ΟΤΕ: Πώληση του Hellas Sat 2 στις 39Ε με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση του δανεισμού...

Η πρόσφατη συνέντευξη του Πρόεδρου και Διευθύνων Σύμβουλου της ΟΤΕ Α.Ε. κ. Μιχάλης Τσαμάζ, ανέδειξε ότι η κύρια προτεραιότητα του ΟΤΕ θα είναι η μείωση του δανεισμού, έτσι μετά την πώληση του 20% της Telekom Srbija έναντι περίπου 400 εκ. ευρώ, θα ακολουθήσει η πώληση της επιτυχημένης εμπορική δραστηριότητα του δορυφορικού παρόχου της Hellas Sat στις 39Ε! Η οποία προαπαιτεί σχεδιασμό εκτόξευσης νέου δορυφόρου (κόστους 250 εκ. ευρώ), για την επερχόμενη αντικατάσταση του δορυφόρου Hellas Sat 2 στις 39Ε, μέχρι και το 2018... Παράλληλα ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ χαρακτήρισε ενθαρρυντική την πορεία της υπηρεσίας OTE TV, μια και ήδη διαθέτει 10.000 νέους συνδρομητές...

Συνέντευξη τύπου του Μ.Τσαμάζ: "Πρώτη προτεραιότητα η μείωση του δανεισμού" (adslgr.com)...
Την εξυπηρέτηση του χρέους ύψους 5 δις του ΟΤΕ και την αποφυγή της χρεωκοπίας του για τα επόμενα τρία χρόνια, έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα το Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Μιχάλης Τσαμάζ, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε σήμερα στους δημοσιογράφους.
Στην πρώτη του - από την ανάληψη των καθηκόντων του- μεγάλη συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης ο κ. Μιχάλης Τσαμάζ τόνισε την σοβαρότητα της κατάστασης (παρότι ο δανεισμός των 5 δις δεν θεωρείται υψηλός) αφενός λόγω του γενικότερου οικονομικού κλίματος όσο και της αδυναμίας πρόσβασης των επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό. Παρά τις καλές χρηματοροές του ΟΤΕ, την επιτυχία δανεισμού ύψους 900 εκ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2011, την μείωση του ρυθμού απώλειας εσόδων, ο ΟΤΕ πρέπει να εξυπηρετήσει μέσα στα επόμενα χρόνια δάνεια ύψους 3.4 δις ευρώ. Ως εκ τούτου η διοίκηση του Οργανισμού θέτει ως άμεση προτεραιότητα την απροβλημάτιστη εξυπηρέτηση αυτών των δανειακών αναγκών του Ομίλου. Παρά την πώληση του 20% της Telekom Srbija έναντι περίπου 400 εκ. ευρώ, ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως η πώληση άλλων θυγατρικών στα Βαλκάνια θα πρέπει να σχεδόν αποκλειστεί ακόμα και ως ύστατο μέτρο.

Ας δούμε ένα-ένα τα θέματα για τα οποία μίλησε ή ερωτήθηκε ο κ. Τσαμάζ:
Ανάπτυξη δικτύου VDSL: Ο ΟΤΕ περιμένει να εγκριθούν οι τιμές λιανικής από την ΕΕΤΤ και αναλόγως θα πράξει, χωρίς να ανακοινωθεί κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο. Όμως ο κ. Τσαμάζ κατέστηκε σαφές πως η εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών έχει απόλυτη προτεραιότητα απέναντι σε οποιοδήποτε πλάνο επενδύσεων. Έτσι στο ερώτημα "vdsl ή μείωση δανεισμού", η απάντηση είναι μείωση δανεισμού εφόσον οι περιστάσεις το απαιτούν. Ο κ. Τσαμάζ κατηγόρησε του εναλλακτικούς που ζητούν βελτίωση της χονδρικής αγοράς VDSL πως "αναζητούν φαντάσματα προκειμένου να καλυφθούν πίσω από την δική τους ανυπαρξία επενδύσεων" ενώ δήλωσε πως αυτό που θέλουν οι άλλες εταιρείες είναι να σταματήσει το VDSL.

