To United Group που ανήκει στην BC Partners πραγματοποιεί στρατηγικές επενδύσεις στη Forthnet Ελλάδας

(Νέα Ενημέρωση) - H Forthnet πέρασε στο United Group: O νέος στρατηγικός επενδύτης με ισχυρό χαρτοφυλάκιο δραστηριότητας στα Βαλκάνια... 
  Νέα εποχή ξεκινά για τη “Forthnet” και κατ`επέκταση για τις δραστηρίοτητες τηλεφωνίας, Ίντερνετ και DTH υπηρεσίες μέσω της “Nova” σε Ελλάδα και Κύπρο. Καθώς οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις έφεραν θετικές εξελίξεις με την υπογραφή της σύμβασης με τις πιστώτριες τράπεζες, για την παραχώρηση στον τηλεπικοινωνιακό όμιλο “United Group (συμφερόντων της BC Partners)”, του συνόλου της έκθεσης που κατέχουν στη Forthnet και τις θυγατρικές της (μετοχές, δάνεια, μετατρέψιμες ομολογίες). Το “United Group” ως νέος στρατηγικός επενδύτης αποτελεί πλέον ένα δυναμικό χαρτοφυλάκιο δραστηριότητας στον τηλεπικοινωνιακό χώρο και την συνδρομητική τηλεόραση στα Βαλκάνια, με ισχυρή τεχνογνωσία και κεφαλαιακή επάρκεια, καθώς κατέχει ήδη ανάμεσα στα άλλα...:
Nicolas A.

Καθώς το “United Group” κατέχει ήδη ανάμεσα στα άλλα:
- “Serbia Broadband (κορυφαίο εναλλακτικός χειριστής καλωδιακής και Ίντερνετ στη Σερβία)”,
- “TotalTV – κορυφαία DTH πλατφόρμα εκπέμπει μέσω της τροχιακής θέσης “Eutelsat 16E” (με δραστηριότητα στις χώρες της Αδριατικής “Βοσνία -Ερζεγοβίνη, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο” )”,
- “Telemach (εναλλακτικός χειριστής καλωδίων στη Σλοβενία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μαυροβούνιο και τρίτος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη Σλοβενία)”,
- “NetTV Plus (πάροχος OTT που εξυπηρετεί την πρώην γιουγκοσλαβική διασπορά παγκοσμίως)”,
- “United Cloud (κέντρο καινοτομίας τεχνολογίας και λογισμικού)”,
- “Tele2 (εναλλακτικός πάροχος κινητής τηλεφωνίας στη Κροατία)”.
Επίσης η “United Group” απέκτησε τον Νοέμβριο του 2019 και το μεγάλο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Βουλγαρίας “Vivacom”, o οποίoς διαθέτει και τη κορυφαία DTH πλατφόρμα “Vivacom” που εκπέμπει μέσω της τροχιακής θέσης “Intelsat 45E”, ενώ παράλληλα απέκτησε από τον ΟΤΕ και την “Telekom Albania”.
Και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης με τις ρυθμιστικές αρχές, σχετικά με τις τηλεπικοινωνιακές δραστηριότητες (από την ΕΕΤΤ) και τις δραστηριότητες στις DTH υπηρεσίες (από την Επιτροπή Ανταγωνισμού - ΕπΑντ), το ισχυρό χαρτοφυλάκιο δραστηριότητας στα Βαλκάνια του “United Group”, θα κατέχει και τις δραστηρίοτητες της Forthnet (με την αντίστοιχη μετοχική σύνθεση), σε τηλεφωνία, Ίντερνετ και DTH υπηρεσίες (μέσω της “Nova” σε Ελλάδα και Κύπρο)...

“Οι θετικές εξελίξεις, με το νέο στρατηγικό επενδυτή δημιουργούν νέες προϋποθέσεις για τη “Nova” και τον ανταγωνισμό μεταξύ των Ελληνικών πλατφορμών, ως αναφορά την απόκτηση περισσότερου αποκλειστικού συνδρομητικού περιεχομένου τηλεόρασης, τη μετεξέλιξη στις υπηρεσίες ΟΤΤ, αλλά και τις άλλες δραστηρίοτητες της Forthnet στην Ελληνική αγορά"…

...
To United Group που ανήκει στην BC Partners πραγματοποιεί στρατηγικές επενδύσεις στη Forthnet Ελλάδας
- Τρίτη απόκτηση μεγάλης κλίμακας και ενδέκατη συνολικά υπό την κυριότητα της BC Partners
- Επεκτείνει την παρουσία της United Group στην Ελλάδα και ενισχύει τη θέση της ως κορυφαίος φορέας τηλεπικοινωνιών και μέσων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη

