12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα: 12-21 Μαρτίου 2010


12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα: 12-21 Μαρτίου 2010
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 21 Μαρτίου στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητας του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στις αίθουσες ΟΛΥΜΠΙΟΝ, ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ, ΤΖΟΝ ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΟΡΝΕΣ, ΦΡΙΝΤΑ ΛΙΑΠΠΑ, ΤΩΝΙΑ ΜΑΡΚΕΤΑΚΗ και στην αίθουσα του ΙΕΚ ΑΚΜΗ. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναζητά τις εικόνες της κοινωνικής, ιστορικής, πολιτικής και, πάνω από όλα, ανθρώπινης πραγματικότητας του νέου αιώνα, που λειτουργούν ως εφαλτήριο για περιπετειώδεις κινηματογραφικές περιπλανήσεις. Για 12η χρονιά το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης γιορτάζει την απρόβλεπτη, σε διαρκή αναμόρφωση και εγρήγορση, τέχνη του ντοκιμαντέρ. Συνοδοιπόροι του σ’ αυτή τη διαδρομή οι ανήσυχοι θεατές που πληθαίνουν χρόνο με το χρόνο. Πέρυσι περισσότεροι από 40.000 θεατές παρακολούθησαν τη διοργάνωση, γεγονός που αποδεικνύει όχι μόνο το ολοένα και αυξανόμενο ενδιαφέρον για τις ταινίες τεκμηρίωσης, αλλά και την επιτυχία του Φεστιβάλ, που κατάφερε πολύ γρήγορα να καθιερωθεί στη συνείδηση επαγγελματιών και κοινού ως ένα από τα σημαντικότερα του χώρου.
Με αθρόα συμμετοχή ταινιών από όλο τον κόσμο, το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα, προτείνει ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα, ένα κινηματογραφικό ψηφιδωτό με στόχο να κινητοποιήσει, τα ενημερώσει, να συγκινήσει και να ευαισθητοποιεί το κοινό. Συναρπαστικά ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, αλλά και παράλληλες δράσεις συνθέτουν το φετινό πρόγραμμα.


Ας ρίξουμε μια ματιά στα highlights του 12ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα:
Διαβάστε περισσότερα »


ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ:

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΚΡΙΣΤΟΦ ΚΙΣΛΟΦΣΚΙ
Μεγάλο αφιέρωμα στα ντοκιμαντέρ του πολωνού δημιουργού Κριστόφ Κισλόφσκι, κυρίαρχης κινηματογραφικής μορφής της ανατολικής Ευρώπης, με έργο που αναγνωρίστηκε διεθνώς και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από το κοινό, πραγματοποιεί το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Για τον Κισλόφσκι, το κεφάλαιο «σινεμά», άνοιξε με τις ταινίες τεκμηρίωσης, στις οποίες αποτύπωσε το ασφυκτικό πολιτικό καθεστώς της χώρας του, αφηγούμενος καθημερινές ανθρώπινες ιστορίες. Με τρόπο ρεαλιστικό που δεσπόζει και στο μετέπειτα έργο του, ο Κισλόφσκι, αντιμετωπίζοντας τον διαρκή σκόπελο της λογοκρισίας, ύφανε μέσα από τα ντοκιμαντέρ του τον κοινωνικό ιστό όπως διαμορφώθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 και την δεκαετία του ’70 στην Πολωνία. Το αφιέρωμα θα συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση για το έργο του σκηνοθέτη.

