DIGEA - «Ψηφιακή Τηλεόραση στην Ελλάδα: παρόν και μέλλον σε DVB-T2»…

Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2, όμως το 82% των ελληνικών νοικοκυριών που διαθέτει εξοπλισμό HD Ready, δεν είναι διευκρινισμένο τι είδους κωδικοποίηση και πρότυπο εκπομπής υποστηρίζει ο εξοπλισμός που διαθέτει για την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD). Καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυρών διαθέτει εν δυνάμει πρόσβαση ανάμεσα στα πρότυπα εκπομπής «DVB-T/Mpeg-4/HD και DVB-T2/Mpeg-4/HD». Μια ενδεχομένη υιοθέτηση του προτύπου «DVB-T2/HEVC/HD» στην παρούσα φάση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα πρόσβασης σε χιλιάδες Smart TV (με ενσωματωμένο επίγειο δέκτη «DVB-T2/Mpeg-4/HD»)… Έτσι η μελλοντική υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2 (στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση), θα πρέπει να γίνει κάτω από την επίβλεψη της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψιν της όλες τις προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης, τόσο για τους καταναλωτές, όσο για την αγορά και τον πάραχο δικτύου ευρυεκπομπής…
...
Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2, όμως το 82% των ελληνικών νοικοκυριών που διαθέτει εξοπλισμό HD Ready, δεν είναι διευκρινισμένο τι είδους κωδικοποίηση και πρότυπο εκπομπής υποστηρίζει ο εξοπλισμός που διαθέτει για την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD). Καθώς η πλειοψηφία των νοικοκυρών διαθέτει εν δυνάμει πρόσβαση ανάμεσα στα πρότυπα εκπομπής «DVB-T/Mpeg-4/HD και DVB-T2/Mpeg-4/HD». Για να μην δημιουργούνται τα προβλήματα του παρελθόντος, όπου αναρίθμητοι δέκτες DVB-T/Mpeg2 πετάχτηκαν στην ανακύκλωση (χωρίς να αποζημιωθούν οι πολίτες), καθώς υπήρξε ανυπαρξία ρύθμισης και επίβλεψης από την πολιτεία… Μια ενδεχομένη υιοθέτηση του προτύπου «DVB-T2/HEVC/HD» στην παρούσα φάση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα πρόσβασης σε χιλιάδες Smart TV (με ενσωματωμένο επίγειο δέκτη «DVB-T2/Mpeg-4/HD»)… Έτσι η μελλοντική υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2 στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση θα πρέπει να γίνει κάτω από την επίβλεψη της Πολιτείας, η οποία θα πρέπει να λάβει υπόψιν της όλες τις προϋποθέσεις ομαλής μετάβασης, τόσο για τους καταναλωτές, όσο για την αγορά και τον πάραχο δικτύου ευρυεκπομπής…

DIGEA - «Ψηφιακή Τηλεόραση στην Ελλάδα: παρόν και μέλλον»
- Έτοιμη η ελληνική αγορά για τη λήψη του τηλεοπτικού σήματος σε Υψηλή Ευκρίνεια
- Στο 100% η κάλυψη των προβλεπόμενων από την Πολιτεία περιοχών με ψηφιακό σήμα
- Η τιμολόγηση των καναλιών γίνεται βάσει τεχνοοικονομικού μοντέλου που ορίζει η ΕΕΤΤ
Τεχνολογικά έτοιμη είναι η Digea να υποστηρίξει την αποκλειστική εκπομπή καναλιών σε υψηλή ευκρίνεια, σε ολόκληρη τη χώρα, και να προχωρήσει στην υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας εκπομπής DVB-T2, εξοικονομώντας πολύτιμο χώρο στο φάσμα και δίνοντας τη δυνατότητα εκπομπής περισσότερων καναλιών, υποστηρίζοντας στην πράξη τον πλουραλισμό και την πολυφωνία στην τηλεόραση.
