ΕΕΤΤ: 21 εταιρείες αιτήθηκαν άδεια παρόχου δικτύου ευρυεκπομπής…

Στην πρόσφατη ακρόαση του Προεδρείου της ΕΕΤΤ, στην αρμόδια επιτροπή ελέγχου θεσμών και διαφάνειας της Βουλής «Νικήτας Κακλαμάνης, Προκόπης Παυλόπουλος, Λιάνα Κανέλλη…κ.α.» (στις 14/06/2011), τέθηκαν διάφορα ερωτήματα στην ΕΕΤΤ, πάνω σε ζητήματα που ελέγχει, εποπτεύει και ρυθμίζει, όπως η διαχείριση του ψηφιακού φάσματος συχνοτήτων, η επίγεια ψηφιακή μετάβαση, η δορυφορική συνδρομητική τηλεόραση…κ.α. Στη σχετική ακρόαση υπήρξε ιδιαίτερη ανησυχία για την καθυστέρηση από την πολιτεία, στην εκμετάλλευση της διαχείρισης του ψηφιακού φάσματος. Επ` αυτού, «η ΕΕΤΤ απάντησε ότι η αποτίμηση του ελληνικού φάσματος συχνοτήτων, έχει δοθεί στον αποτιμητή που έχει κάνει την αντίστοιχη αποτίμηση του Γερμανικού φάσματος συχνοτήτων «Analysys Mason Limited και Aegis Systems» και τα αποτελέσματα της αναμένονται το επόμενο διάστημα»… Στο τομέα της επίγειας ψηφιακής μετάβασης, «21 εταιρείες αιτήθηκαν στην ΕΕΤΤ, για προσωρινή άδεια ψηφιακού παρόχου δικτύου ευρυεκπομπής», ανάμεσα τους η ΕΡΤ, Digea, Digital Union,…κ.α.
Ενω έγινε αναφορά και στην οικονομική αποτίμηση του ψηφιακού φάσματος συχνοτήτων της Κύπρου, η οποία προηγείται στο τομέα της επίγειας ψηφιακής μετάβασης! Αφού στη Κύπρο από την 1η Ιουλίου θα επέλθει πλήρες αναλογικό Switch-Off και όλα τα Παγκύπρια κανάλια θα εκπέμπουν μόνο ψηφιακά (με τα τοπικά κανάλια να αναβαθμίζονται σε Παγκύπριας εμβέλειας)! Επίσης τέθηκε θέμα τελικού ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, σύμφωνα με το κ. Παυλόπουλο «υπήρχε ήδη ένας τελικός ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων του ΕΜΠ (από το 2008), για το οποίον υπήρχαν διάφορες ενστάσεις ως προς την λειτουργικότητα του. Όμως η πρόσφατη ελληνική πολιτεία, ενώ είχε υποσχεθεί ότι μέσα σε έξη μήνες θα είχε έτοιμο τον ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων, τελικός έχουν περάσει 20 μήνες και ακόμη δεν είναι έτοιμος»! Μόλις πρόσφατα ανατέθηκε η δημιουργία του τελικού χάρτη συχνοτήτων και πάλι στο «Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) και στο τμήμα της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών), ο τελικός ψηφιακός χάρτης συχνοτήτων αναμένεται να παραδοθεί μέσα σε 4 μήνες από την ανάληψη της μελέτης…

Nicolas A.

Το πάντρεμα δεκτών-κάρτας Nova στην ΕΕΤΤ και οι HD κόντρες ΕΡΤ και Digea... 


Οι HD κόντρες ΕΡΤ και Digea δεν απασχόλησαν την ΕΕΤΤ…
Παράλληλα για την «κόντρα `η διαμάχη ΕΡΤ και Digea για την υψηλή ευκρίνεια, η ΕΕΤΤ δεν δέχτηκε ποτέ επίσημα τέτοιο αίτημα για να το εξετάσει». Όπως τόνισε πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος (στον κ. Κακλαμάνη), «υπήρχε καταρχήν μια διαμάχη μεταξύ των παρόχων ΕΡΤ και Digea, για το πρότυπο εκπομπής «Mpeg-2 Vs Mpeg-4» και η οποία είχε τη ρίζα της στη λάθος αρχική επιλογή του Mpeg-2, από την προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ (το 2006). Όμως πλέον όλα τα ζητήματα διαφωνιών λύνονται στην αρμόδια ομάδα εργασίας του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, με την μετάβαση να ξεκινά από τη Digea, να ακολουθεί η ΕΡΤ, ενώ στις δυο τελευταίες κατάφεραν να κάνουν κοινές ψηφιακές μεταβάσεις (εαν εξαιρέσουμε τη Ρόδο)»…

Το πάντρεμα δεκτών-κάρτας Nova στην ΕΕΤΤ…
Σχετικά με την ακρόαση της Nova για το πάντρεμα δεκτών/κάρτας, ο πρόεδρος της ΕΕΤΤ Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος τόνισε, «ότι η ΕΕΤΤ έβγαλε απόφαση με την οποία συμμορφώθηκε η Nova, σύμφωνα με την οποία η Nova έχει το δικαίωμα του παντρέματος δεκτών/κάρτας, προκειμένου να προστατεύσει τα πνευματικά δικαιώματα των προγραμμάτων που εκπέμπει. Με την προϋπόθεση να έχει δημοσιεύσει τις προδιαγραφές δεκτών στο διαδίκτυο (προς πληροφόρηση της ελεύθερης αγοράς) και να προχωρεί σε μικρής διάρκειας συμβολαίων, ώστε να μην επιβαρύνονται οικονομικά οι υφιστάμενοι συνδρομητές της»…

Nicolas A.