, χωρίς καν ανταγωνιστές. Ακόμα και οι επικριτές του στέκουν με θαυμασμό μπροστά στο Thriller, και δε μιλάμε φυσικά για την εμπορική χροιά του ζητήματος αλλά για τις συνθέσεις και το ανελέητο groove που κάτω από την εποπτεία του Quincy Jones παρέδωσε στην υφήλιο.
Αν και ουσιαστικά ολογραφική εικόνα τα τελευταία χρόνια εντούτοις προετοιμαζόταν όπως είχαμε αναφέρει για μεγάλη επιστροφή με συναυλίες στο Λονδίνο που είχαν προγραμματιστεί να φτάνουν μέχρι και στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτό το διάστημα έκανε εντατικές πρόβες στο Los Angeles, με στόχο τις προαναφερθείσες εμφανίσεις.

Ο Michael Jackson είχε πρωτοαντικρύσει τον κόσμο στις 25 Αυγούστου του 1958 στο Gary της Ιντιάνα.
(From Avopolis)


Από νωρίς το πρωί, τα περισσότερα θεματικά κανάλια του Βρετανικού MTV και του Ελληνικού MTV, ζουν στους αποχαιρετιστήριους ρυθμούς του Θρυλικού Michael Jackson…

Nicolas A.

24/6/09

DIGEA: Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή για τα ιδιωτικά κανάλια…

DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε.: Το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή ξεκινά για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ), μετά την σημερινή παρουσίαση-συνέντευξη τύπου της εταιρίας DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. (στο Θέατρο Παλλάς). Η DIGEA θα προχωρήσει σε ψηφιακή εκπομπή DVB-T, με το σύστημα κωδικοποίησης MPEG4/H.264/AVC. Ξεκινώντας τις πρώτες ψηφιακές εκπομπές της, από το κέντρο εκπομπής Καμάρι Ξυλόκαστρου για την ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού κόλπου (στο τέλος του Καλοκαιριού). Σύμφωνα με την Ομιλία του Γιώργου Μαθιού, Chief Executive Officer της Digea – ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. «Επιλέχτηκε το Ξυλόκαστρο, γιατί έτσι θα προκληθεί η ελάχιστη δυνατή αλλαγή στις αναλογικές εκπομπές, συνεπώς στην πράξη δεν θα χρειαστεί κανείς να αλλάξει τις συνήθειες του, ενώ η πρώτη αυτή εκπομπή θα μας δώσει πολύτιμες πληροφορίες και την ευκαιρία να συντονίσουμε στην εντέλεια τον εξοπλισμό μας. Αφήνοντας 4 με 6 μήνες στην αγορά να ετοιμαστεί και το κοινό να ενημερωθεί, και εφόσον διαπιστώσουμε μέσα από ενδελεχείς έρευνες και στενή επικοινωνία με το λιανεμπόριο, ότι αυτό έχει συμβεί στον βαθμό που απαιτείται για την απροβλημάτιστη έναρξη ψηφιακής εκπομπής, θα εκπέμψουμε ψηφιακά στην Θεσσαλονίκη (εως στο τέλος του 2009). Στη Θεσσαλονίκη (σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική απόφαση του 2008) που έχει προαναφερθεί και διέπει την πρώτη φάση της μετάβασης, θα χρειαστεί να «κλείσει» η αναλογική εκπομπή από το λόφο του Φιλιππειου, όλων των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας. Αυτό θα στερήσει το αναλογικό σήμα, από περίπου 20.000 κατοίκους της περιοχής κάτω από το λόφο. Η εκπομπή του ψηφιακού σήματος όμως θα λύσει και το γενικότερο πρόβλημα αναλογικής λήψης της Δυτικής Θεσσαλονίκης, με την προμήθεια του κατάλληλου αποκωδικοποιητή. Αμέσως μετά και πάντα με γνώμονα την αγορά και το βαθμό ενημέρωσης των τηλεθεατών θα ξεκινήσει η μετάδοση στην Αθήνα. Από τα κέντρα του Υμηττού και της Αίγινας. Στην Αθήνα θα κλείσει η αναλογική μετάδοση από την Αίγινα (όλων των σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας). Αυτό αναμένεται να επηρεάσει περίπου το 2 με 3% του πληθυσμού της πόλης (με μόλις 20,000 κατοίκους), που θα χάσουν τελείως κάθε αναλογικό σήμα, κυρίως στους νοτιανατολικούς πρόποδες του Υμηττού. Μια επίσης πολύπαθη περιοχή από άποψη λήψης. Και αυτή η περιοχή λόγω της ψηφιακής εκπομπής θα λύσει μια για πάντα το πρόβλημα της με την προμήθεια των κατάλληλων αποκωδικοποιητών. Τέλος θα ακολουθήσει η ψηφιακή εκπομπή από την Αρόοη στην Πάτρα και το Δοβρούτσι στην Λάρισα με αντίστοιχες επιπτώσεις στους κατοίκους της περιοχής, αλλά σε πολύ μικρότερες κλίμακες, κλείνοντας αυτή την πρώτη φάση.
Με απώτερο στόχο κάλυψης το 60% περίπου του πληθυσμού, έως τις αρχές του 2010…». Όλες οι εξελίξεις για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή από την μεριά της DIGEA, θα είναι αμφίδρομα εξαρτημένες από την αγορά, η οποία θα πρέπει να είναι επαρκώς εφοδιασμένη με τον κατάλληλο εξοπλισμό DVB-T/ MPEG4 και από την ολοκλήρωση του αναγκαίου θεσμικού πλαισίου (εκ μέρους της Πολιτείας και τις εξελίξεις με τις επερχόμενες εκλογές)... Κύρια δραστηριότητα της DIGEA - ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ Α.Ε. θα είναι να προσφέρει υπηρεσίες επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης (πολυπλεξίας και δικτύωσης), αρχικώς μόνο για τα κανάλια εθνικής εμβέλειας (ALPHA, ALTER, ANTENNA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, MEGA, STAR & ΣΚΑΪ), που τυγχάνουν να είναι και τα ιδρυτικά της μέλη (και στο μέλλον, σε όποια περιφερειακά κανάλια θα επιλέξουν τις υπηρεσίες της)… Τέλος, η DIGEA ετοιμάζει ενημερωτική διαφημιστική καμπάνια, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι, ενώ αναπτύσσεται και ο επίσημος δικτυακός της τόπος: http://www.digea.gr/... Μετά την ολοκλήρωση της μετάβασης, η Ψηφιακή Τηλεόραση θα μπορέσει να δείξει τις πραγματικές εντυπωσιακές δυνατότητές της, ανοίγοντας τον δρόμο στην τηλεόραση Υψηλής Ευκρίνειας, με περισσότερες επιλογές από θεματικά κανάλια, συνδρομητικές υπηρεσίες και φυσικά υπηρεσίες αμφίδρομης τηλεόρασης, που θα επανακαθορίσουν την τηλεοπτική εμπειρία...

