ΕΡΤ1, ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 εκπέμπει πλέον σε High Definition μέσω της επίγειας ψηφιακής...


Όλα τα κανάλια της ΕΡΤ εκπέμπουν σε εικόνα High Definition μέσω της επίγειας ψηφιακής και των δορυφορικών πλατφορμών "COSMOTE TV και Nova"!

Στο περιβάλλον υψηλής ευκρίνειας (HD) μπήκε η ΕΡΤ από την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2020, με την ΕΡΤ1 να εκπέμπει ήδη σε υψηλή ευκρίνεια σε όλη τη χώρα, ενώ το HD σήμα της ΕΡΤ2 και ΕΡΤ3 θα γίνει σταδιακά προσβάσιμο σε πλέον του 80% του πληθυσμού της επικράτειας. Οι νέες εκδόσεις υψηλής ευκρίνειας "ΕΡΤ1 HD, ΕΡΤ2 HD και ΕΡΤ3 HD" εκπέμπουν πλέον μέσω των δορυφορικών τροφοδοσιών της ΕΡΤ (και της τροχιακής θέσης "Hellas Sat 39E")... Παράλληλα είναι διαθέσιμες και μέσω της δορυφορικών πλατφορμών "COSMOTE TV" (Eutelsat 9B - 9Ε) και "Nova" (Hot Bird 13E). Ενώ η "ΕΡΤSports" συνεχίζει αποκλειστικά μέσω της υβριδικής πλατφόρμας "ERTFLIX", όπου πλέον θα υποστηρίζεται και από τις έξτρα διαδικτυακές εκδόσεις "ERTSports1, ERTSports2, ERTSports3,...", οι οποίες θα ενισχύουν τη πρόσβαση περιεχομένου σε περίοδο αυξημένης αθλητικής δραστηριότητας...
Nicolas A.

Παράλληλα θα συνεχιστεί η εκπομπή των τριών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης σε ποιότητα κανονικής ευκρίνειας (SD), ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα λήψης σε παλιότερες τηλεοράσεις που δεν διαθέτουν τεχνολογία HD.
Η μετάβαση της δημόσιας τηλεόρασης στο περιβάλλον HD, αναβαθμίζει και την μετάδοση των αθλητικών προγραμμάτων της ΕΡΤ. Τον πρώτο λόγο θα έχει η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ1, αλλά και η ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ, ERTFLIX στην οποία θα προβάλλεται στο εξής αποκλειστικά το EΡΤSPORTS. Δείτε εδώ.
Αναλυτικότερα στην ΕΡΤ3 δημιουργείται ειδική ζώνη (ΕΡΤ3 SPORΤS), ώστε οι φίλοι των sports σε ολόκληρη την Ελλάδα, να παρακολουθούν και σε υψηλή ευκρίνεια (ΗD) τους αγώνες του πρωταθλήματος μπάσκετ της κατηγορίας Α1, την ευρωπαϊκή διοργάνωση Champions League (BCL) και τα Πρωταθλήματα Βόλεϊ, Υδατοσφαίρισης, και Handball.
Tα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι τελικοί του Champions League, του Europa League, η Formula 1 και το Roland Garros θα φιλοξενούνται στην ΕΡΤ1 επίσης σε HD εικόνα.
Όσο για το EΡTSPORTS αποκτά πλέον και διαδικτυακά «αδελφάκια» (ERTSports1, ERTSports2 κ.λπ.), όταν τα αθλητικά γεγονότα χρονικά συμπίπτουν, προκειμένου να μπορούν οι τηλεθεατές να παρακολουθήσουν όποιο άθλημα ή αγώνα επιθυμούν μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας ERTFLIX, τόσο στην τηλεόρασή τους, όσο και στον υπολογιστή, στα tablets και τα κινητά τους.

Περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες:

Προκειμένου η μετάβαση των καναλιών της ΕΡΤ στo HD περιβάλλον να γίνει πιο εύκολη για εσάς, η ΕΡΤ με το τμήμα τεχνικών της ετοίμασε μια σειρά από πληροφορίες και αναλυτικές οδηγίες ώστε να λυθούν τυχόν απορίες σας.

Α) Στις περισσότερες τηλεοράσεις Smart TVs, τα κανάλια HD της ΕΡΤ θα εμφανιστούν αυτόματα στους δέκτες, με την ΕΡΤ1 HD μάλιστα να καταλαμβάνει μια από τις πρώτες θέσεις και συγκεκριμένα αυτή που είχε το κανάλι ERTSPORTS. Αν ωστόσο δεν συμβεί κάτι τέτοιο, πρέπει να προχωρήσετε μέσω του τηλεκοντρόλ σε έναν απλό επανασυντονισμό του δέκτη (αυτόματο ή χειροκίνητο) μέσω των ρυθμίσεων της τηλεόρασης.