Ρυθμιστική αρχή: Ο κ. Τσαμάζ δήλωσε πως δεν είναι αντίθετος στην ρύθμιση και πως επιθυμητή ρύθμιση είναι εκείνη που είναι δίκαιη και που επιτρέπει τις επενδύσεις. Επιβεβαίωσε πως ο ΟΤΕ σχεδιάζει την μεταφορά υπαλλήλων του σε άλλες εταιρικές δομές ώστε να μειωθεί το κόστος τους που συμπεριλαμβάνεται στον κοστολογικό έλεγχο της ΕΕΤΤ για την έγκριση τιμών προϊόντων λιανικής. Οι υπάλληλοι αυτοί, εξήγησε ο κ. Τσαμάζ, δεν απασχολούνται άμεσα στην παροχή υπηρεσιών λιανικής ή χονδρικής της εταιρείας και έτσι θα έπρεπε να εξαιρούνται από τον υπολογισμό του κοστολογικού ελέγχου.

OTE TV: Χαρακτήρισε ενθαρρυντική την πορεία της υπηρεσίας και ανέφερε πως έχει ήδη νέους 10.000 συνδρομήτες.

Δορυφόρος ΟΤΕ: Προανήγγειλε την κατά το δυνατόν ταχύτερη πώληση του δορυφόρου, ο οποίος έχει διάρκεια ζωής έως το 2018. Ο ΟΤΕ δεν έχει καμία πρόθεση να δραστηριοποιηθεί εκ νέου στην δορυφορική αγορά. Ενδεικτική των σχεδιασμών της διοίκηση του ΟΤΕ αλλά και της κατάστασης είναι η δήλωση του κ. Τσαμάζ: "Προτιμώ να μειώσω τον δανεισμό του ΟΤΕ κατά 250 εκ. ευρώ (το κόστος της εκτόξευσης ενός νέου δορυφόρου το 2018) παρά να πετάξω τα λεφτά αυτά στο διάστημα."
Οι διαδικασίες για την πώληση του δορυφόρου θα κινηθούν άμεσα.

Εργασιακά θέματα - Μείωση μισθολογικού κόστους: Ο επικεφαλής του Ομίλου εξήγησε πως είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί το μισθολογικό κόστος από τα 760 εξ. ευρώ ετησίως που ήταν το 2010 σε 460 εκ. το 2014, δηλαδή μία μείωση της τάξης των 300 εκ. ευρώ. Η περικοπή των περιττών επιδομάτων εξοικονόμησε περίπου 30 εκ. κατά την χρονιά που πέρασε ενώ άλλα τόσα υπολογίζονται πως θα εξοικονομούνται κάθε χρονιά από την νέα ΕΣΣΕ που έχει υπογραφεί. Η νέα ΕΣΣΕ υπενθυμίζεται πως προβλέπει αφενός 11% ετήσιες μειώσεις αποδοχών έως το 2013, αλλά και μείωση των ωρών εργασίας κατά μία καθώς και εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας. Έτσι ο κ. Τσαμάζ εξήγησε πως για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των 300 εκ. ευρώ θα πρέπει να παρθούν και άλλα νέα μέτρα. Οι αμοιβές εργαζομένων στον ΟΤΕ (όχι στο σύνολο του Ομίλου) φτάνουν το 38% των εσόδων, όταν στις άλλες εταιρείες του ομίλου είναι σχεδόν το μισό και στον ανταγωνισμό είναι κάτω από 15%. Ο κ. Τσαμάζ άφησε το ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας εθελούσιας εξόδου, ζητώντας ωστόσο την νομοθετική παρέμβαση του κράτους ώστε να διευκολυνθεί οι διαδικασίες αυτασφάλισης -αίτημα που υποστηρίζουν και οι εργαζόμενοι. Κατέστησε όμως σαφές πως όπως η ΕΣΣΕ υπαγορεύει δεν υπάρχει η περίπτωση απόλυσης κανενός εργαζομένου.

