Τίτλοι τέλους για τα Πρισμα+ και Σινεσπορ...

Όταν σε όλη την Ευρώπη η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή σημαίνει περισσότερα ψηφιακά κανάλια και δη εξειδικευμένα προς όφελος των πολιτών (με συνδυασμό νέων αμφίδρομων υπηρεσίων EPG, HBBTV...), όπως θα συμβεί σύντομα και στη Γερμανική αγορά (στις 30/04/2012), με το τέλος των αναλογικών εκπομπών των δορυφορικών Γερμανικών Καναλιών. Με πρωτοπόρα τη δημόσια τηλεόραση της Γερμανίας ARD/ZDF, που έχει ενισχύσει τα τελευταία τρία χρόνια τον εξειδικευμένο χαρακτήρα των θεματικών της καναλιών, ξεσηκώνοντας αντίστοιχες αντιδράσεις από τον ιδιωτικό όμιλο καναλιών RTL. Όμως με πυγμή η ARD/ZDF σε 43 μέρες από τώρα και με το αναλογικό Switch-Off (στις 30 Απριλίου 2012), θα αναβαθμίσει τα περισσότερα θεματικά και περιφερειακά της κανάλια, σε εκδόσεις υψηλής ευκρίνειας, σε 24ωρη βάση προς όφελος των Γερμανών πολιτών!!! Αντίθετα στη μνημονιακή μας χώρα, η ψηφιακή μετάβαση της Ελληνικής δημόσιας τηλεόρασης τρέχει από τη ανάποδη, μια και επιστρέφουμε οριστικά στη ψηφιακή εποχή της αναλογικής εποχής!!!


Τίτλοι "άδοξου" τέλους προδιαγράφονται μετά από έξι χρόνια περιορισμένης ψηφιακής μετάβασης στη χώρα (Άνοιξη 2006-2012), για τα πρότερα ψηφιακά κανάλια της ERT Digital, Πρίσμα+ και Σινεσπορ, μέσω του 1ου ψηφιακού μπουκέτου της ERT Digital. Τα ψηφιακά κανάλια Πρίσμα + και Σινεσπορ, θα αντικατασταθούν οριστικώς από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012, από τα προγράμματα των διεθνών δορυφορικών καναλιών BBC World News (Βρετανία) και Deutsche Welle (Γερμανία)... Έτσι επιστρέφουμε οριστικά στη ψηφιακή εποχή της αναλογικής εποχής για την ελληνική δημόσια τηλεόραση, με τα τρία κρατικά κανάλια ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3, καθώς και με μια δοκιμαστική κάρτα εκπομπής υψηλής ευκρίνειας (ERT HD), που θυμάται κάπου κάπου ότι θα πρέπει να επιστρέφει το ανταποδοτικό τέλος των πολιτών, με κάποιες περιστασιακές πιλοτικές εκπομπές υψηλής ευκρίνειας (μονοδιάστατα ποδοσφαιρικού ενδιαφέροντος)...
Για την ιστορία τα πρότερα ψηφιακά κανάλια της ERT Digital (μαζί με τις ένθετες εκδόσεις τους), Πρισμα+ και Σινε+/Στούντιο+ by MAD και Σπορ+/Ινφο+, ξεκίνησαν την Άνοιξη του 2006 με το σύνθημα "Τώρα Digital" και το πέρασμα στη ψηφιακή εποχή, σήμανε την έναρξη νέων εξειδικευμένων ψηφιακών καναλιών και το τέλος εποχής των αναλογικών καναλιών γενικής κατεύθυνσης, εάν βέβαια η Ελληνική επίγεια ψηφιακή τηλεόραση δεν συναντούσε τα εμπόδια ψηφιακής μετάβασης από το Νοέμβριο του 2008 έως και σήμερα. Έτσι, δυστυχώς τα ψηφιακά κανάλια της ERT Digital αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού πρώτα πολεμήθηκαν άγρια από το κατεστημένο των ιδιωτικών συμφερόντων και στο τέλος απαξιώθηκαν από την ίδια την ΕΡΤ, είτε με την υπονόμευση του εξειδικευμένου προγράμματος τους, είτε με τη μη έγκαιρη ψηφιακή τους μετάβαση στην Ελληνική επικράτεια... «Αιωνία τους η μνήμη»...
http://greekdigitaltv.blogspot.com/

