Digea: H Δυτική Ελλάδα βλέπει πλέον ψηφιακά και από το κέντρο εκπομπής Αρόη...

Με επιτυχία ξεκίνησε σήμερα, Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012, η ψηφιακή εκπομπή από το κέντρο εκπομπής «Αρόη». Tο συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής στην Πάτρα, λειτουργεί συμπληρωματικά με τα κέντρα των «Ακαρνανικών» και του «Ξυλοκάστρου», τα οποία ήδη εκπέμπουν ψηφιακά. Πιο συγκεκριμένα, περίπου 280.000 κάτοικοι των πόλεων της Πάτρας, του Μεσολογγίου και της Ναυπάκτου, καθώς και των παράλιων του νότιου τμήματος του νομού Αιτωλοακαρνανίας, μεγάλου τμήματος του νομού Αχαΐας και των βορειοδυτικών παράλιων του νομού Ηλείας έχουν πλέον πρόσβαση στη νέα ψηφιακή τεχνολογία. Για τη λήψη του ψηφιακού σήματος οι τηλεθεατές δεν χρειάζεται να πετάξουν την παλιά τους συσκευή. Σε περίπτωση που δεν έχει ενσωματωμένο ψηφιακό δέκτη MPEG4 αρκεί να εφοδιαστούν με ένα εξωτερικό αποκωδικοποιητή MPEG4 και να τον εγκαταστήσουν στην παλιά τους συσκευή. Ως επόμενο βήμα, χρειάζεται ο συντονισμός του δέκτη στις συχνότητες 25 (506 MHz) & 42 (642 MHz) για τη λήψη των κρατικών, 44 (658 MHz) & 46 (674 MHz) για τη λήψη των ιδιωτικών καναλιών, ενώ επίσης συνιστάται και ο προσανατολισμός της κεραίας προς το κέντρο εκπομπής «Αρόη».

Αναφορικά με το ζήτημα της ανάλυσης της εκπομπής των τηλεοπτικών προγραμμάτων, ο Γενικός Διευθυντής της Digea κ. Γ. Μαθιός δήλωσε στην πρόσφατη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Πάτρας: «Με στόχο πάντα την προστασία του τηλεθεατή από την παραπληροφόρηση για τον επικείμενο τερματισμό της εκπομπής των τηλεοπτικών προγραμμάτων σε τυπική ανάλυση (SD), ακόμα και κατά την διάρκεια της ψηφιακής μετάβασης, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι δεν υφίσταται κάποια τέτοια πρόβλεψη, τόσο κατά τη διάρκεια της μετάβασης, όσο και μετά την ολοκλήρωση αυτής, όπως ισχύει άλλωστε και σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»

