Με εμπόδια η ψηφιακή μετάβαση των περιφερειακών καναλιών της Θεσσαλονίκης «TV100, 4Ε, Euro TV και Γνώμη TV»…

Παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναδιάρθρωσης για τη δημοτική τηλεόραση «TV100» και τα δημοτικά ραδιόφωνα «FM 100, FM 100.5 και FM101»… Στα πλάνα της ΔΕΠΘΕ περιλαμβάνεται στόχος ώστε τα δημοτικά μέσα «να γίνουν πρώτη επιλογή για τους Θεσσαλονικείς», γι αυτό προβλέπεται ακόμη και αλλαγή ονόματος για την TV100. Έτσι εκτός από τον εξορθολογισμό του προϋπολογισμού των δημοτικών μέσων, ο οποίος αναμένεται να μειωθεί ως το 2013, στα 3.000.000 ευρώ… Προβλέπεται και η ταχύτερη ψηφιακή μετάβαση για τη δημοτική τηλεόραση TV100 (από Χορτιάτη και Φιλίππειο), καθώς η σημερινή ποιότητα αναλογικού σήματος της TV100, δεν είναι ικανοποιητική απέναντι στον ανταγωνισμό. Στο ίδιο «ψηφιακό μπουκέτο με την TV100 (δίαυλος 50 UHF)», θα εκπέμψουν και τα περιφερειακά κανάλια της Θεσσαλονίκης «4Ε, Euro TV και Γνώμη TV».
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Μακεδονία», ενώ υπάρχει συμφωνία με τα δύο τελευταία κανάλια του μπουκέτου, η TV100 δεν έχει ακόμη καταλήξει σε τεχνική συμφωνία με το εκκλησιαστικό κανάλι 4Ε, με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στη ψηφιακή μετάβαση τόσο της Δημοτικής τηλεόρασης, όσο και των άλλων περιφερειακών καναλιών της Θεσσαλονίκης… Περίεργες εξελίξεις, μια και το εκκλησιαστικό κανάλι , ήταν το πρώτο περιφερειακό κανάλι στην Ελλάδα που εξέπεμψε ψηφιακά το Νοέμβριο του 2008 (πριν διακοπεί απότομα η ψηφιακή εκπομπή του). Σήμερα υπάρχουν μόνο οι δοκιμαστικές κάρτες εκπομπής, από τον ψηφιακό πομπό του Χορτιάτη (δίαυλος 50 UHF), που με την αντίστοιχη συμφωνία των καναλιών θα μπορούσε να προχωρήσει ταχύτατα η ψηφιακή μετάβαση των περιφερειακών καναλιών της Θεσσαλονίκης «TV100, 4Ε, Euro TV και Γνώμη TV»…


Το «μνημόνιο» της TV100… - Μακεδονία
Παρουσιάστηκε την περασμένη Παρασκευή στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΔΕΠΘΕ το business plan ή «μελέτη βιωσιμότητας και επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης» από εκπροσώπους της Deloitte, αναδόχου εταιρείας στην οποία είχε ανατεθεί η κατάρτισή του. Στην ανακοίνωση της ΔΕΠΘΕ δεν αναφέρονται παρά γενικόλογες βασικές αρχές της φιλοσοφίας του σχεδίου για τη δημοτική τηλεόραση και τα δημοτικά ραδιόφωνα, ενώ το σχέδιο θα τεθεί τις προσεχείς ημέρες υπόψη της Εκτελεστικής Επιτροπής του δήμου, καθώς και των εργαζομένων στα μέσα. Τι προβλέπει όμως το «μνημόνιο», προκειμένου τα δημοτικά μέσα «να αποτελούν την πρώτη επιλογή των πολιτών της Θεσσαλονίκης», όπως φιλοδοξεί η ΔΕΠΘΕ; Προκειμένου λοιπόν να διατηρηθούν τα δημοτικά μέσα, πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να γίνουν πιο ελκυστικά και ανταγωνιστικά. Υπό αυτό το πρίσμα έγιναν η παραγγελία και η επεξεργασία του business plan. Φαίνεται λοιπόν ότι στόχος έως το 2013 είναι το ποσό που ο δήμος Θεσσαλονίκης διαθέτει για τα δημοτικά μέσα να μειωθεί στα 3.000.000 ευρώ για τηλεόραση και ραδιόφωνο. Θυμίζουμε ότι το 2009 δαπανήθηκαν 8,2 εκατομμύρια ευρώ, 6,8 εκατομμύρια το 2010, ενώ για το 2011 έχει προϋπολογιστεί ποσό 4,4 εκατομμυρίων. Το 2012 το ποσό θα είναι ανάμεσα στα 3 και τα 4 εκατομμύρια, ενώ ο τελικός στόχος θα επιτευχθεί το 2013. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τους 217 εργαζομένους που «βρήκε» η νέα διοίκηση Μπουτάρη τον Ιανουάριο του 2011 πρέπει να μείνουν μόνον 110-120 άτομα. Το business plan δεν υπεισέρχεται σε τεχνικές λεπτομέρειες του είδους πόσοι δημοσιογράφοι, διοικητικοί ή τεχνικοί θα παραμείνουν, γεγονός που εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία των εργαζομένων. Αυτή τη στιγμή το 85% του budget διατίθεται για μισθοδοσία και στόχος είναι να μειωθεί στο 75%.