Λονδίνο, 29 Μαΐου 2020: Το United Group, ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και μέσων ενημέρωσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συμφώνησε να εξαγοράσει το χρέος και έναν σημαντικό τόκο μειοψηφίας στη ForthnetSA, ένας κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Η συναλλαγή θα δει την United Group να αποκτήσει όλες τις δανειακές υποχρεώσεις της εταιρείας, το μετατρέψιμο χρέος και ένα αρχικό 36% των μετοχών της εταιρείας μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς και της Attica Bank (οι «Πωλητές») και United Group (ο «αγοραστής»). Περαιτέρω λεπτομέρειες της συναλλαγής δεν αποκαλύφθηκαν και υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις.
Αυτή η επένδυση σηματοδοτεί την τρίτη συναλλαγή μεγάλης κλίμακας από τότε που η BC Partners εξαγόρασε την United Group το 2006, Μάρτιος 2019, μετά την εξαγορά της Tele2 Κροατίας και της Vivacom Βουλγαρίας το 2019, η οποία αυξάνουν συνολικά το μέγεθος του Ομίλου United σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ των προ-φόρμα εσόδων. Η είσοδος της εταιρείας στην Ελληνική αγορά είναι ένα άλλο ορόσημο στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή στρατηγική της, και ενισχύει περαιτέρω τη δική της θέση ως ηγέτης του κλάδου που δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες σε ολόκληρη την περιοχή. Η Forthnet είναι ο κορυφαίος πάροχος υπηρεσιών οικιακής ψυχαγωγίας και επικοινωνιών στην Ελλάδα, με σχεδόν 1.000 εργαζόμενους, παρέχοντας υπηρεσίες σε σχεδόν 700.000 συνδρομητές και πάνω από 40.000 εταιρείες.
Η Victoriya Boklag, Διευθύνων Σύμβουλος της United Group, δήλωσε: “Είμαστε ικανοποιημένοι που η Forthnet θα ενταχθεί στο United Group, και ενθουσιασμένοι που συνεχίζουμε να ενισχύουμε την επιχείρησή μας και να παρέχουμε στους πελάτες μας στην περιοχή με ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών αιχμής. Βλέπουμε σημαντική ευκαιρία να συνεργαστούμε με την Forthnet για να οδηγήσει την ανάπτυξη στις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης και να ξεκινήσει στην αγορά κινητής τηλεφωνίας και να επεκτείνουμε την εμβέλειά μας στην ελληνική αγορά.”
Ο Νίκος Σταθόπουλος, συνεργάτης της BC Partners και πρόεδρος της United Group σχολίασε , “Το επιχειρηματικό μοντέλο United, η διαχείριση, η τεχνολογία και η περιφερειακή ηγεσία του Ομίλου υπήρξαν βασικοί παράγοντες της η οργανική του ανάπτυξη, η οποία επιταχύνθηκε περαιτέρω με την απόκτηση και την ενσωμάτωση ισχυρών τοπικών επιχειρήσεων. Η θέση της Forthnet ως δυναμικού εγχώριου παίκτη μας παρέχει μια ισχυρή βάση επέκτασης σε μια αναπτυσσόμενη και εξελισσόμενη ελληνική αγορά την οποία θεωρούμε ως στρατηγική τοποθεσία για τη Πλατφόρμα United Group. Ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη Forthnet για να αυξήσουμε το βάθος και το εύρος υπηρεσιών που μπορεί να προσφέρει στους πελάτες.”
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forthnet κ. Πάνος Παπαδόπουλος είπε: “Η σημερινή συμφωνία είναι ένα γεγονός στρατηγικής σημασίας για την ελληνική αγορά τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης. Η είσοδος της United Group, ο κορυφαίος πάροχος τηλεπικοινωνιών και πολυμέσων πολλαπλών παιχνιδιών της περιοχής, επιβεβαιώνει τη στρατηγική αξία της Forthnet και δίνει νέες προοπτικές στην εταιρεία μας. Η σημαντική αύξηση στις αγορές ευρυζωνικών υπηρεσιών και συνδρομητικής τηλεόρασης, όπου είμαστε ήδη ενεργοί, και το δυναμικό των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας που προετοιμάζουμε για να ξεκινήσει, δημιουργεί ένα ισχυρό επενδυτικό περιβάλλον για να εκμεταλλευτούμε και να επωφεληθούμε από τη τεχνογνωσία και εμπειρία διαχείρισης, το δίκτυο και την τεχνολογία του United Group.”

