Ακέφαλη και πάλι η ΕΡΤ, στον αέρα και η ψηφιακή μετάβαση…
Τα ρυθμιστικά εμπόδια ήρθαν φαίνεται γρηγορότερα, μετά την αιφνίδια παραίτηση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ κ. Γ. Γαμπρίτσος, αφήνοντας ακέφαλη την ΕΡΤ και φυσικά στον αέρα την ψηφιακή μετάβαση…

Αιφνίδια παραίτηση του προέδρου της ΕΡΤ…
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ ανακοίνωσε χθες αιφνιδίως στα μέλη του ΔΣ της ΕΡΤ ο κ. Γ. Γαμπρίτσος (φωτογραφία) επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. Ο κ. Γαμπρίτσος είχε υποβάλει την παραίτησή του στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού κ. Π. Γερουλάνο από τις 15 Ιουλίου, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 30 Ιουλίου 2010, η οποία και έγινε δεκτή. Αν και δεν ανακοινώθηκαν οι λόγοι της παραίτησής του, κυβερνητικές πηγές έκαναν λόγο για διαφωνία του κ. Γαμπρίτσου με την καταγγελία της σύμβασης εκατοντάδων συμβασιούχων από την ΕΡΤ.

Με επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα, μόλις ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΡΤ, ο υπουργός Πολιτισμού ευχαριστεί τον κ. Γαμπρίτσο για τις υπηρεσίες του και την προσπάθειά του για τον εξορθολογισμό και την εξυγίανση της ΕΡΤ, ενώ κάνει ειδική αναφορά και στο πρωτογενές πλεόνασμα 30 εκατ. ευρώ που εμφανίζει ο προϋπολογισμός, ως ενδεικτικό, όπως σημειώνει, της πορείας του έργου του κ. Γαμπρίτσου. Ο παραιτηθείς παρέμεινε στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ μόλις έξι μήνες. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να προκηρυχθεί και πάλι η θέση μέσω της διαδικασίας του opengov.gr.

Παραίτηση του Προέδρου της ΕΡΤ:

H ανακοίνωση παραίτησης του Γιώργου Γαμπρίτσου:

ΕΡΤ Α.Ε. Δ Η Μ Ο Σ Ι Ε Σ Σ Χ Ε Σ Ε Ι Σ – Τ Μ Η Μ Α Τ Υ Π Ο Y

Τρίτη, 27/7/2009

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ακολουθεί η επιστολή του Προέδρου & Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ κ. Γεωργίου Γαμπρίτσου προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ.

Αθήνα, 27 Ιουλίου, 2010

Αγαπητοί συνεργάτες,

Στις 15 Ιουλίου 2010, υπέβαλα στον εποπτεύοντα υπουργό, κύριο Γερουλάνο, την παραίτησή μου από τη θέση του Προέδρου ΔΣ – Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 30 Ιουλίου, 2010. Σήμερα την ανακοινώνω στο Διοικητικό Συμβούλιο και στους άμεσους συνεργάτες μου στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερα και στον υπουργό, οι λόγοι της αποχώρησής μου είναι προσωπικοί και σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με την εποπτεύουσα αρχή ή με τους συνεργάτες μου. Κρίνω δε, ότι στην παρούσα χρονική στιγμή δε ζημιώνεται η ΕΡΤ, καθώς το ακανθώδες θέμα των συμβασιούχων βαίνει προς διευθέτηση και οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ έχουν τεθεί.

