Νέα στρατηγική για την ΕΡΤ Α.Ε.: Με κατάργηση Πρίσμα+/Σινεσπόρ+ και αναβάθμιση ΕΤ1...

Ως πισωγύρισμα στην Αναλογική εποχή μπορούμε να θεωρήσουμε τη νέα στρατηγική και περιεχόμενου των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ Α.Ε. (που ενέκρινε η πρόσφατη συνεδρίασή του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΡΤ Α.Ε.), η οποία καταργεί τα πρότερα ψηφιακά της κανάλια "Πρίσμα+/Σινε+/Σπορ+" (με τα οποία μπήκε το 2006 στη ψηφιακή εποχή)... Δεν γίνεται καμία αναφορά στρατηγικού σχεδιασμού για την υπηρεσία υψηλής ευκρίνειας ΕΡΤ HD ("θα συνεχίσει να είναι πιλοτική εν έτη 2012";), παρά μόνο μια γενικόλογη αναφορά για την είσοδο της ΕΡΤ στην ψηφιακή εποχή με ψηφιακές κεραίες (10 εκατ. ευρώ) και εξοπλισμό για High Definition (12-13 εκατ. ευρώ)...  Αντίθετα ενέκρινε τη κατάργηση του ψηφιακού καναλιού Πρίσμα+ και την απορρόφηση των υπηρεσιών για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες από τη ΕΤ1, που παραμένει κανάλι με έμφαση στον Πολιτισμό, με πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες, παιδικό πρόγραμμα, ντοκιμαντέρ και εκπομπές ειδικού ενδιαφέροντος.


Και ενώ έχει χωρητικότητα στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση για να αναμεταδίδει τα δορυφορικά κανάλια TV5 Monde Europe και Euronews! Παράλληλα ενέκρινε τη έξοδο του ψηφιακού καναλιού σινεσπόρ, από την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση (ρίχνοντας πρότερα ένα πυροτέχνημα ότι θα μετατραπεί σε δορυφορικό!), ενώ στη σημερινή συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ ανακοινώθηκε και η πλήρη κατάργηση του καναλιού Σινε+/Σπορ+, χωρίς να δίνει άλλες πληροφορίες σχετικά με το τι θα γίνει με την ψηφιακή χωρητικότητα που θα απελευθερώσουν τα δυο ψηφιακά κανάλια Πρίσμα+ και Σινεσπορ+ στο 1ο ψηφιακό πολυπλέκτη της ΕΡΤ...

Θα χρησιμοποιηθεί η ψηφιακή χωρητικότητα που θα απελευθερώσουν τα δυο ψηφιακά κανάλια Πρίσμα+ και Σινεσπορ+, για τα περιφερειακά κανάλια που πήραν άδεια ψηφιακής εκπομπής από το ΕΣΡ, μέσω των διαύλων της ΕΡΤ `η για τη ψηφιακή εκπομπή των καναλιών που ανήκουν στα πολιτικά κόμματα (902TV/ΤηλεΑστυ); Τέλος ενώ έχει προχωρήσει η κατάργηση των αναλογικών εκπομπών των συνδρομητικών καναλιών "novacinema1/novasports" στην Ελληνική επικράτεια, οι πομποί της ΕΡΤ παραμένουν αδικαιολόγητα ανοιχτοί (στη σημερινή συνέντευξη τύπου της ΕΡΤ, ανακοινώθηκε το κλείσιμο ενεργοβόρων πομπών)... Κατά άλλα, "η υποβαθμισμένη ΕΡΤ, κάθε φορά που θα αλλάζει κυβέρνησή (`η θα μένει ακέφαλη η διοίκηση της), θα ανταποδίδει στους πολίτες το ανταποδοτικό τέλος που εισπράττει, με συνεχείς επαναλήψεις προγράμματος, οικονομίες κλίμακος, απεργίες και εξοικονόμηση ψηφιακών συχνοτήτων"...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ Α.Ε. στην υπ' αριθμ. 1029 συνεδρίασή του ασχολήθηκε με τα ακόλουθα θέματα:
1. Ενέκρινε την αναγόμωση 10 ηλεκτρονικών λυχνιών RF EIMAC (USA).
2. Ενημερώθηκε για θέματα που αφορούν στη λειτουργία και το πρόγραμμα της ΕΡΤ3. Εξουσιοδότησε τον Διευθύνοντα Σύμβουλο να εκπονήσει σε συνεργασία με τη Διοικούσα Επιτροπή της ΕΡΤ3 λεπτομερές Επενδυτικό Πρόγραμμα. Στη συνεδρίαση παρέστησαν ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής και ο Γενικός Διευθυντής της ΕΡΤ3.
3. Ενέκρινε τις κατευθυντήριες γραμμές, που προέκυψαν κατόπιν ειδικής μελέτης, για το περιεχόμενο και τη στρατηγική των τηλεοπτικών καναλιών της ΕΡΤ Α.Ε.. Ειδικότερα, σύμφωνα με την μελέτη:
- Η ΝΕΤ παραμένει το κυρίως ενημερωτικό κανάλι. Ο κορμός και οι ζώνες του προγράμματος καθορίζονται από τα δελτία ειδήσεων και τις βασικές ενημερωτικές εκπομπές, ενώ το πρόγραμμα θα συμπληρώνουν κινηματογραφικές ταινίες, ντοκιμαντέρ, μεγάλα αθλητικά γεγονότα και ψυχαγωγικό πρόγραμμα.
- Η ΕΤ3 διατηρεί το χαρακτήρα της, αναδεικνύοντας, μέσα από το πρόγραμμά της, τις ανάγκες, τις δράσεις, τη δημιουργικότητα και την ανάπτυξη της Ελληνικής Περιφέρειας. Το πρόγραμμά της εμπλουτίζεται περαιτέρω με αθλητικό πρόγραμμα.
- Η ΕΤ1 παραμένει κανάλι με έμφαση στον Πολιτισμό, με πολιτιστικές και ψυχαγωγικές εκπομπές, κινηματογραφικές ταινίες, παιδικό πρόγραμμα, ντοκιμαντέρ και εκπομπές ειδικού ενδιαφέροντος. Η ΕΡΤ, εκμεταλλευόμενη τις δυνατότητες που προσφέρονται από την ψηφιακή τεχνολογία, εντάσσει στη δυναμική του προγράμματος της ΕΤ1 και τις υπηρεσίες που προσφέρει η Δημόσια Τηλεόραση και στα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, και οι οποίες παρήχοντο από το Πρίσμα+. Με την απορρόφηση αυτή θα προκύψουν πρόγραμμα υψηλότερων προδιαγραφών, προσβάσιμο από τα ΑμεΑ, οικονομίες κλίμακος για την εταιρεία και εξοικονόμηση ψηφιακών συχνοτήτων.
- Το ψηφιακό κανάλι σινεσπόρ μετατρέπεται σε δορυφορικό.