Oι πιλοτικές εκπομπές της Digea στη Πάτρα...
Από τη σχετική ενημέρωση της Digea στο επιμελητήριο της Πάτρας, προς τους επαγγελματίες τεχνικούς και τους εκπροσώπους του εμπορίου (ενημέρωση by strikal)...
1. Οι δοκιμαστικές εκπομπές ξεκινούν σήμερα το βράδυ από τις 02.00 - 04.00 και νωρίς το πρωί 05.00 - 06.00. Όπως ειπώθηκε από τον υπεύθυνο ανάπτυξης δικτύου της DIGEΑ, προτιμούνται οι συγκεκριμένες ώρες για να μην δημιουργείτε πρόβλημα στα κανάλια που εκπέμπουν αναλογικά. Τις επόμενες μέρες θα γίνονται συνεχείς δοκιμαστικές εκπομπές, έτσι ώστε να βγάλουν συμπεράσματα για την κάλυψη της Αρόης. Αρχικά ξεκινάμε με μετρήσεις υπόβαθρου και συνεχίζουν μετά από λίγη ώρα σε δοκιμαστική εκπομπή.
2. Το κέντρο εκπομπής της Αρόης τροφοδοτείται από οπτική ίνα. Τα δυο mux που ανέβηκαν στον δορυφόρο Eurobird 3-33E, είναι προς το παρόν πιλοτικά, προκειμένου η DIGEA να εξετάσει την πιθανότητα να τροφοδοτήσει μελλοντικά τα κέντρα εκπομπής στην Ελληνική επικράτεια. Ο υπεύθυνος ανάπτυξης δικτύου, είπε ότι θα γίνουν πολλές δοκιμές και πολλές αλλαγές στα mux που ανέβηκαν πρόσφατα στον δορυφόρο, μέχρι να καταλήξει η DIGEA, ότι είναι έτοιμα για το σκοπό τους...
3. Η εκπομπή του Star από τον Παλαιοπλάτανο στον δίαυλο 44, από την Παρασκευή με την έναρξη της ψηφιακής θα μετακινηθεί σε άλλο δίαυλο (που θα απελευθερωθεί μετά το αναλογικό switch off), για να μην δημιουργεί παρεμβολές στο 1ο mux της Digea στην Αρόη.
4. Όλα τα κανάλια εθνικής εμβέλειας που εκπέμπουν αναλογικά από την Αρόη και το Δασύλλιο θα διακοπούν. Στην ΚΥΑ τα δυο κέντρα δεν διαχωρίζονται.
5. Το αναλογικό switch-off θα γίνει ξημερώματα Παρασκευής 3/02 και ταυτόχρονα θα ξεκινήσει η ψηφιακή εκπομπή.
6. Κάποιες περιοχές αναμένεται να έχουν πρόβλημα με την λήψη του ψηφιακού σήματος. Εντός της Πάτρας, τέτοιες περιοχές είναι κάτω από το λόφο του Δασυλλίου και τα Ψηλαλώνια. Αιτία αυτού είναι ότι ο λόφος του Δασυλλίου δημιουργεί "σκιά" στην εκπομπή από την Αρόη. Επίσης δήμοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή και δεν έχουν οπτική επαφή με το Κ.Ε. Αρόη, θα έχουν θέμα με την λήψη, από το συγκεκριμένο κέντρο εκπομπής. H Digea υποστήριξε ότι το έχει λάβει σοβαρά υπόψη της και έχει προβεί στις απαραίτητες τεχνικές εργασίες, έτσι ώστε το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί. Είναι αισιόδοξοι, φέρνοντας το παράδειγμα της Θεσσαλονίκης με τα κέντρα εκπομπής Χορτιάτη και το Φιλιππειο. Στο κομμάτι αυτό η Digea ζήτησε να την βοηθήσουν και οι επαγγελματίες του χώρου που είναι γνώστες τις ευρύτερης περιοχής. Πάντως τις πρώτες μέρες, τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν, θα γίνει προσπάθεια από την μεριά της Digea να διορθωθούν και να περιοριστούν... Λόγο της ιδιομορφίας της περιοχής υπάρχουν πολλά αναλογικά κέντρα εκπομπής και ενδεχομένως να δημιουργήσουν παρεμβολές. Για όσους στη περιοχή της Αχαΐας λαμβάνουν ήδη τα ψηφιακά από τα Ακαρνανικά, ειπώθηκε ότι η λήψη τους θα καλυτερέψει, λόγο της διακοπής των αναλογικών εκπομπών στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας.
7. Η ψηφιακή εκπομπή της Digea από την Αρόη γίνεται τεχνικά, όπως ακριβώς περιγράφεται στην ΚΥΑ 21161/ 08.
8. Όσοι διαθέτουν εγκαταστάσεις κεραιοσυστήματος με ενισχυτή λήψης αναλογικών σημάτων εκπομπής, μπορεί να απαιτηθεί η αφαίρεση τους, ώστε να λαμβάνουν απρόσκοπτα και χωρίς διακοπές το ψηφιακό σήμα. Η υπερβολική ενίσχυση του ψηφιακού σήματος προκαλεί αρνητικά αποτελέσματα στην λήψη του.
9. Ειπώθηκε ότι εάν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα με τη λήψη ψηφιακού σήματος στις περιοχές που δημιουργεί "σκίαση από την Αρόη ", ο λόφος του Δασυλλίου, τότε η Digea θα εξετάσει σε συνεννόηση με το ΥΜΕ, την άμεση τοποθέτηση gap filler χαμηλής ισχύος στο Δασύλλιο (σε SFN δίκτυο με την Αρόη) και τους ίδιους διαύλους συχνοτήτων.
10. Ειπώθηκε ότι στα κανάλια που περνάνε τα crawl αυτή τη στιγμή και λαμβάνονται σε οποιαδήποτε περιοχή, δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την ψηφιακή λήψη από την Αρόη...
11. Δεν υπάρχει περίπτωση στο μέλλον κάποιο κανάλι της DIGEA να εκπέμψει σε ΗD, χωρίς ταυτόχρονα να εκπέμπει και σε SD (μια και δεν προβλέπεται από την ΚΥΑ 21161/ 08).
12. Η ψηφιακή εκπομπή των καναλιών εθνικής εμβέλειας της DIGEA, δεν θα γίνει ποτέ συνδρομητική, αφού διαθέτουν Πανελλαδική άδεια ελεύθερης επίγειας εκπομπής.