Όπως ειδικότερα ανέφεραν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Πρόεδρος της Digea Κώστας Κιμπουρόπουλος, ο Αντιπρόεδρος Πάνος Κυριακόπουλος και ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Μαστοράκης, η επένδυση της εταιρείας στο δίκτυο εκπομπής είναι διαρκής και η ευκαιρία να βρεθεί η χώρα στην πρώτη γραμμή των τεχνολογικών εξελίξεων μοναδική.
Σύμφωνα με στοιχεία ερευνών που παρουσίασε η Digea, το 82% των ελληνικών νοικοκυριών, έχει εξοπλισμό ο οποίος υποστηρίζει την λήψη περιεχομένου σε Υψηλή Ευκρίνεια (HD) και η πλειοψηφία του πληθυσμού θεωρεί ότι η ποιότητα εικόνας σε HD είναι πολύ ή αρκετά καλύτερη έναντι της SD (Τυπικής Ευκρίνειας). Από το 2010 στην χώρα μας, πωλούνται μόνο HD τηλεοπτικοί δέκτες. Έως το Μάρτιο του 2017 πωλήθηκαν 5,3 εκατομμύρια τεμάχια εκ των οποίων 901 χιλιάδες είναι τεχνολογίας DVB-T2. Μάλιστα το τελευταίο εξάμηνο, ο εξοπλισμός που αγοράστηκε από τους τηλεθεατές, σε ποσοστό 37% υποστηρίζει την τεχνολογία DVB-T2.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην κάλυψη που παρέχει το δίκτυο της Digea. Όπως διευκρινίστηκε η Digea καλύπτει στο 100% αυτό που η Πολιτεία καθόρισε ότι πρέπει να καλύπτεται, μέσω του Χάρτη Συχνοτήτων. Η εταιρεία, οφείλει να καλύπτει βάσει της αδείας της το 95% του πληθυσμού. Βάσει μετρήσεων της ΕΕΤΤ το 97% του πληθυσμού της χώρας, έχει πρόσβαση στο ψηφιακό σήμα, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά κάλυψης της Ευρώπης καθώς ο μέσος όρος κάλυψης για τα ιδιωτικά δίκτυα σε 11 χώρες της Ευρώπης είναι στο 91,6%. Λεπτομερής ήταν και η ενημέρωση για την τιμολόγηση της εκπομπής των καναλιών. 
Όπως αναφέρθηκε, η τιμολόγηση για την εκπομπή του σήματος των τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, γίνεται βάσει συγκεκριμένου Μοντέλου το οποίο έχει καθοριστεί από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και περιγράφεται στην άδεια λειτουργίας της εταιρείας. Το Μοντέλο αυτό ευνοεί ιδιαίτερα τα περιφερειακά κανάλια τα οποία θα χρειαζόταν να επενδύσουν πολλαπλάσια εάν υλοποιούσαν μόνα τους το αντίστοιχο δίκτυο εκπομπής. Βάσει του Μοντέλου, ένας περιφερειακός σταθμός στην Περιφερειακή Ζώνη των Δωδεκανήσων με εκπομπή σε 25 κέντρα καταβάλει μηνιαίο τίμημα ύψους 1.400 ευρώ (περιλαμβάνει κόστος συχνοτήτων, μηχανημάτων, έξοδα λειτουργίας, συντήρησης δικτύου κλπ). 
Τέλος, στα πλαίσια της απόδοσης τμήματος του τηλεοπτικού φάσματος στις τηλεπικοινωνίες (2ο ψηφιακό μέρισμα) τονίστηκε ότι η μετάβαση στην τεχνολογία DVB-T2 αποτελεί πρακτική όλων των Ευρωπαϊκών χωρών αλλά και προτροπή της Ε.Ε. για βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση του τηλεοπτικού φάσματος. Από την άποψη αυτή υπάρχει άμεση ανάγκη ανάπτυξης αντίστοιχου εθνικού οδικού χάρτη ο οποίος θα επιτρέψει στον Έλληνα τηλεθεατή να έχει εφάμιλλη εμπειρία με τις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες τόσο στην ποιότητα της τηλεοπτικής εικόνας όσο και στο πλήθος των επιλογών που του προσφέρονται.