Aνακοίνωση της Forthnet:
Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τα συμβαλλόμενα μέρη, η εταιρεία Forthnet Α.Ε. (η «Εταιρεία») βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει ότι, σε συνέχεια της επιτυχούς κατάληξης των αποκλειστικών διαπραγματεύσεων μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς, της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος, της Alpha Bank ΑΛΦΑ -8,87% και της Attica Bank (οι «Τράπεζες» ή οι «Πωλητές» και, ο καθένας, ο «Πωλητής») και του Ομίλου United (ο «Αγοραστής» και, μαζί με τους Πωλητές, τα «Συμβαλλόμενα Μέρη»), οι Πωλητές συμφώνησαν να πωλήσουν, και ο Αγοραστής συμφώνησε να αποκτήσει,
(i) όλες τις υφιστάμενες απαιτήσεις που κατέχουν οι Πωλητές σε βάρος της Εταιρείας (και της σημαντικότερης θυγατρικής της Forthnet Media A.E.), οι οποίες κατά προσέγγιση ανέρχονται σε ποσό Ευρώ 281 εκ. (οι «Δανειακές Απαιτήσεις»),
(ii) όλες τις μετατρέψιμες ομολογίες που κατέχουν οι Πωλητές με συνολικό υπόλοιπο κεφαλαίου κατά προσέγγιση Ευρώ 52 εκ. (οι «Μετατρέψιμες Ομολογίες») και όλες τις κοινές μετοχές της Εταιρείας τις οποίες κατέχουν σήμερα οι Πωλητές (οι «Πωλούμενες Μετοχές») (συνολικά, η «Συναλλαγή»).
Περαιτέρω, οι Πωλητές δύνανται υπό ορισμένες περιστάσεις να διατηρήσουν αριθμό των Πωλουμένων Μετοχών. Η Συναλλαγή υπόκειται στην προηγούμενη λήψη των αναγκαίων κανονιστικών εγκρίσεων και τους συνήθεις όρους ολοκλήρωσης (οι «Όροι»).
Μετά την πλήρωση των Όρων, ο Αγοραστής υποχρεούται αρχικά να εξαγοράσει μέχρι το 50% περίπου των Μετατρέψιμων Ομολογιών και όλες τις Δανειακές Απαιτήσεις (συνολικά, η «Συναλλαγή Εξαγοράς Χρέους»), ενώ στη συνέχεια θα προχωρήσει σε μεταγενέστερο στάδιο με την εξαγορά των υπολειπόμενων Μετατρέψιμων Ομολογιών και των Πωλούμενων Μετοχών.
Ο Αγοραστής δεσμεύθηκε, περαιτέρω, να παράσχει χρηματοδοτική διευκόλυνση προς την Εταιρεία με τη μορφή κεφαλαίου κίνησης, με την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των σχετικών νομικών κειμένων και άλλων συνήθων προϋποθέσεων για τέτοιες συναλλαγές. Με τον τρόπο αυτό ο Αγοραστής θα συνδράμει την Εταιρεία στην προσπάθεια κάλυψης των τρεχουσών αναγκών της μέχρι την ολοκλήρωση της Συναλλαγής.
Ο Αγοραστής ενημέρωσε περαιτέρω την Εταιρεία ότι: «Μετά την ολοκλήρωση της Συναλλαγής (ή, αναλόγως, της Συναλλαγής Εξαγοράς Χρέους), ο Αγοραστής θα εκτιμήσει όλες τις εναλλακτικές για την ανακεφαλαιοποίηση και την ουσιαστική μείωση του χρέους της Εταιρείας μέσω εκτενούς κεφαλαιοποίησης του χρέους και της εισφοράς νέων κεφαλαίων.
Οι ενέργειες αυτές, εφόσον ολοκληρωθούν, αναμένεται να εξαλείψουν το συνολικό χρέος της Εταιρείας και να παράσχουν σε αυτήν (την Εταιρεία) σημαντικούς επιπρόσθετους κεφαλαιακούς πόρους, που θα εξασφαλίσουν την οικονομική της σταθερότητα, την περαιτέρω κερδοφόρα ανάπτυξή της και τη δυνατότητα του Αγοραστή να υλοποιήσει τα στρατηγικά του πλάνα για την Εταιρεία». Η παρούσα ανακοίνωση δημοσιεύεται σύμφωνα με το άρθρο 17 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 596/2014 για την κατάχρηση της αγοράς (MAR) και την παράγραφο 4.1.3.6. του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως ισχύει.