Δελτίο Τύπου - Αντικατάσταση ψηφιακών καναλιών ΕΡΤ...
Σας ενημερώνουμε ότι από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 αντικαθίστανται τα προγράμματα των καναλιών σινεσπόρ και πρίσμα+ στο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, από τα προγράμματα των διεθνών δημόσιων τηλεοπτικών φορέων BBC World News και Deutsche Welle αντιστοίχως.
Τα προγράμματα με υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ του καναλιού πρίσμα+ θα ενταχθούν στην ΕΤ1. Συγκεκριμένα, θα δημιουργηθεί μια καθημερινή ζώνη από τις 19:00 μέχρι και τις 22:00 με υπηρεσίες πρόσβασης για άτομα με προβλήματα ακοής και όρασης. Στις 21:00 θα αναμεταδίδεται το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ και από τη συχνότητα της ΕΤ1, με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Επισημαίνεται ότι, από τις 19:00 έως τις 21:00 οι υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ θα παρέχονται μόνο από την ψηφιακή (και όχι την αναλογική) μετάδοση της ΕΤ1. Υπενθυμίζεται ότι από τον περασμένο Δεκέμβριο η ΕΡΤ έχει δώσει στους Έλληνες τηλεθεατές τη δυνατότητα πρόσβασης μέσω της επίγειας ψηφιακής τεχνολογίας και στο πρόγραμμα του διεθνούς καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης της Γαλλίας TV5 Monde, καθώς και στο διεθνές αγγλόφωνο τηλεοπτικό πρόγραμμα Euronews, του οποίου η ΕΡΤ αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Με τις αλλαγές αυτές, η δημόσια ραδιοτηλεόραση αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που παρέχονται από την ψηφιακή τεχνολογία, προσφέροντας πρόγραμμα υψηλότερων προδιαγραφών, ενώ προκύπτουν και οικονομίες κλίμακος για την εταιρεία.

2 - Αντικατάσταση ψηφιακών καναλιών ΕΡΤ
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε από το πρωί της Δευτέρας 19 Μαρτίου η αντικατάσταση των καναλιών σινεσπόρ και πρίσμα+ στο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, από τα προγράμματα των ευρωπαϊκών δημόσιων τηλεοπτικών φορέων, με παγκόσμια εμβέλεια, BBC World News και Deutsche Welle αντιστοίχως. Οι συγκεκριμένοι φορείς προστέθηκαν στο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ, μετά και τη μετάδοση από τον περασμένο Δεκέμβριο του διεθνούς καναλιού της γαλλικής δημόσιας τηλεόρασης TV5 Monde και του αγγλόφωνου τηλεοπτικού προγράμματος Euronews, του οποίου η ΕΡΤ αποτελεί ιδρυτικό μέλος. Η δημιουργία των πρώτων ψηφιακών καναλιών της ΕΡΤ ήταν πιλοτική και η λειτουργία τους άνοιξε το δρόμο για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τεχνολογία των ελληνικών καναλιών ελεύθερης λήψης, όπως επιτάσσει και η κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία. Η αποστολή των συγκεκριμένων καναλιών ολοκληρώθηκε, καθώς οι τρεις τηλεοπτικοί (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3) αλλά και πέντε ραδιοφωνικοί σταθμοί της ΕΡΤ (ΝΕΤ FM, Δεύτερο Πρόγραμμα, Τρίτο Πρόγραμμα, ΕΡΑ σπορ και KOSMOS) έχουν ήδη περάσει στην επίγεια ψηφιακή μετάδοση.

Οι εξελίξεις αυτές επέβαλαν την αναδιοργάνωση της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ, ώστε η δημόσια ραδιοτηλεόραση να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητες που της παρέχονται, προσφέροντας πρόγραμμα υψηλότερων προδιαγραφών και εξασφαλίζοντας οικονομίες κλίμακος για την εταιρεία, σε μια δύσκολη συγκυρία που απαιτεί συγκράτηση δαπανών. Με τη συγκεκριμένη επιλογή, η ΕΡΤ παρέχει τη δυνατότητα στους Έλληνες τηλεθεατές, αλλά και στα εκατομμύρια τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, να παρακολουθούν ευρωπαϊκά τηλεοπτικά προγράμματα διεθνούς εμβέλειας σε τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά). Όσον αφορά στα προγράμματα με υπηρεσίες πρόσβασης για ΑμεΑ του καναλιού πρίσμα+, ήδη δημιουργήθηκε στην ψηφιακή μετάδοση της ΕΤ1 καθημερινή ζώνη από τις 19:00 μέχρι και τις 22:00. Στις 21:00 αναμεταδίδεται το κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΝΕΤ από τη συχνότητα της ΕΤ1, με ταυτόχρονη απόδοση στη νοηματική γλώσσα. Στόχος της Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης είναι να διευρύνει την παροχή των υπηρεσιών πρόσβασης για ΑμεΑ, εντάσσοντας σ' αυτές μεγαλύτερο μέρος του προγράμματός της, και δη, ενημερωτικές εκπομπές.
ert.gr/pressert

Διαβάστε επίσης:
RAI Vs ERT στη Ψηφιακή Εποχή…