Nicolas A. - http://greekdigitaltv.blogspot.com/

Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…

Η Ψηφιακή Τηλεόραση στο Περιβάλλον της Σύγκλισης…
21 Μαΐου 2009 - Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης - Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. (Στα πλαίσια του 4ο Διεθνές Συνέδριο για την Ευρυζωνικότητα της EETT – με θεμα «Ευρυζωνική Σύγκλιση Τηλεπικοινωνιών & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης»)…

Ανάμεσα στα άλλα, ο Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε. Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης είχε θέσει τους εξής προβληματισμούς για τα συστήματα κωδικοποίησης (DVB-T), αλλά και μια σημαντική πρόταση προς την νεοσυσταθέντα πάροχο ψηφιακής τηλεόρασης DIGEA (για τα ιδιωτικά κανάλια εθνικής εμβέλειας - ΕΙΤΗΣΕΕ)…

…θα ήθελα να αναφερθώ στα συστήματα κωδικοποίησης. Το 2006 που η ΕΡΤ ξεκίνησε το πιλοτικό της πρόγραμμα της Επίγειας Ψηφιακής Τηλεόρασης, η μοναδική τεχνολογία ήταν το MPEG 2. Σήμερα ήδη υπάρχει και το MPEG 4 –AVC κλπ. Επειδή η εγκατεστημένη βάση MPEG 2 (περιέχει 300.000 αποκωδικοποιητές και πάνω από 1 εκατ. Τηλεοπτικούς δέκτες) είναι ήδη μεγάλη και πιθανή εκπομπή των ιδιωτών (DIGEA) με MPEG 4 να προκαλέσει τεράστιο πρόβλημα στους τηλεθεατές, με συνέπεια:

i. Όσοι κάνουν λήψη από Αίγινα να μην βλέπουν τίποτα.
ii. Όσοι έχουν MPEG 2 θα πρέπει αμέσως να αντικαταστήσουν τον αποκωδικοποιητή τους με άλλον τεχνολογίας MPEG 4.