«Όχι απολύσεις»
Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης διευκρίνισε πως δεν προτίθεται να κάνει απολύσεις. Μείωση προσωπικού μπορεί να γίνει με εθελούσια έξοδο μέσω μετατάξεων σε άλλες υπηρεσίες του δήμου αλλά και με συνταξιοδότηση. Κι αν αναρωτιέστε εάν υπάρχουν εργαζόμενοι στην «Οδό Εθελουσίας», να σας πληροφορήσουμε ότι την Παρασκευή μόλις υπήρξαν δύο σχετικές παραιτήσεις.
Μόλις επιτευχθεί η μείωση του κόστους στα 3.000.000, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει να προχωρήσει σε σύσταση μιας εταιρείας από κοινού με άλλους θεσσαλονικιώτικους φορείς του δημοσίου -εφόσον το καθεστώς εξακολουθεί να είναι αυτό- π.χ. ΕΥΑΘ και ΟΛΘ, προκειμένου να υπάρξει κοινή διαχείριση των μέσων. Αυτό σημαίνει αλλαγή χαρακτήρα και πιθανόν του ονόματος. Πάντως η αλλαγή ονόματος της TV100 είναι πιθανόν να γίνει πολύ νωρίτερα, καθώς, όπως ειπώθηκε κυνικά από χείλη επαΐοντος, «με αυτό το όνομα δεν παίρνετε ούτε 1 ευρώ διαφήμιση»…
Βεβαίως το ζήτημα της διαφήμισης προβληματίζει τη διοίκηση της ΔΕΠΘΕ, καθώς τα έσοδα τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια διαρκώς συρρικνώνονται κατά περίπου 15% το χρόνο. Το 2007 ήταν στο ύψος του 1.100.000 ευρώ και το 2010 στις 660.000 ευρώ, με τις 200.000 να είναι χορηγία του ΟΠΑΠ, που δεν θα ξαναδοθεί. Το 2009 τα έσοδα ήταν στις 750.000. Το κόστος λειτουργίας των δημοτικών μέσων ανά νοικοκυριό αντιστοιχεί σε 50 ευρώ ετησίως. Στα πλάνα είναι επίσης η όσο το δυνατόν ταχύτερη εκπομπή ψηφιακού σήματος, καθώς η σημερινή ποιότητα δεν είναι ικανοποιητική και καθηλώνει το κανάλι έναντι του ανταγωνισμού. Στο ίδιο «μπουκέτο» με την TV100 βρίσκονται το 4ε, το Europe 1 και το TV Θεσσαλονίκη. Απ’ ό,τι λέγεται, ενώ υπάρχει συμφωνία με τα τελευταία δύο, η TV100 δεν έχει καταλήξει ακόμη σε τεχνική συμφωνία με το 4ε, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η εκπομπή ψηφιακού σήματος. Τέλος στο business plan προβλέπεται εκσυγχρονισμός σε μηχανήματα, ενώ άμεση θα είναι η αναδιάταξη στις κτιριακές εγκαταστάσεις, εφόσον θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα η μετακόμιση του ραδιοφώνου στο κτίριο της οδού Νικολάου Γερμανού, όπου στεγάζεται η τηλεόραση.