Διαδικασία Αυτόματου Επανασυντονισμού Δεκτών:
1. Ανοίξτε το κεντρικό στο μενού του δέκτη σας
2. Επιλέξετε «Εγκατάσταση» αν διαθέτετε αποκωδικοποιητή ή «Ρυθμίσεις» αν διαθέτετε τηλεόραση (ενδέχεται να χρησιμοποιούνται και διαφορετικές διατυπώσεις ανάλογα τον δέκτη).
3. Πραγματοποιήσετε αυτόματο συντονισμό, όπου ο δέκτης αναζητά και αποθηκεύει στη μνήμη όλα τα διαθέσιμα προγράμματα
4. Διαφορετικά πραγματοποιήσετε χειροκίνητο συντονισμό, όπου αποθηκεύει στη μνήμη τα προγράμματα συγκεκριμένης συχνότητας
5. Στο τέλος της αναζήτησης πατάτε ΟΚ/ ΝΑΙ
6. Επιλέγετε έξοδο (exit) ώστε να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.
7. Σε περίπτωση που χρειαστεί, προτείνουμε να πραγματοποιήσετε και επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις του δέκτη.
8. Από την καρτέλα Εργαλεία επιλέξτε Εργοστασιακές Ρυθμίσεις και πατήστε ΟΚ.
9. Επιβεβαιώστε την επιλογή σας πατώντας Ναι.
10. Εάν σας ζητηθεί κωδικός, πατήστε 0-0-0-0 ή 1-2-3-4.
11. Στην αρχική καρτέλα εγκατάστασης επιλέξτε τη γλώσσα που επιθυμείτε και πατήστε ΟΚ.
12. Όταν η αναζήτηση ολοκληρωθεί πατήστε ΟΚ για να παρακολουθήσετε το πρόγραμμα που επιθυμείτε.


Β) Σε έναν αριθμό τηλεοράσεων είναι πιθανόν η ΕΡΤ2HD και η ERT3HD να καταλάβει τις θέσεις κάποιων ξενόγλωσσων καναλιών που προβάλλονται από την ΕΡΤ, όπως το BBC World και το TV5. Παράλληλα σε κάποια μοντέλα είναι πιθανόν να μεταβληθεί και ο αριθμός μετάδοσης του καναλιού της Βουλής, το οποίο στην πλειονότητα των τηλεοράσεων θα εμφανίζεται πλέον στη θέση 1. Ένας απλός επανασυντονισμός του δέκτη (αυτόματος ή χειροκίνητος) θα επανασυντονίσει στην οθόνη σας όλα τα κανάλια και στη συνέχεια αν το επιθυμείτε μπορείτε να κάνετε και μια χειροκίνητη μεταφορά των νέων καναλιών HD της ΕΡΤ ή των παλιότερων που ήδη προβάλλονταν στις επιθυμητές σας θέσεις.

Γ) Όπως ανακοινώθηκε εξ αρχής, εν αντιθέσει με την ΕΡΤ1 η οποία θα εκπέμψει αμέσως σε HD σε όλη την επικράτεια (μέσω της 1ης επίγειας ψηφιακής MuX της ΕΡΤ), η αντίστοιχη μετάβαση της ΕΡΤ2 και της ΕΡΤ3 θα γίνει σταδιακά (μέσω της 2ης επίγειας ψηφιακης MuX της ΕΡΤ) και θα φτάσει σύντομα στο 80% του πληθυσμού της χώρας. Μέχρι τότε ωστόσο εξυπακούεται ότι το πρόγραμμα και των τριών καναλιών της ΕΡΤ θα προβάλλεται και σε κανονική ποιότητα (SD) προκειμένου να είναι προσβάσιμο από όλους ανεξαιρέτως τους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δ) Το κανάλι ERTSPORTS πλέον θα μεταδίδεται αποκλειστικά μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX στην οποία μπορείτε να έχετε πρόσβαση είτε μέσω της τηλεόρασής σας, είτε μέσω του υπολογιστή, του τάμπλετ ή ακόμη και του κινητού σας. Στο εξής μάλιστα το ERTSPORTS θα υποστηρίζεται και από τις έξτρα διαδικτυακές εκδόσεις (ERTSports1, ERTSports2 κ.λπ.), όταν τα αθλητικά γεγονότα συμπίπτουν χρονικά, προκειμένου να μπορούν οι τηλεθεατές να παρακολουθήσουν όποιο αγώνα επιθυμούν. Π.χ. κάθε Σαββατοκύριακο στο ΕRTFLIX θα μεταδίδονται πλέον ταυτόχρονα όλοι οι αγώνες μπάσκετ της Α1 κατηγορίας και οι τηλεθεατές θα μπορούν να επιλέγουν όποιον επιθυμούν να παρακολουθήσουν από τους τηλεοπτικούς δέκτες. Δείτε εδώ.

Ε) Με τις αλλαγές, η προβολή του αθλητικού προγράμματος της ΕΡΤ αναβαθμίζεται καθώς η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ1 θα αναλάβουν πλέον την μετάδοση των σημαντικότερων αγώνων, παράλληλα με το ERTSPORTS στο ERTFLIX. Αναλυτικότερα στην ΕΡΤ3 δημιουργείται ειδική ζώνη (ΕΡΤ3 SPORΤS), ώστε οι φίλοι των sports σε ολόκληρη την Ελλάδα, να παρακολουθούν και σε υψηλή ευκρίνεια (ΗD) τους αγώνες του πρωταθλήματος μπάσκετ της κατηγορίας Α1, την ευρωπαϊκή διοργάνωση Champions League (BCL) και τα Πρωταθλήματα Βόλεϊ, Υδατοσφαίρισης, και Handball. Tα μεγάλα διεθνή αθλητικά γεγονότα, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, οι τελικοί του Champions League, του Europa League, η Formula 1 και το Roland Garros θα φιλοξενούνται στην ΕΡΤ1 επίσης σε HD εικόνα.

ΣΤ) Οι χρήστες τηλεοράσεων παλαιότερης τεχνολογίας θα μπορούν να παρακολουθούν τα αγαπημένα τους προγράμματα και από τρία κανάλια σε ποιότητα κανονικής (SD) ευκρίνειας.