AΦΙΕΡΩΜΑ ΓΙΟΡΙΣ ΙΒΕΝΣ
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί πλήρη ρετροσπεκτίβα του έργου του ασυμβίβαστου, πρωτοπόρου δημιουργού Γιόρις Ίβενς. Ο πολυταξιδεμένος ολλανδός σκηνοθέτης, από τους πατέρες της τέχνης του ντοκιμαντέρ, κληροδότησε στην ανθρωπότητα μια συναρπαστική και εξαιρετικά διαχρονική κινηματογραφική διαδρομή στην ιστορία του 20ου αιώνα. Στην «καρδιά» των κοινωνικών καταστάσεων – πόλεμοι, απεργίες, εξεγέρσεις, εθνικοαπελευθερωτικοί αγώνες – που καταγράφει ο Γιόρις Ίβενς στις ταινίες του, βρίσκεται η μάχη για τον ανθρωπισμό, ενώ στο πλούσιο έργο του η στρατευμένη πολιτική διάσταση συμπορεύεται με το συναίσθημα και τον λυρισμό. Το αφιέρωμα στον Γιόρις Ίβενς συνοδεύεται από ειδική δίγλωσση έκδοση.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΑΝΤΡΕΪ ΦΙΝΤΙΚ
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποιεί αφιέρωμα στο έργο του πολυβραβευμένου πολωνού ντοκιμαντερίστα Αντρέι Φίντικ. Ο Αντρέι Φίντικ, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ντοκιμαντέρ της πατρίδας του, διαδραμάτισε ουσιαστικό ρόλο στην άνθηση και ανανέωση του είδους στην Πολωνία. Στο Φεστιβάλ θα προβληθούν τέσσερις αντιπροσωπευτικές ταινίες του, μέσα από τις οποίες προσεγγίζει με αφηγηματική δεινότητα τα κακώς κείμενα των μοντέρνων καιρών, μελετά τις μεταβολές στα ανθρώπινα ήθη και έθιμα και υπερασπίζεται μέσα από τη δύναμη του κινηματογραφικού του φακού τα ανθρώπινα δικαιώματα.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΠΟΛΩΝΙΚΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Σύγχρονο Πολωνικό Ντοκιμαντέρ, χαρτογραφώντας μαζί με το μεγάλο αφιέρωμα στον Κριστόφ Κισλόφσκι, αλλά και μια επιλογή από το έργο του επίσης πολωνού ντοκιμαντερίστα Αντρέι Φίντικ, το χθες και το σήμερα της κινηματογραφικής παράδοσης της Πολωνίας στις ταινίες τεκμηρίωσης. Το οδοιπορικό των πολωνών ντοκιμαντεριστών διαμορφώθηκε μέσα από τις ιστορικοπολιτικές συνθήκες που βίωσε η χώρα, ασκώντας καταλυτική επιρροή σε ένα σινεμά που ζυμώθηκε κατά τη μετάβαση από το κομμουνιστικό καθεστώς σε μια νέα ραγδαία εξελισσόμενη εποχή. Το αφιέρωμα στο Σύγχρονο Πολωνικό Ντοκιμαντέρ φιλοξενεί αντιπροσωπευτικά έργα πρόσφατης παραγωγής από πολωνούς σκηνοθέτες, πολλοί από τους οποίους έχουν τιμηθεί με διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ. Κοινό σημείο αναφοράς τους, ο άνθρωπος, από τον οποίο εμπνέονται και τον οποίο «υμνούν» με συμπόνια μέσα από τον κινηματογραφικό τους φακό.

ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ
Η πρόσφατη αποτυχία της Παγκόσμιας Διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το κλίμα, οδηγεί φέτος το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στο να εντείνει την προσπάθεια ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης του κοινού που καταβάλλει τα τελευταία χρόνια μέσα από την ενότητα «Κοινωνία και Περιβάλλον». Το αφιέρωμα «Πλανήτης σε Κίνδυνο», εστιάζει σε ντοκιμαντέρ που αναδεικνύουν τις ολέθριες επιπτώσεις από την καταστροφή του οικοσυστήματος και την επιτακτική ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης. Τα έργα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας σοκαριστικές αλήθειες και εικόνες, δηλώνοντας κατηγορηματικά πως δεν επιτρέπεται άλλη σπατάλη πολύτιμου χρόνου. Στο πλαίσιο της ενότητας θα διεξαχθεί ημερίδα με θέμα το περιβάλλον και τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων ειδικών. Οι ταινίες του αφιερώματος θα διαγωνιστούν για το φετινό βραβείο της WWF μαζί με τις ταινίες της ενότητας «Κοινωνία και Περιβάλλον», καθώς και για το βραβείο της ΕΡΤ3 το οποίο αντιστοιχεί σε μια τηλεοπτική προβολή και συνοδεύεται από το ποσό των 3.000 ευρώ.

ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο του ελληνικού τμήματος, πραγματοποιεί αφιέρωμα στο Αιγαίο, με έργα που τεκμηριώνουν και ενοποιούν γεωγραφικά έναν τόπο γεμάτο έντονες αντιθέσεις, αλλά και συνδετικά στοιχεία που αναδεικνύουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία του. Οι δημιουργοί σκιαγραφούν τις συνθήκες διαβίωσης, τις κοινωνικές δομές, τις συνήθειες των κατοίκων, καθώς και τις αναπτυξιακές δυνατότητες των νησιών, μέσα από μικρές ανθρώπινες ιστορίες, που αφηγούνται με την σειρά τους την ιστορία του τόπου. Το αφιέρωμα αποτίνει φόρο τιμής στον διακεκριμένο ντοκιμαντερίστα Γιώργο Κολόζη, που έφυγε από τη ζωή το περασμένο φθινόπωρο.

ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα συνεχίζει να συμμετέχει ενεργά στον παγκόσμιο διάλογο για την Μαύρη Ήπειρο, προτείνοντας Αφρικανικές Ιστορίες που φωτίζουν μια πολύπαθη γη σε διαρκή αγώνα επιβίωσης. Φέτος το Φεστιβάλ αναδεικνύει τόσο την θεματολογία, όσο και την κινηματογραφία ενός τόπου που υποφέρει από φυλετικούς πολέμους, ασθένειες, αναλφαβητισμό, οικονομική εκμετάλλευση και έλλειψη βασικών αγαθών όπως η τροφή και το νερό. Δημιουργοί από όλο τον κόσμο, αλλά και από την Αφρική, αφηγούνται σύγχρονες Αφρικανικές Ιστορίες, μέσα από ντοκιμαντέρ που αντανακλούν την ευάλωτη και πολυσύνθετη πραγματικότητα της αφρικανικής ηπείρου, επιχειρώντας να την αποκωδικοποιήσουν.

SPOTLIGHT: ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΓΙΑ ΤΗ ΒΟΡΕΙΟ ΚΟΡΕΑ
Η Βόρεια Κορέα πρωταγωνιστεί σε τρία αποκαλυπτικά ντοκιμαντέρ που φιλοξενούνται στο 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα. Ταινίες από τις ΗΠΑ, την Τσεχία και τη Δανία εστιάζουν σε ένα αινιγματικό μέρος 23 εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο μοιάζει να έχει εγκαταλείψει τα ήθη του αναπτυγμένου κόσμου και να πορεύεται με τους δικούς του κανόνες.

ΤΜΗΜΑΤΑ:

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στηρίζει ενεργά τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, βοηθά τους έλληνες ντοκιμαντερίστες να βρουν τον δικό τους τρόπο έκφρασης και ενισχύει με όποιο τρόπο μπορεί την παρουσία τους στην διεθνή αγορά. Η συμμετοχή, χρόνο με το χρόνο, γίνεται όλο και μεγαλύτερη από ταινίες ανήσυχες που καλύπτουν μια πλατιά γκάμα θεμάτων και καταγράφουν την αθέατη πλευρά της πραγματικότητας, αυτή που συνήθως δεν βλέπουμε στα νυχτερινά δελτία ειδήσεων. Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο ελληνικό ντοκιμαντέρ, δίνει την ευκαιρία σε ελληνικά ντοκιμαντέρ πρόσφατης παραγωγής (που έχουν ολοκληρωθεί 18 μήνες πριν από την έναρξη του Φεστιβάλ) και για τα οποία θα κατατεθεί σχετική αίτηση, να προβληθούν σε ένα από τα τμήματά του. Η επιλογή των ελληνικών ταινιών και η κατάταξή τους στα αντίστοιχα τμήματα γίνεται από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, ο οποίος υποβοηθείται από τριμελή Γνωμοδοτική Eπιτροπή.

Στο πλαίσιο αυτό, στα Τμήματα του Προγράμματος μαζί με ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, επιλέγονται όπως κάθε χρόνο να προβληθούν ελληνικά ντοκιμαντέρ που δεν έχουν πραγματοποιήσει πριν από τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ δημόσια προβολή στην Ελλάδα και την Κύπρο. Τα ελληνικά ντοκιμαντέρ, ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους κατατάσσονται σε διαφορετικά τμήματα: Στα Τμήματα του Επίσημου Προγράμματος και στο Ελληνικό Πανόραμα.

ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Το τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα, με τίτλο Ανθρώπινα Δικαιώματα, το οποίο πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Διεθνή Αμνηστία, συστάθηκε με σκοπό να ρίξει φως στην βάναυση καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να εγείρει ερωτήματα που αφορούν σε μείζονα θέματα, όπως η ελευθερία του λόγου, o πόλεμος, η θέση της γυναίκας στο σύγχρονο κόσμο, το δικαίωμα σε διαφορετικές πολιτικές και θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.α. Η Διεθνής Αμνηστία θα απονείμει για τέταρτη χρονιά ένα ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Η επιτροπή που αναλαμβάνει φέτος αυτό το έργο απαρτίζεται από τους: Ειρήνη Τσολάκη (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου, μέλος Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (Υπεύθυνη Τύπου και Προβολής ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας), Σωτήρη Δανέζη (δημοσιογράφος) και Παύλο Νεράντζη (δημοσιογράφος, υποψήφιος διδάκτωρ του τμήματος ΜΜΕ του ΑΠΘ).

ΔΡΑΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ:
Το τμήμα με τίτλο «Δραματοποιημένα ντοκιμαντέρ», φιλοξενεί έργα που πειραματίζονται με τις διαφορετικές φορμαλιστικές πτυχές του είδους του ντοκιμαντέρ, χρησιμοποιώντας στοιχεία δραματοποίησης για την υποστήριξη του θέματος και την αφήγηση της ιστορίας.

Το τμήμα Δραματοποιημένα Ντοκιμαντέρ, που συστάθηκε πέρυσι, προστίθεται στους ήδη καθιερωμένους θεματικούς άξονες του Φεστιβάλ:

ΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Η ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
ΠΟΡΤΡΕΤΑ – ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΜΙΚΡΕΣ ΑΦΗΓΗΣΕΙΣ
ΜΟΥΣΙΚΗ


και

ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Στο πλαίσιο του τμήματος Κοινωνία και Περιβάλλον έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία του τμήματος. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς που θα απονείμει το βραβείο απαρτίζουν οι: Γιώργος Βελλίδης, Υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς, Ιάσων Κάντας, συνεργάτης Επικοινωνίας της WWF Ελλάς και Θανάσης Καπρούλιας (Novi_Sad), καλλιτέχνης.

ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΣΥΝΕΔΡΙΑ:

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΚΑΤΑΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗΣ: ΗΘΙΚΑ ΔΙΛΗΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Αίθουσα Τζον Κασαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
Δευτέρα 15/3/10, 11.00 – 14.00
Εισηγητές: κα Wilma De Jong (Καθηγήτρια του Τμήματος Κινηματογράφου και Μedia του Πανεπιστημίου Sussex), κ.Χρήστος Καρακέπελης (σκηνοθέτης), κα Κορίνα Πατέλη (λέκτορας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, τμήμα ΜΜΕ και Διαδικτύου), κ. Mohammad Rujailah (Σκηνοθέτης)
Συντονιστής: κ. Ματθαίος Τσιμιτάκης (δημοσιογράφος)

Η ψηφιακή επανάσταση, αυτός ο κοινός τεχνολογικός παρονομαστής της εποχής μας, απλώνεται στις σφαίρες της ιδιωτικής και δημόσιας ζωής με ιλιγγιώδη και καταλυτικό τρόπο. Η ημερίδα εξετάζει τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν για τον κόσμο του ντοκιμαντέρ σε αυτό το περιβάλλον και το κάνει σε τρία επίπεδα: Στο επίπεδο της παραγωγής ταινιών, στο επίπεδο της διανομής και στο επίπεδο της κοινωνίας. Ποιος είναι ο ρόλος του παραγωγού-σκηνοθέτη ντοκιμαντέρ σε αυτό το περιβάλλον και ποια είναι η ηθική του υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία; Καταξιωμένοι σκηνοθέτες και ακαδημαϊκοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, προσπαθούν να φωτίσουν το θέμα και να δώσουν απαντήσεις.