Κατά το διάστημα της σχεδόν 6μηνης θητείας μου στην ΕΡΤ εργάστηκα με ζήλο και επαγγελματισμό και πάντα σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο και τους συνεργάτες μου. Ήταν για μένα μια πολύτιμη εμπειρία. Αποδείξαμε μαζί ότι με ομαδική δουλειά, χρηστή διοίκηση και επαγγελματισμό, ακόμα και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να παραχθεί χειροπιαστό έργο. Ενδεικτικά αναφέρω τα παρακάτω:

◦Τέθηκαν οι βάσεις για την οικονομική εξυγίανση της ΕΡΤ: Σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό για το οικονομικό έτος 2010, η ΕΡΤ για πρώτη φορά αναμένεται να εμφανίσει ετήσιο πρωτογενές πλεόνασμα πλέον των 30.000.000 ευρώ. Η επιχειρούμενη οικονομική εξυγίανση σε συνδυασμό με συμπληρωματικές ενέργειες της παρούσας διοίκησης παρέχει στην ΕΡΤ τη δυνατότητα να συντομεύσει τον χρόνο εξόφλησης των προμηθευτών της από 18 μήνες σε 2 με 3 και σίγουρα όχι πάνω από 6, προσφέροντας έτσι στήριγμα στην δοκιμαζόμενη αγορά και επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα καλύτερες τιμές για την ΕΡΤ.

Τα αποτελέσματα της προσπάθειας εξυγίανσης και η αίσθηση του μέτρου που κυριαρχεί πλέον στην ΕΡΤ αναδεικνύονται και μέσα από τα βασικά στατιστικά στοιχεία κόστους και αμοιβών που παρατίθενται στους συνημμένους πίνακες.

◦Διαχειριστήκαμε με σύνεση και νηφαλιότητα το ακανθώδες θέμα της αναγκαστικής αποχώρησης 1.047 συμβασιούχων (το 25% του ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ!), κάτω από ομολογουμένως δύσκολες συνθήκες, ενώ ταυτόχρονα θέσαμε για πρώτη φορά στην ΕΡΤ διαφανείς διαδικασίες για την πρόσληψη συμβασιούχων στο αμέσως προσεχές διάστημα. Η διεύθυνση ανθρώπινου δυναμικού της ΕΡΤ κάνει σπουδαία δουλειά σʼ αυτόν τον τομέα.

◦Προχωρήσαμε σε σημαντικές διοικητικές αλλαγές αξιοποιώντας στελέχη από το τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ σε καίριες διευθυντικές θέσεις στο πρόγραμμα, στην ενημέρωση και στον αθλητικό τομέα.

◦Προχωρήσαμε σε καταγραφή του μονίμου και έκτακτου προσωπικού της ΕΡΤ ανά ειδικότητα, τομέα εργασίας και έργου που επιτελεί. Παράλληλα, ολοκληρώνουμε την προμήθεια ειδικού λογισμικού ώστε από 1.1.2011 να αξιολογείται σε μόνιμη πλέον βάση όλο το προσωπικό της ΕΡΤ με κανόνες και διαφάνεια.

◦Εισάγαμε νέο ύφος και ήθος στη διοίκηση, επιλέγοντας λιτότητα, συλλογικότητα, χρηστή διαχείριση και σεβασμό στον εργαζόμενο.

◦Προετοιμάσαμε σε μεγάλο βαθμό το τηλεοπτικό πρόγραμμα για τη νέα τηλεοπτική σαιζόν των καναλιών ΝΕΤ και ΕΤ-1, με καθαρότητα στη φυσιογνωμία και με νέες, πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις. Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα και την αποδοχή αυτής της προσπάθειας με μεγάλο ενδιαφέρον.

◦Τέθηκαν οι βάσεις για την ουσιαστική ενδυνάμωση του ιντερνετικού πυλώνα της ΕΡΤ. Το ιντερνέτ θα αποτελέσει τον 3ο και πλέον ανερχόμενο πυλώνα της ΕΡΤ, η δε ψηφιακή τεχνολογία θα ενταχθεί σε όλες τις βαθμίδες λειτουργίας της.

Εντάξαμε τα ψηφιακά κανάλια της ΕΡΤ στην οργανωτική δομή της εταιρείας και αποφασίσαμε να προχωρήσει η ΕΡΤ στην ψηφιακή εκπομπή με το σύστημα MPEG-4. Παραμένει προς υλοποίηση ο εξορθολογισμός του αριθμού και της φυσιογνωμίας των ψηφιακών καναλιών. Το όραμα του καναλιού από νέους για νέους καθώς και η πιλοτική εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (HDTV) ευελπιστώ να λάβουν σύντομα σάρκα και οστά.