Θα πρότεινα στους συναδέλφους της DIGEA να ξεκινήσουν με MPEG 2 δίνοντας συγκεκριμένο χρονικό όριο στην αγορά να προσαρμοσθεί στο MPEG 4 και να πάμε μαζί στο MPEG 4 (προβλεπόμενες ενημερωτικές καμπάνιες, κλπ.)…


ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ

Μιχαήλ Αθ. Πορτοκάλης Γενικός Διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, ΕΡΤΑ.Ε.

Ολόκληρη παρουσίαση εδώ:
http://greekdigitaltv.blogspot.com/

21/6/09

Στις 24 Ιουνίου έρχεται ο «Ψηφιακός Πάροχος»…


Στις 24 Ιουνίου, o «Ψηφιακός Πάροχος» (της οποίας διευθύνων σύμβουλος είναι ο Γιώργος Μαθιός), αναμένεται να πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου, στην οποία θα παρουσιαστούν τα πρώτα βήματα για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή (από την πλευρά των ιδιωτικών καναλιών εθνικής εμβέλειας). Στην συνέντευξη τύπου αναμένεται να ανακοινωθεί το πρότυπο εκπομπής που θα ακολουθήσει ο «Ψηφιακός Πάροχος», με το DVB-T/Mpeg4 (να υπερισχύει έναντι του πρότυπου εκπομπής DVB-T/Mpeg2), που ακολουθεί η ΕΡΤ από το 2006 και κυριαρχεί στο μεγαλύτερο μέρος των νοικοκυριών που διαθέτουν νέας τεχνολογίας τηλεοράσεις η` STBs δέκτες (ένα θέμα, που θα πρέπει να απασχολήσει και τον «Ψηφιακό Πάροχο»)… Επίσης θα ξεκαθαριστούν τα καλοκαιρινά πλάνα για τις πρώτες πιλοτικές εκπομπές (για Θεσσαλονίκη/ Ξυλόκαστρο/Αίγινα-Αττική…), αλλά και την καμπάνια ενημέρωσης για το πέρασμα στην ψηφιακή εποχή…

Ας υπενθυμίσουμε ότι ο Χάρτης ψηφιακών συχνοτήτων (με ευρύτερες περιοχές εξυπηρέτησης) για την μεταβατική περίοδο έως το 2012, προβλέπει τους εξής διαύλους εκπομπών για τα πρώτα υποψήφια κέντρα δοκιμαστικών εκπομπών DVB-T, στις περιοχές της Θεσσαλονίκης, Αττικής και Κορινθιακού κόλπου (Ξυλόκαστρο):

Θεσσαλονίκη 2ο Κέντρο Εκπομπής – Σίβρι ή Φιλίππειο:

Δίαυλος 23UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) – Σχόλιο: εδώ μάλλον θα μεταφερθούν τα ψηφιακά κρατικά κανάλια που προορίζονται για το δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ, από τον δίαυλο 26 UHF…
Δίαυλος 25UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 29UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 31UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 46UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) & (2 Συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 50UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 56UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) - Σχόλιο: Το 1ο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ, θα εκπέμψει από αυτή την συχνότητα…
Δίαυλος 59UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)

Αθήνα 2ο Κέντρο Εκπομπής – Αίγινα:

Δίαυλος 22UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) & (2 Συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 46UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 47UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 48UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) - Σχόλιο: Το 1ο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ, που εκπέμπει ήδη σ` αυτή την συχνότητα…
Δίαυλος 52UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) - Σχόλιο: εδώ θα εκπέμψουν τα κρατικά κανάλια που προορίζονται για το δεύτερο ψηφιακό μπουκέτο καναλιών της ΕΡΤ…
Δίαυλος 54UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 63UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 65UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)

Κορινθιακός κόλπος Κέντρο Εκπομπής – Ξυλόκαστρο:

Δίαυλος 37UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 43UHF (Ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας)
Δίαυλος 55UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 56UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί) & (2 Συνδρομητικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 59UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 61UHF (Κρατικοί τηλεοπτικοί σταθμοί)
Δίαυλος 64UHF (Ιδιωτικοί Περιφερειακοί και Τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικοί σταθμοί)Blog-Σχόλιο: Για να δούμε, πόσο θα προχωρήσουν οι εξελίξεις DVB-T εκπομπών (στην χώρα μας) και από την πλευρά των ιδιωτικών καναλιών της ΕΙΤΗΣΕΕ…