Η ΓΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ
Αίθουσα Τζον Κασαβέτης (Αποθήκη 1, Λιμάνι)
Τετάρτη 17/3/10, 11.00 – 14.00
Εισηγητές: κ. Μιχάλης Μοδινός (περιβαλλοντολόγος, γεωγράφος και μηχανικός), κ. Λεωνίδας Λουλούδης (καθηγητής, αντιπρύτανης της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών), κ. Φίλιππος Σαββίδης (πολιτικός επιστήμονας - διεθνολόγος), κ. Δημήτρης Ψυχογιός (καθηγητής - δημοσιογράφος), κ. Κίμων Τσακίρης (σκηνοθέτης)
Συντονιστής: κ. Ηλίας Κανέλλης (δημοσιογράφος)

Το διάστημα 7-18 Δεκεμβρίου 2009, στην Κοπεγχάγη, φιλοξενήθηκε παγκόσμια Διάσκεψη στόχος των εργασιών της οποίας ήταν η κοινή και συντονισμένη προσπάθεια της παγκόσμιας κοινότητας να αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την κλιματική αλλαγή. Στη διάρκεια της Διάσκεψης, ωστόσο, δεν έγινε κατορθωτή η επίτευξη μιας νέας, παγκόσμιας, ενιαίας, καθολικής και νομικά δεσμευτικής Συμφωνίας που θα μπορούσε να μπει το συντομότερο σε εφαρμογή. Τι μπορεί να σημαίνει αυτή η αποτυχία; Πόση αλήθεια κρύβουν τα επιχειρήματα των αρνητών της κλιματικής μεταβολής; Πόσο επείγουσα είναι η ανάγκη μιας παγκόσμιας συνεννόησης για το κλίμα; Ποιες πολιτικές προϋποθέσεις μπορούν να την εξασφαλίσουν; Ποιος ο ρόλος των οργανωμένων κοινωνικών ομάδων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων, της καλλιτεχνικής δημιουργίας και του δημιουργικού ντοκιμαντέρ προς αυτή την κατεύθυνση;

2o ΕΤΗΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
IEK AKMH, Τρίτη 16 Μαρτίου, 10:00-17:00 (το δίωρο 11.00 – 13.00 θα είναι ανοιχτό στο κοινό)
Διοργάνωση: Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ (EDN) & Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Με την υποστήριξη του Δήμου Θεσσαλονίκης – Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νεολαίας

Η πρωτοβουλία για την διοργάνωση του Ετήσιου Διεθνούς Συνεδρίου Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη, που πραγματοποιήθηκε πέρυσι για πρώτη φορά, συνεχίζεται και φέτος, με στόχο να καθιερωθεί σε μόνιμη και σταθερή ετήσια βάση, συγκεντρώνοντας τους σημαντικότερους παράγοντες της παγκόσμιας βιομηχανίας του ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη. Το συνέδριο έχει σκοπό να αποτελέσει πεδίο έρευνας, διαλόγου, ιδεών και κατευθύνσεων δράσης για τον κλάδο του Ντοκιμαντέρ παγκοσμίως.

MASTERCLASS
ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Αίθουσα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Τσιμισκή 14, Πέμπτη 18/3/10, 15.00-17.00
Εισηγητής: κ. Στέφαν Κλόος, παραγωγός Kloos & Co, Γερμανία

Στο πλαίσιο του σεμιναρίου και εστιάζοντας στη γερμανοτσεχική συμπαραγωγή Breathless, ο παραγωγός Στέφαν Κλόος θα μοιραστεί την εμπειρία και τις γνώσεις του πάνω στην ανάπτυξη, την παραγωγή και τη διανομή «πακέτων» μικρού μήκους ντοκιμαντέρ. Παράλληλα, θα παρουσιάσει μια λεπτομερή εκ των έσω οπτική της διαδικασίας χρηματοδότησης των ταινιών, αλλά και το πώς μπορεί να είναι πλεονέκτημα το να δουλεύεις με «πακέτα» ταινιών.

