«Βαλκάνια Εξπρές» - Βάρνα: Συνεχίζεται το ταξίδι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας μέσα από την Οθόνη της ΕΡΤ3 και το ERTFLIX...


Νέα Ενημέρωση 17/02: «Βαλκάνια Εξπρές» - Βάρνα: Συνεχίζεται το ταξίδι στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας (στη Βουλγαρία) μέσα από την Οθόνη της ΕΡΤ3 και το ERTFLIX...
Και για όσους δεν προλαβαίνουν τις γραμμικές προβολές της ΕΡΤ3 (Κάθε Πέμπτη στις 12:00 και σε επανάληψη στις 23:00 την ίδια ημέρα), υπάρχει πάντοτε η εναλλακτική πρόσβαση μέσω των εφαρμογών του ERTFLIX, σε όλες τις Smart TVs και την επίγεια υβριδική τηλεόραση (Hbbtv), αλλά και των εφαρμογών στα αντίστοιχα Android TV Box για τους ΙΡ/ΟΤΤ συνδρομητές των πλατφορμών "COSMOTE TV, Wind Vision και EON TV", αναζητώντας τη θεματολογία "Ντοκιμαντέρ - Ελληνικά", όπου και εμπεριέχεται η ταξιδιωτική σειρά ντοκιμαντέρ «Βαλκάνια Εξπρές»... ...


ΕΡΤ3-«Βαλκάνια Εξπρές»-Βουλγαρία – Βάρνα, Μαύρη Θάλασσα – Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 στις 12:00
Στο καινούριο επεισόδιο της γνωστής εκπομπής της ΕΡΤ3, «Βαλκάνια Εξπρές», την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου, στις 12:00, ταξιδεύουμε στην «καλοκαιρινή πρωτεύουσα» της Βουλγαρίας, τη Βάρνα, την οποία επισκέπτονται περίπου τρία εκατομμύρια τουρίστες ετησίως.
Ξεκινάμε την περιήγησή μας από το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου, μεταξύ ελληνικών και ρωμαϊκών ευρημάτων, εκτίθεται και ο παλαιότερος θησαυρός χρυσού στον κόσμο, ηλικίας 7.000 ετών, που ανήκει στον χαμένο νεολιθικό «πολιτισμό της Βάρνας».
Περιηγούμαστε στα ρωμαϊκά λουτρά, στις ελληνικές και βουλγαρικές εκκλησίες του 19ου αιώνα, καθώς και στον περίφημο Θαλάσσιο Κήπο της πόλης. Ανιχνεύουμε την πλούσια πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα της βουλγαρικής «πρωτεύουσας των φεστιβάλ» μέσα από εναλλακτικούς χώρους και εκθέσεις.
Πηγαίνουμε στο μοναδικό Μουσείο Μαριονέτας της Βουλγαρίας, στο οποίο εκτίθενται θεατρικές μαριονέτες κάθε τύπου, καθώς και στο Μουσείου του Θεάτρου Σκιών. Αναζητούμε τους εναπομείναντες Έλληνες της Βάρνας, που μέσα από συλλόγους και σχολεία εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας προσπαθούν να διατηρήσουν την ιδιαίτερη ταυτότητά τους. Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3


ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές» Βουλγαρία –Πύργος (Μπουργκάς), Μαύρη Θάλασσα
Στο καινούριο επεισόδιο της αγαπημένης ταξιδιωτικής σειράς της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» αυτήν την Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2022, σε νέα ώρα, στις 12 το μεσημέρι, ταξιδεύουμε στην πόλη-λιμάνι του Πύργου (Μπουργκάς) στις βουλγαρικές ακτές της Μαύρης Θάλασσας.
Ξεκινάμε από το νησάκι της Αγίας Αναστασίας, που στο διάβα του χρόνου υπήρξε μοναστήρι, ορμητήριο πειρατών, φάρος και «βουλγαρικό Αλκατράζ», και σήμερα είναι μουσείο και τουριστικό αξιοθέατο. Αποβιβαζόμαστε στο λιμάνι και τις παραλίες του Πύργου, περιηγούμαστε στον περίφημο «Θαλάσσιο Κήπο», περπατάμε στους μεγάλους πεζόδρομους και επισκεπτόμαστε το Εθνογραφικό και το Ιστορικό Μουσείο της πόλης. Αναζητούμε το σπίτι όπου γεννήθηκε ο Έλληνας ποιητής Κώστας Βάρναλης.
Διασχίζουμε τον Κόλπο του Μπουργκάς για να φτάσουμε στο Τσέγκενε Σκέλε (Chengene Skele), το περίφημο «Χωριό των Ψαράδων», όπου νιώθουμε το πνεύμα της θάλασσας, μπλεγμένο με αρχαία δίχτυα ψαρέματος. Πίσω στο κοσμοπολίτικο Μπουργκάς, συναντάμε καλλιτέχνες, δημοσιογράφους και αρχιτέκτονες που μας μιλούν για την ταυτότητα της αγαπημένης πόλης τους. Συζητάμε με νέους επιχειρηματίες για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πόλης και μαθαίνουμε γιατί θεωρούν τον τόπο αυτό, ιδανική βάση τους.

ΕΡΤ3 – «Βαλκάνια Εξπρές» Βουλγαρία –Πύργος (Μπουργκάς), Μαύρη Θάλασσα
Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022 στις 12:00
Επανάληψη στις 23:00 την ίδια ημέρα
Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3


ΕΡΤ3 - «Βαλκάνια Εξπρές»: Βουλγαρία: Σωζόπολη, Μαύρη Θάλασσα ταξιδεύουμε σε μια πανάρχαιη κοιτίδα Ελληνισμού...