20/6/09

SciFi HD Portugal: Οι ελεύθερες εκπομπές υψηλής ευκρίνειας στις 12.5W…


SciFi HD Portugal (ελευθ.), Atlantic Bird 1 - 12.5W, 11179V, 22400, 2/3, DVB-S2. Η πορτογαλική έκδοση του καναλιού επιστημονικής φαντασίας SciFi HD, είναι διαθέσιμη χωρίς κωδικοποίηση (από την τροχιακή θέση 12.5W).
Nicolas A. - http://satzapper.blogspot.com/

18/6/09

Θεσσαλονίκη: Ελεύθερη, η μια από τις από τις δυο βασικές συχνότητες της ΕΙΤΗΣΕΕ (DVB-T)…


Καθάρισε η μια από τις δυο βασικές συχνότητες της ΕΙΤΗΣΕΕ (Ψηφιακός Παρόχος), για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη, εν όψει έναρξης των πρώτων δοκιμαστικών εκπομπών DVB-T…

Μια και επιχείρηση εντοπισμού και διακοπής λειτουργίας παράνομου τηλεοπτικού σταθμού που εξέπεμπε από το κέντρο εκπομπής Χορτιάτη Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε στις 17 Ιουνίου 2009 μετά από συνεργασία της ΕΕΤΤ με το Τμήμα Ενημέρωσης της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για τηλεοπτικό σταθμό χωρίς διακριτικό τίτλο, ο οποίος εξέπεμπε παράνομα στο δίαυλο C-25. Το πρόγραμμα του σταθμού μεταδιδόταν κατά τις μη εργάσιμες ώρες και περιελάμβανε κυρίως χαρτομαντείες, μουσικά βίντεο κλιπ και διαφημίσεις «ροζ» τηλεφωνικών γραμμών. Στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, το Τμήμα Ενημέρωσης της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή τεχνικών πραγματογνωμόνων της ΕΕΤΤ, προέβη στην κατάσχεση όλου του εξοπλισμού εκπομπής του εν λόγω σταθμού.

Blog – Σχόλιο: Εν αναμονή των εξελίξεων, περιμένουμε και την επίσημη συνέντευξη τύπου του Ψηφιακού Παρόχου…

17/6/09

MPEG4 Cam: Τρέχει τις εξελίξεις ψηφιακών εκπομπών DVB…

Όλο και περισσότεροι πάροχοι ψηφιακών εκπομπών (στις δορυφορικές, καλωδιακές, επίγειες και IPTV πλατφόρμες), επιλέγουν να περάσουν από το πρότυπο εκπομπής MPEG-2 (`η απευθείας), στο πρότυπο εκπομπής MPEG-4. Μια και προσφέρει καλύτερη εκμετάλλευση χωρητικότητας, με περισσότερα κανάλια εκπομπής, αμφίδρομες υπηρεσίες και καλύτερη ποιότητα εικόνας… Στις νέες εξελίξεις των ψηφιακών εκπομπών DVB, έρχεται να προστεθεί μια νέα εξελιγμένη μοντούλα, που θα προσφέρει λύσεις (σε εκατομμύρια ψηφιακά νοικοκυριά στην Ευρώπη)…
Οι προδιαγραφές CI Plus (του φορέα που δημιουργήθηκε από την Neotion) και άλλους πέντε μεγάλους κατασκευαστές (Panasonic, Philips, Samsung, Sony και SmarDTV), έδωσε πρόσφατα την αναγκαία πιστοποίηση στο νέο MPEG4 Cam NP4 της Neotion… Έτσι από τα τέλη του Απρίλη, είναι διαθέσιμα τα νέα εξελιγμένα MPEG4 Cam NP4 της Neotion (για τους κατασκευαστές σε μορφή Development Kits), που θα προσφέρουν πρόσβαση στις MPEG-4 υπηρεσίες καναλιών, παράλληλα με πολλές αμφίδρομες υπηρεσίες (για τους καταναλωτές-συνδρομητές), αφού θα διαθέτουν δυνατότητα επέκτασης μνήμης, παράλληλης σύνδεσης σε δίκτυο ψηφιακού δέκτη `η IDTV, με τον υπολογιστή (pc) και άλλα χαρακτηριστικά… Ενώ για τις πλατφόρμες θα δίνουν έξτρα δυνατότητες έλεγχου, αλλά και προστασία για τις HDTV εγγραφές… Η πρώτη πλατφόρμα που θα κάνει χρήση των νέων εξελιγμένων MPEG4 Cam NP4 της Neotion, θα είναι η Ολλανδική καλωδιακή πλατφόρμα Ziggo
Στην δικτυακή αγορά , έχουν κάνει την εμφάνιση τους, οι πρώτες εκδόσεις Pocket MPEG4 Cam NP4 της Neotion (με υποστήριξη κρυπτογράφησης Irdeto, Conax και Viaccess), που υπόσχονται να επιτρέψουν στο σημερινό σας ψηφιακό δέκτη ή IDTV, να έχει πρόσβαση στις SD υπηρεσίες καναλιών DVB/MPEG-4 (με την μετατροπή τους, σε MPEG2)… Τα MPEG4 Cam υπόσχονται να δώσουν λύσεις σε προβλήματα πρόσβασης από εκπομπές DVB-Τ/MPEG-4 (κάτι που θα φάνει στη πράξη)…
Με την προσθήκη των MPEG4 Cam, σε όλους τους ψηφιακούς δέκτες και τηλεοράσεις HD Ready (με ενσωματωμένο δέκτη DVB-Τ/MPEG-2), που διαθέτουν θύρα ελεγχόμενης πρόσβασης DVB-CI… Ενώ, δεν αποκλείονται για κάποιες περιπτώσεις, η πιθανή πλήρης αναβάθμιση δεκτών και IDTV (από τους ίδιους τους κατασκευαστές), με τις αντίστοιχες εφαρμογές CI Plus Development Kits της Neotion…