4. Ενέκρινε το σχέδιο αλλαγών και βελτιώσεων στη λειτουργία των 19 Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της εταιρείας. Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, ο εξορθολογισμός λειτουργίας και υπηρεσιών ανά περιφέρεια, η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, αναβαθμισμένο πρόγραμμα, περαιτέρω άνοιγμα στις τοπικές κοινωνίες, αποδοτικότερος διοικητικός έλεγχος και η μετονομασία όλων των «Περιφερειακών Σταθμών Ε.ΡΑ.» σε «Περιφερειακούς Σταθμούς ΕΡΤ».
5. Αποφάσισε ομόφωνα τη συνέχιση λειτουργίας και τον εκσυγχρονισμό του περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση», με εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και βελτίωση του περιεχομένου.
6. Ενέκρινε τη συμμετοχή της ΕΡΤ Α.Ε. στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ 2007 – 2013» στην κατηγορία πράξεων «Πράσινα δώματα σε δημόσια κτίρια» του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠ.ΠΕ.Κ.Α.).
7. Ενέκρινε τη δημοσιοποίηση διεθνούς πρόσκλησης ενδιαφέροντος προς εταιρείες που επιθυμούν να ενσωματώσουν στις νέες ηλεκτρονικές συσκευές τους (τηλεοράσεις, Playstation, κινητά κ.λ.π.) τους διαδικτυακούς τόπους της ΕΡΤ. Απαραίτητος όρος είναι , η συνεργασία να μην επιβαρύνει οικονομικά την ΕΡΤ.
8. Ενέκρινε την παράταση συμβάσεως για δύο επιπλέον έτη και την αναπροσαρμογή μισθώματος του κυλικείου στον υπόγειο χώρου του κτιρίου της Ρηγίλλης.
9. Ενέκρινε τη διευθέτηση χρέους και ενοικίου του κυλικείου της ΕΤ1 στο κτίριο της Κατεχάκη.
10. Αποφάσισε την υποβολή έγκλησης κατά του νομίμου εκπροσώπου ανώνυμης εταιρίας για έκδοση ακάλυπτης επιταγής.
11. Αποφάσισε οι Διευθυντές, οι Γενικοί Διευθυντές, τα μέλη Διοικητικού Συμβουλίου, και οι ανήκοντες στο Προσωπικό Ειδικών Θέσεων (Π.Ε.Θ). να προσκομίζουν στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΡΤ προσωπική φορολογική ενημερότητα.
12. Ενέκρινε κατ' αρχήν τη συμμετοχή της ΕΡΤ στη συμπαραγωγή με το ARTE προγράμματος ελληνικού ενδιαφέροντος. Ειδικότερα, το ARTE πρόκειται να αφιερώσει μια ολόκληρη μέρα το 2013 σε ελληνικού ενδιαφέροντος πρόγραμμα, το οποίο θα προβάλει τη θετική εικόνα της χώρας.
13. Ενέκρινε τη συμμετοχή της ΕΡΤ Α.Ε. στο διαγωνισμό Eurovision Young Musicians.