Σε αυτό το επεισόδιο του γ΄ κύκλου της καθιερωμένης ταξιδιωτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές», ταξιδεύουμε στην Σωζόπολη, μια πανάρχαιη κοιτίδα Ελληνισμού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Βουλγαρία...
...

ΕΡΤ3 -«Βαλκάνια Εξπρές» – Βουλγαρία: Σωζόπολη, Μαύρη Θάλασσα – Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 13:00
Σε αυτό το επεισόδιο του γ΄ κύκλου της καθιερωμένης ταξιδιωτικής εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές», ταξιδεύουμε στην Σωζόπολη, μια πανάρχαιη κοιτίδα Ελληνισμού στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη Βουλγαρία.

Η Σωζόπολη ιδρύθηκε στα τέλη του 6ου π.Χ. αιώνα από Έλληνες της Μιλήτου, μεταξύ των οποίων και ο φιλόσοφος Αναξίμανδρος, ενώ αρχικά έφερε το όνομα Απολλωνία. Πρόκειται για μια πόλη που υπήρξε θρακική, ελληνική, ρωμαϊκή, βυζαντινή και βουλγαρική, η οποία φέρει πολλαπλές «στρώσεις» ιστορίας και πολιτισμού. Μιλάμε με τον ελληνικής καταγωγής δήμαρχο της πόλης και πηγαίνουμε στο νησάκι του Αγίου Ιωάννη, όπου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν τα λείψανα του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου. Συνεχίζουμε στο Μουσείο της Σωζόπολης, όπου, ανάμεσα σε αρχαίους αμφορείς και νομίσματα, βρίσκεται και ο σκελετός ενός μεσαιωνικού «βαμπίρ», που ανακαλύφθηκε στο προαύλιο μιας βυζαντινής εκκλησίας των αρχών του 14ου αιώνα, όταν η πανδημία της πανούκλας σάρωνε την Ευρώπη.

Συναντάμε τους εναπομείναντες Έλληνες της πιο «βυζαντινής» και καλλιτεχνικής πόλης της Βουλγαρίας. Ακούμε τις ιστορίες τους, γεμάτες μνήμες και συγκινήσεις, αλλά και τις αγωνίες για το μέλλον του τελευταίου Ελληνισμού της Μαύρης Θάλασσας.

Βαλκάνια Εξπρές»
«Βουλγαρία: Σωζόπολη, Μαύρη Θάλασσα»
Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 13:00
Επανάληψη στις 23:00 την ίδια ημέρα
Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3


ΕΡΤ3 - «Βαλκάνια Εξπρές» – «Βουλγαρία: Αγαθούπολη-Βασιλικό, Μαύρη Θάλασσα»...
Σε αυτό το επεισόδιο της αγαπημένης εκπομπής της ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» που θα προβληθεί αυτήν την Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου, στις 13:00, ταξιδεύουμε στη μυστηριακή Στράντζα της βορειοανατολικής Θράκης, που βρίσκεται στη νοτιοανατολική Βουλγαρία
και κοντά στα σύνορα με την Τουρκία...

Ξεκινάμε από το Ρέζοβο, το «ηλεκτρισμένο σύνορο» μεταξύ Βουλγαρίας και Τουρκίας, που είναι το νοτιοανατολικότερο σημείο της Ε.Ε. Συνεχίζουμε στο Σινεμόρετς και στις εντυπωσιακές εκβολές του ποταμού Βέλεκα στη Μαύρη Θάλασσα. Επόμενος σταθμός μας, το παραθαλάσσιο Αχτόπολ, η ελληνική Αγαθούπολη, απαγορευμένη περιοχή επί Ψυχρού Πολέμου και σήμερα τουριστικό θέρετρο, αλλά με μεγάλη ναυτική ιστορία και μνήμες Ελληνισμού. Βορειότερα συναντάμε την Βαρβάρα, η εξωτική παραλία της οποίας φιλοξενεί από τη δεκαετία του 1970 τον «εναλλακτικό τουρισμό» της Βουλγαρίας. Συνεχίζουμε προς το Τσάρεβο, το Βασιλικό των Ελλήνων, που είναι και η διοικητική πρωτεύουσα της Στράντζα.
Εδώ ταξιδεύουμε στην Ιστορία και παίρνουμε μια πρώτη γεύση από τα Αναστενάρια μέσα από μια έκθεση φωτογραφίας. Τελευταίος μας σταθμός το παλιό ελληνικό χωριό Κωστή που φωλιάζει στην καρδιά της δασωμένης Στράντζα και θεωρείται η «Ιερουσαλήμ των Αναστενάρηδων». Πηγαίνουμε στην εκκλησία του χωριού, όπου φυλάσσονται και οι Αναστενάρικες εικόνες, και μαθαίνουμε γι’ αυτές τις πανάρχαιες πυροβατικές τελετές, που διατηρούνται και σε χωριά της Μακεδονίας από τους απογόνους των Ελλήνων της Στράντζα.

Βαλκάνια Εξπρές»
«Βουλγαρία: Αγαθούπολη-Βασιλικό, Μαύρη Θάλασσα»
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 , στις 13:00
Επανάληψη στις 23:00 την ίδια ημέρα
Όλα τα επεισόδια της εκπομπής είναι διαθέσιμα και στη δωρεάν ψηφιακή πλατφόρμα ERTFLIX μετά την προβολή τους στην ΕΡΤ3