Οι εξελίξεις σχετικά με το MPEG4 Cam (ενδιαφέρουν και την Ελληνική αγορά), με τις επερχόμενες δοκιμαστικές εκπομπές της ΕΙΤΗΣΕΕ (στο πρότυπο εκπομπής DVB-Τ/MPEG-4?), η οποία αναμένεται το επόμενο διάστημα ως «Ψηφιακός Πάροχος» να ξεκαθαρίσει το τοπίο (με την αντίστοιχη συνέντευξη τύπου)… Ακόμη ο «Ψηφιακός Πάροχος», θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και θέματα που θέτονται στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της ΕΕΤΤ. Ανάμεσα στα άλλα (στις πρόσφατες δηλώσεις του), ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ κ. Νικήτας Αλεξανδρίνης αναφέρει ότι η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση προχωρά χωρίς συγκεκριμένο πλάνο, χρονοδιάγραμμα και φορέα συντονισμού (και χωρίς να έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση που θα καθορίζει τη χωροθέτηση και τη δημιουργία των 21 πάρκων κεραιών (που θα ισχύσουν κατά τη μεταβατική περίοδο).
Γι` αυτό είναι αναγκαίο να ληφθούν τώρα (οι σωστές πολιτικές αποφάσεις), ώστε να μην αρχίσει άναρχα (η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή), αλλά και να μην υπάρξουν στο μέλλον (τρομερές διαταραχές με επιπτώσεις στους πολίτες). Ενδεικτικά αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ, την επανασχεδίαση των δικτύων ευρυεκπομπής, αλλαγές ή προσαρμογές σε δέκτες (κουτιά set-top) ή IDTV των καταναλωτών…

Nicolas A.

16/6/09

Ποδοσφαιρικές υπηρεσίες HDTV, για σινεφίλ φιλάθλους!

Ο κύριος πάροχος αθλητικού περιεχομένου Mediapro (laSexta, Gol TV), προτίθεται να προσφέρει ποδοσφαιρικές υπηρεσίες HDTV, σε κινηματογραφικές αίθουσες στην Ισπανική αγορά: Οι ποδοσφαιρικοί αγώνες σε υψηλή ευκρίνεια, θα είναι μια πραγματικότητα από την επόμενη σεζόν (στις ισπανικές κινηματογραφικές αίθουσες), με εκπληκτική εικόνα υψηλής ευκρίνειας, ποιότητα ήχου (Dolby Surround) και τους θεατές να απολαμβάνουν την αγαπημένη τους ομάδα (σαν να βρίσκονται μέσα στο στάδιο)… Στο εγγύς μέλλον, οι οθόνες στις κινηματογραφικές αίθουσες θα φτάνουν τα ογδόντα τετραγωνικά μέτρα, έναντι των τριάντα τετραγωνικών μέτρων που είναι σήμερα… Η βασική τιμή εισιτήριου θα είναι αντίστοιχη με τιμή εισιτηρίου μιας κινηματογραφικής ταινίας…

Nicolas A.