◦Προετοιμάσαμε επενδυτικές προτάσεις για ένταξη στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ώστε μεταξύ άλλων να συνεχίσουμε το έργο του Ψηφιακού Αρχείου και να ενδυναμώσουμε την προσπάθεια της ψηφιοποίησης του πολύτιμου οπτικοακουστικού υλικού της ΕΡΤ.
Θέλω να πιστεύω ότι θέσαμε το πλαίσιο και τις προϋποθέσεις για να μπορέσει η ΕΡΤ να λειτουργεί ως πρότυπος οργανισμός στον χώρο της. Βεβαίως απομένουν πολλά και δύσκολα για να συνεχίσει στη σωστή κατεύθυνση και να ξανακερδίσει την αναγνώριση και υποστήριξη των συμπολιτών μας που τη χρηματοδοτούν.

Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον υπουργό κύριο Γερουλάνο για την εμπιστοσύνη που μου έδειξε επιλέγοντάς με στη θέση του Προέδρου ΔΣ-Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ, καθώς επίσης τους εκλεκτούς συνεργάτες μου και τα μέλη του ΔΣ (ιδιαίτερα τον μελλοντικό πρόεδρο Κο Παπαγεωργίου) για την πολύτιμη βοήθεια και συνεργασία. Είναι γνωστό σε όλους μας ότι πολλά, εξαίρετα μέλη αυτού του ΔΣ με τις γνώσεις και το κύρος τους βοήθησαν σημαντικά στο έργο μας. Παραμένω δε στο πλευρό της ΕΡΤ, πρόθυμος να συμβάλλω στην ομαλή διαδοχή και στην ενημέρωση του αντικαταστάτη μου.

Γιώργος ΓαμπρίτσοςΟ υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Γερουλάνος έκανε σήμερα δεκτή με την ακόλουθη επιστολή την αιφνίδια παραίτηση του κυρίου Γαμπρίτσου από τη θέση του Προέδρου- Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ:

"Αγαπητέ Γιώργο,

Η απόφαση σου να παραιτηθείς από τη θέση του Προέδρου- Διευθύνοντος Συμβούλου της ΕΡΤ με λυπεί, όμως σέβομαι απόλυτα τους προσωπικούς σου λόγους που σε οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση. Θα ήθελα ειλικρινά να σε ευχαριστήσω για τις σημαντικές υπηρεσίες που προσέφερες στην ΕΡΤ στο σύντομο διάστημα που άσκησες τη διοίκησή της. Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τη χώρα μας εργάσθηκες σκληρά και κατάφερες σε συνεργασία με το ΔΣ να δώσεις τα πρώτα σημάδια εξορθολογισμού και εξυγίανσης της ΕΡΤ. Ο αναμορφωμένος προϋπολογισμός που εγκρίθηκε στο προηγούμενο ΔΣ, ο οποίος για πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΡΤ εμφανίζει πρωτογενές πλεόνασμα 30 εκ. ευρώ είναι ενδεικτικός της νέας πορείας της ΕΡΤ. Αλλά κυρίως θέλω να σε ευχαριστήσω για το ήθος, τη συνέπεια και την αφοσίωση που έδειξες. Και θα ήθελα να σου ζητήσω να συνεχίσεις να στηρίζεις τις προσπάθειες για την έξοδο της ΕΡΤ από το αδιέξοδο που κάποιοι την οδήγησαν, να συνεχίσεις να βοηθάς στην προσπάθειά μας για τη δημιουργία μιας πραγματικά δημόσιας τηλεόρασης. Εσύ γνωρίζεις όσο λίγοι πόσο δύσκολο αλλά και επιτακτικό είναι αυτό.

Με εκτίμηση
Παύλος Γερουλάνος"