Τα οικονομικά αποτελέσματα της ΕΡΤ...
Τον οικονομικό απολογισμό και τη νέα οργανωτική δομή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης σε συνέντευξη εφ' όλης της ύλης.
Στα απολογιστικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας που παρουσιάστηκαν (2008- 2012) τα έσοδα μειώθηκαν κατά 64 εκατ. ευρώ, ενώ το πρωτογενές πλεόνασμα αυξήθηκε κατά 61,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων αυξήθηκαν κατά 60,1 εκατ. ευρώ και οι υποχρεώσεις της εταιρείας προς τρίτους μειώθηκαν κατά 105 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος επετεύχθη με τη μείωση δαπανών μισθοδοσίας λόγω αποχώρησης προσωπικού και μείωση μισθών, με μείωση λειτουργικών δαπανών και κόστους αγοράς προγράμματος και με παράλληλη μείωση εσόδων. Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΡΤ Στέλιος Στεφάνου τόνισε πως η πτώση των εσόδων, οφείλεται στην κρίση της διαφημιστικής αγοράς.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης αναφέρθηκε επίσης, στις δράσεις που απέφεραν τη μείωση των λειτουργικών δαπανών με τη γενική μείωση του κόστους αγοράς υπηρεσιών και προγράμματος, τον εξορθολογισμό των λειτουργιών, την επαναδιαπραγμάτευση υφισταμένων συμβολαίων αγοράς προγράμματος, τη μείωση αμοιβών τρίτων κ.α. «Προσπαθούμε να επιτύχουμε την καλύτερη διαχείριση αγοράς προγραμμάτων, με διαπραγμάτευση όλων των συμβολαίων», σημείωσε.
Αναφερόμενος στις δράσεις του 2012 που θα αποφέρουν περαιτέρω μείωση λειτουργικών δαπανών και συνολικό ετήσιο όφελος 6,8 εκατ. ευρώ τόνισε την επαναδιαπραγμάτευση με διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, τον επαναπροσδιορισμό- εξορθολογισμό κυκλωμάτων, τη μεταφορά λειτουργικών μονάδων από τα κτίρια στην Κατεχάκη και τη Ρηγίλλης, τη συγχώνευση της ΕΤ1 με το ΠΡΙΣΜΑ και το κλείσιμο του ΣΙΝΕΣΠΟΡ, καθώς και το κλείσιμο ενεργοβόρων πομπών.
«Θέλουμε να εντάξουμε το ΠΡΙΣΜΑ στο πρόγραμμα της ΕΤ1», συμπλήρωσε ο κ. Ταγματάρχης.
Στη συνέχεια, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΤ τόνισε τους στόχους της νέας οργανωτικής δομής της εταιρείας με καλύτερη αξιοποίηση των ανθρώπινων πόρων, τη συνεργασία μεταξύ υπηρεσιακών μονάδων, τη κατάργηση δεκάδων διευθύνσεων και τμημάτων, τον σαφή προσδιορισμό ρόλων και αρμοδιοτήτων και τη βελτίωση της ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών.
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της εταιρείας ο κ. Στεφάνου τόνισε, πως μέρος του πλεονάσματος θα αξιοποιηθεί στον εκσυγχρονισμό του συνόλου των δράσεων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, με πρόγραμμα 40 εκατ. ευρώ για την είσοδο της ΕΡΤ στην ψηφιακή εποχή με ψηφιακές κεραίες (10 εκατ. ευρώ) και εξοπλισμό για High Definition (12-13 εκατ. ευρώ).
Σε ό,τι αφορά το περιοδικό «Ραδιοτηλεόραση», ο κ. Ταγματάρχης σημείωσε πως απόφαση της διοίκησης της εταιρείας είναι η συνέχιση λειτουργίας και ο εκσυγχρονισμός του περιοδικού με εξορθολογισμό του λειτουργικού κόστους και βελτίωση του περιεχομένου του.
«Οι ζημιές που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή το περιοδικό της Ραδιοτηλεόρασης ανέρχονται σε 250.000 ευρώ. Δίνουμε μια παράταση και το θέμα θα επανεξετασθεί τους επόμενους 3 μήνες. Αν το έλλειμμα εξαλειφθεί, το αρχαιότερο ελληνικό περιοδικό θα συνεχίσει τη λειτουργία του» συμπλήρωσε.
Ο κ. Ταγματάρχης παρουσίασε το σχέδιο αλλαγών και βελτιώσεων στη λειτουργία των 19 Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της εταιρείας, με βάση το σχέδιο «Καλλικράτης».
Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, η διοικητική ένωση των 19 σταθμών, με έναν σταθμό ανά περιφέρεια, η καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού, και η μετονομασία όλων των «Περιφερειακών Σταθμών ΕΡΑ» σε «Περιφερειακούς Σταθμούς ΕΡΤ»...