8/6/09

Καλοκαιρινό άρωμα από βινύλιο στο Ελληνικό MTV!

Μετά την περσινή ψηφοφορία του MTV για το καλύτερο βιντεοκλίπ όλων των εποχών «Greatest Ever Video» (όπου αναδείχθηκε πρώτο το βιντεοκλίπ των Duran Duran – Rio)… Η γενιά του MTV καλέστηκε και πάλι να επιλέξει το καλύτερο μουσικό άλμπουμ «MTV's Greatest Album Ever», μέσα από το δικτυακό τόπο του Βρετανικού MTV (www.mtv.co.uk). Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 01/04, ανάμεσα σε 300 επιλεγμένα διεθνή άλμπουμ, (από την εποχή του βινυλίου και την χρονιά που ιδρύθηκε το MTV -1981- μέχρι και σήμερα…). Οι VJs των θεματικών καναλιών MTV, Trevor Nelson (MTV Base), Zane Lowe (MTV Two) και Edith Bowman (VH1), σε συνεργασία με τους ειδικούς της μουσικής βιομηχανίας (παρουσίασαν τα αποτελέσματα στο δίκτυο του MTV UK)… Το Ελληνικό MTV μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε τα αποτελέσματα των «MTV's Greatest Album Ever» (κάθε Δευτέρα και Σαββάτο, στις 21.00), μέσα από τις διαφορετικές ψηφοφορίες των θεματικών του καναλιών, όπως: MTV Base (01/06 & 06/06), MTV Two (08/06 & 13/06), VH1 (15/06 & 20/06), καθώς και τη γενική ψηφοφορία του δικτύου MTV (22/06 & 27/06)…

Nicolas A. - http://musicplanethd.blogspot.com/

6/6/09

Ρush HD & HD+: Οδηγούν την μετάβαση της Γερμανικής αγοράς, από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή...

Η γερμανική κρατική ραδιοτηλεόραση ARD/ZDF επιθυμεί την γρήγορη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, με κύριο στόχο την ανάπτυξη της τηλεόρασης υψηλής ευκρίνειας. Η ARD/ZDF διαθέτει 15 αναλογικούς αναμεταδότες (από την συνολική ύπαρξη 37 αναλογικών αναμεταδοτών στις 19.2Ε), έτσι η γρήγορη μετάβαση ενισχύεται από το ακριβό κόστος της παράλληλης εκπομπής μέσω δορυφόρου, σε αναλογική, ψηφιακή SD και HD εκδοχή… Στα πλαίσια αυτά, η Astra Deutschland θα ξεκινήσει μια νέα εκστρατεία «Ρush HD», για την μετάβαση από την αναλογική στην ψηφιακή εποχή. Με κύριο στόχο, τα 5 εκατομμύρια γερμανικά νοικοκυριά (που διαθέτουν αναλογική λήψη καναλιών), μέσω του συμπλέγματος δορυφόρων Astra 19.2E και κύριο πόλο έλξης, την απευθείας μετάβαση στα επερχόμενα ελεύθερα κανάλια υψηλής ευκρινείας… Αφού από το Φεβρουάριο του 2010, τα κανάλια ARD HD και ZDF HD θα μπουν σε πλήρη λειτουργία (κατά τη διάρκεια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2010), έχοντας αλλά δυο κανάλια υψηλής ευκρίνειας (Arte HD, Eins Festival HD), σε πλήρη `η περιστασιακή λειτουργία στη ζώνη Clarke… Αλλά και ο όμιλος ProSiebenSat.1, αναμένεται να επαναφέρει τα ελεύθερα κανάλια υψηλής ευκρίνειας ProSieben HD και SAT.1 HD (την ιδία περίοδο), τα δυο κανάλια υψηλής ευκρίνειας είχαν διακόψει απότομα τις εκπομπές τους (τον Ιανουάριο του 2008)…
Παράλληλα, στις προθέσεις της SES Astra είναι να βάλει σε λειτουργία μια νέα πλατφόρμα για υπηρεσίες υψηλής ευκρίνειας «HD+», η οποία θα παρέχει κανάλια υψηλής ευκρίνειας (από το φθινόπωρο στη γερμανική αγορά). Η HD+ θα είναι ανεξάρτητη από τους τηλεοπτικούς παρόχους και θα παρέχει την τεχνική και εμπορική διαχείριση των καναλιών υψηλής ευκρίνειας για όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Η τεχνική διαχείριση θα περιλαμβάνει τη διανομή των καρτών που θα είναι απαραίτητες για την αποκρυπτογράφηση των καναλιών της πλατφόρμας HD+… Ο όμιλος RTL ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με την πλατφόρμα της HD+, ενώ από το Φθινόπωρο του 2009 θα διαθέτει HD Ready κέντρο εκπομπής στην Κολωνία, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ένα επερχόμενο RTL HDΠάντως, οι τελευταίες κινήσεις της SES Astra δείχνουν ότι δεν έχει εγκαταλείψει τα παλιά της σχεδία τύπου entavio, αυτή την φορά μόνο για εκδόσεις HD καναλιών… Έτσι η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την Γερμανική αγορά (θα έχει ως πόλο έλξης), από την μια τα ελεύθερα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια υψηλής ευκρίνειας (ανάμεσα τους το κανάλι Anixe HD και όσα ιδιωτικά κανάλια δεν ενταχτούν στην HD+) και από την άλλη την πλατφόρμα HD+… Σε συνδυασμό με την ύπαρξη 12 εκατομμύριων γερμανικών νοικοκυριών (που διαθέτουν τηλεοπτικές συσκευές HD Ready) και τις κατάλληλες προϋποθέσεις που δημιουργούνται (από την αυξητική τάση), μια και αναμένεται να φτάσουν ως το τέλος του έτους (τα 17.5 εκατομμύρια HD Ready νοικοκυριά)…