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΡΥΘΡΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ
«Η ένταξη των μεταναστών και ο ρόλος του Ερυθρού Σταυρού»
Ανοιχτό στο κοινό: Αίθουσα Ολύμπιον, Πλ. Αριστοτέλους
Κυριακή 21/3/10, 12:00-15:00
Εισηγητής: κ. Ανδρέας Μαρτίνης, Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Στη συζήτηση συμμετέχουν: Η Υφυπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Θεοδώρα Τζάκρη, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Σπύρος Βούγιας, ο αρχηγός του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κ. Δανιήλ Εσδράς, ο Πρόεδρος Μεταναστών Ελλάδος κ. Ζαν Πιέρ Κολομπανί και η Προϊσταμένη Πολυδύναμου Κέντρου Κοινωνικής Ένταξης Προσφύγων Ε.Ε.Σ. κ. Ζέφη Θανάσουλα.

Μετά την συζήτηση θα ακολουθήσει η απονομή των επάθλων Μυσιρλόγλου στους πρωτεύσαντες φοιτητές – μετανάστες στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στο ΤΕΙ Νοσηλευτικής Θεσσαλονίκης.

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
«ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΚΥΜΑ: ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΦΟΡΗΤΟΤΗΤΑΣ»
Αίθουσα ΙΕΚ ΑΚΜΗ, Τσιμισκή 14, Δευτέρα 15/3/10, 19.00-21.00
Εισηγήτρια: κα Wilma de Jong (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Σάσεξ – Θεωρία και πρακτική ντοκιμαντέρ)

Το πρόγραμμα Ενάντια στο κύμα είναι ένα διαδραστικό πρόγραμμα ντοκιμαντέρ που δημιουργήθηκε από την εταιρεία Earth Stock Films στη Μεγάλη Βρετανία. Το Ενάντια στο κύμα χρησιμοποιεί αρχειακό υλικό από τη νοτιοανατολική ακτή της Μεγάλης Βρετανίας έτσι ώστε να αποτελέσει έμπνευση για νέες ταινίες και να πυροδοτήσει συζητήσεις για τους ανθρώπους, την ιστορία και τον τόπο.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ: «Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο παρουσιάζει…»

Η ενότητα «Το Εθνικό Οπτικοακουστικό Αρχείο παρουσιάζει…» εγκαινίασε από την περσινή χρονιά την παρουσία του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου (ΕΟΑ) στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φέτος με αφορμή την παροχή ανοικτής πρόσβασης για την χρονική περίοδο 1961-1981 από τη συλλογή του ΕΟΑ «Ελληνικά Επίκαιρα» οργανώνεται μια εκδήλωση που επιδιώκει να γνωστοποιήσει μια ενδιαφέρουσα σχετική ιστορία: στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού των ταινιών επικαίρων, η Γενική Διεύθυνση Τύπου & Πληροφοριών του Υπουργείου Προεδρίας ζήτησε τη συνδρομή του γνωστού κινηματογραφιστή Ρούσσου Κούνδουρου. Για την ιστορία της παραγωγής αυτής της σειράς ντοκιμαντέρ -που δεν έχει τύχει ιδιαίτερης προβολής μέχρι σήμερα- έχουν κληθεί να καταθέσουν τις αναμνήσεις τους οι τρεις βασικοί συνεργάτες του Ρ. Κούνδουρου, υπεύθυνοι για τα κινηματογραφικά συνεργεία που περιέτρεξαν για εικόνες όλη την Ελλάδα: οι Βασίλης Βασιλικός, Λέων Λοΐσιος και Γιάννης Μπακογιαννόπουλος.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα πραγματοποιεί φέτος δυο εκθέσεις φωτογραφίας οι οποίες αφηγούνται συγκλονιστικές ανθρώπινες ιστορίες. Την έκθεση του Νύσου Βασιλόπουλου «Σονέτα δρόμου» η οποία συνδιοργανώνεται από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης (13/3 –12/4, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης) και την έκθεση «Με το βλέμμα στον κόσμο» (13/3 –21/3, Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε συνεργασία με το Ανατόλια.

ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Η περιοδεύουσα έκθεση φωτογραφίας «Με το βλέμμα στον κόσμο» («Alexia Foundation») είναι εμπνευσμένη από τον τραγικό θάνατο της Ελληνοαμερικανίδας φοιτήτριας φωτογραφίας-ρεπορτάζ στο πανεπιστήμιο Syracuse των ΗΠΑ, Αλεξίας Τσαΐρη, που έπεσε θύμα της τρομοκρατικής επίθεσης στην πτήση πάνω από το Λόκερμπι της Σκοτίας το 1988. Η έκθεση, που απαρτίζεται από 80 φωτογραφίες, αντιπροσωπεύει μια επιλογή φωτογραφικών δοκιμίων και εικόνων που ορίζουν και ταυτόχρονα ερμηνεύουν τις πολιτιστικές διαφορές και τις πολιτικές τους προεκτάσεις στην παγκόσμια κοινότητα. Οι φωτογραφίες αυτές αναδεικνύουν τη δύναμη της φωτογραφίας-ντοκουμέντου ως γέφυρας στο χάσμα που χωρίζει τους ανθρώπους. Να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της έκθεσης, την οποία συντονίζει η Αριάν Κότση, θα πραγματοποιηθεί διήμερο εργαστήριο φωτογραφίας-ρεπορτάζ στο Αμερικανικό Κολέγιο Θεσσαλονίκης, το Σάββατο 13 και την Κυριακή 14 Μαρτίου 2010.

ΝΥΣΟΣ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΟΝΕΤΑ ΔΡΟΜΟΥ
Το 12ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τη δουλειά του φωτογράφου Νύσου Βασιλόπουλου «Σονέτα δρόμου». Με ποιητική διάθεση, ο φωτογράφος αναζητάει την παραμόρφωση που εμπεριέχουν και επιφέρουν οι επιταγές της εξέλιξης και προόδου του δυτικού πολιτισμού στον άνθρωπο. Μέσα από το ασπρόμαυρο φιλμ, μεταξύ των διαβαθμίσεων του φωτός, της μελαγχολίας και της ελπίδας, το έργο του Νύσου Βασιλόπουλου ακροβατεί αναζητώντας την αρμονία, τη συνύπαρξη του φωτογράφου με τις ψευδαισθήσεις του. Την έκθεση συντονίζουν οι Άννα Μηλώση και Θάνος Σταυρόπουλος.

ΑΓΟΡΑ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ – PITCHING FORUM

Η Αγορά Ντοκιμαντέρ, πρωτοβουλία του Φεστιβάλ που επί δέκα χρόνια αγκαλιάζουν οι επαγγελματίες διευρύνεται φέτος ακόμα περισσότερο και επεκτείνει τις δραστηριότητές της με την συνεργασία της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΡΤ Α.Ε.) και με την υποστήριξη του προγράμματος MEDIA της Ε.Ε. Φέτος την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν 57 αγοραστές από 50 κανάλια και εταιρείες - ανάμεσά τους εκπρόσωποι των ΑRTE (Γαλλία), CANAL+ (Γαλλία), TV KATALUNYA (Ισπανία), Al Jazeera (UK), Films Transit (Καναδάς), HISTOIRE (Γαλλία), ZDF (Γερμανία), YLE (Φινλανδία), PLANETE MULTITHEMATIQUES (Γαλλία), SVT (Σουηδία), Link TV (ΗΠΑ), AVRO (Ολλανδία) - που προέρχονται από 25 διαφορετικές χώρες. Για πρώτη φορά φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ θα χρησιμοποιήσει ψηφιοποιημένο υλικό σε κλειστό κύκλωμα για την θέαση των ντοκιμαντέρ.

Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει και το Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN (European Documentary Network) το ετήσιο «διεθνές ραντεβού», που δίνει την ευκαιρία στους Έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού. Από πέρυσι, η ΕΡΤ καθιέρωσε ένα νέο βραβείο, το «Βραβείο Doc on Air» το οποίο απονέμεται στο καλύτερο σχέδιο ντοκιμαντέρ που συμμετέχει στο Pitching Forum του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ EDN και αντιστοιχεί στο ποσό των 7.000 ευρώ. Το βραβείο απονέμεται έπειτα από απόφαση κριτικής επιτροπής που απαρτίζεται από τους ειδικούς που παρακολουθούν τις προτάσεις ντοκιμαντέρ στο Pitching Forum του Docs in Thessaloniki του European Documentary Network (EDN).