Nicolas A.

1/6/09

Ελεύθερα Μουσικά Κανάλια στο δορυφόρo Express AM22 - 53.0°E (Hot 100 Part.16)…

Ελεύθερα Μουσικά Κανάλια στο δορυφόρo Express AM22 - 53.0°E
O δορυφόρος Express AM22 - 53.0°E, συστήνεται ανεπιφύλακτα για παράκεντρη λήψη σε συνδυασμό με τους δορυφόρους Hellas Sat 2 - 39.0E, Turksat 42.0E (στο κέντρο) και Intelsat 12 - 45.0°E, μια και παρουσιάζει έντονο μουσικό ενδιαφέρον…

40) World Music Channel - (Bitrate ήχου: 192kbps): Το ρωσικό μουσικό κανάλι World Music Channel, εκπέμπει από την δυνατή δέσμη του δορυφόρου Express AM22 - 53.0°E (Wide Europe: Β0.80 Ν1.00) και την συχνότητα με υψηλά ψηφιακά δεδομένα 11044V, 44950, 3/4. Το World Music Channel είναι μια 24ωρη έκδοση επιτυχιών από όλο το κόσμο (σαφώς επηρεασμένο από την εκπομπή του MTV Europe «World Chart Express»), ενώ είναι ανοιχτό για συνεργασία με διάφορες καλωδιακές και IPTV πλατφόρμες. Θεωρείται το αγαπημένο κανάλι πολλών μουσικόφιλων (με δυνατότητα κίνησης πιάτου στην ζώνη Clarke), μια και παίζει επιτυχίες από όλες τις μουσικές σκηνές, με ιδιαίτερη τάση προς την Dance σκηνή (από το σήμερα και το χθες), ενώ στο δικτυακό τόπο http://www.wmc.tv/, διατίθεται η αναλυτική playlist του καναλιού.

41) 1Muz TV - «Perviy Muzykalnyi Telekanal» - (Bitrate ήχου: 192kbps): Από το ίδιο multiplex καναλιών του δορυφόρο Express AM22 - 53.0°E (11044V, 44950, 3/4), εκπέμπει και το αξιόλογο ρωσικό μουσικό κανάλι 1Muz TV, γενικής κατεύθυνσης με καθημερινές αμφίδρομες εκπομπές όπως: Play, Forward, Rewind, Eject…κ.α. Παράλληλα, εκπέμπει κωδικοποιημένα και στην καλωδιακή πλατφόρμα τροφοδοσίας Kabel Deutschland (23.5Ε). Δικτυακή υποστήριξη: http://www.1muz.com/.