Συγχώνευση ΟΤΕ-Cosmote: Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Τσαμάζ παραδέχθηκε πως αυτή η συγχώνευση είναι επιθυμητή για λόγους οικονομίας κλίμακας πλην όμως έθεσε δύο προϋποθέσεις: την μείωση του λειτουργικού κόστους μέσω της αλλαγής εταιρικής κουλτούρας στον ΟΤΕ και την επίλυση ρυθμιστικών εκκρεμοτήτων. Επαινώντας ιδιαίτερα την διαρκή καλή πορεία της Cosmote, ο επικεφαλής του Ομίλου κατηγόρησε τους ανταγωνιστές πως αφού έχουν δοκιμάσει όλες τις πιθανές μεθόδους (μείωση τιμών, επιθετική πολιτική κ.α.) καταφεύγουν στην ρυθμιστική αρχή ζητώντας την επιβολή ρύθμισης στην Cosmote. Τόνισε πως η οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης OTE-Cosmote δεν πρόκειται να ξεκινήσει νωρίτερα από τρία χρόνια.

Καταβολή management fee στην DT: O κ. Τσαμάζ εξήγησε πως η καταβολή management fee προς την DT είναι μία συνήθης εταιρική πρακτική σε εκείνες τις περιπτώσεις όπου η εταιρεία ενός ομίλου αποκομίζει οφέλη από την συμμετοχή της σε αυτόν καθώς και από συνέργειες, δίνοντας το παράδειγμα της αγοράς συσκευών κινητής τηλεφωνίας σε πολύ καλύτερη τιμή ως μέλος του ομίλου DT. Για το 2011 δεν θα καταβληθούν στην DT τέτοιες αποζημιώσεις, όμως για το 2012 θα υπολογίζονται κατά περίπτωση και ανά έργο. Ο κ. Τσαμάζ διέψευσε νούμερα της τάξης των 200 εκ. ευρώ.

Fiber to the home: Ανοιχτό άφησε ο κ. Τσαμάζ το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΟΤΕ στο έργο των οπτικών ινών, επιφυλασσόμενος να τοποθετηθεί όταν το σχέδιο οριστικοποιηθεί και εφόσον ασφαλώς οι οικονομικές συγκυρίες είναι τέτοιες που το επιτρέπουν και τονίζοντας πως η εταιρεία έχει ορισμένες αντιρρήσεις. Η τοποθέτηση του κ. Τσαμάζ έδωσε την εντύπωση πως ο ΟΤΕ διατηρεί ενδιαφέρον για το έργο αρκεί η πολιτεία να ενεργήσει κατάλληλα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσαμάζ κατέστησε σαφές πως τα προσεχή χρόνια θα είναι χρόνια μεγάλης διοικητικής αναδιάρθρωσης του ΟΤΕ, προκειμένου να μπορεί να ανταποκριθεί ο Οργανισμός σε οποιαδήποτε οικονομική συγκυρία.

Αναδιοργάνωση & Εξορθολογισμός λειτουργίας
«Η προσπάθεια που ξεκίνησε στον ΟΤΕ λίγα χρόνια πριν και συνεχίζεται σήμερα αποβλέπει στον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ και στην ανάδειξη της πραγματικής του δυναμικής», υπογράμμισε ο κ. Τσαμάζ κατά την ομιλία του, αναφερόμενος στις αλλαγές που πραγματοποιούνται ώστε να καταστεί ο ΟΤΕ μια ανταγωνιστική εταιρεία. Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα μέτρα που ελήφθησαν τον περασμένο Φεβρουάριο και Μάρτιο στον ΟΤΕ για τη μείωση του λειτουργικού κόστους, όπως η δραστική μείωση των υπερωριών & εξόδων κίνησης των προϊσταμένων, η κατάργηση αναχρονιστικών επιδομάτων και η θέσπιση νέου ωραρίου. Αντίστοιχα, στην COSMOTE, εφαρμόστηκε πρόγραμμα βελτίωσης λειτουργιών, με αναδιοργάνωση και κατάργηση δραστηριοτήτων.
Ο κ. Τσαμάζ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην πρόσφατη συμφωνία-σταθμό που επετεύχθη στον ΟΤΕ με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας μετά από 8 μήνες διαπραγματεύσεων, εξασφαλίζοντας την απασχόληση για το τακτικό προσωπικό του ΟΤΕ, αλλά και μειώνοντας το κόστος προσωπικού κατά 11% έως και το 2014. «Σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για τη χώρα και την εταιρεία, η υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης είναι σημαντικός σταθμός όχι μόνο για τα εργασιακά του ΟΤΕ. Ελπίζω η συναίνεση που πετύχαμε με τα Σωματεία να βρει εφαρμογή και αλλού, δεδομένου ότι υπάρχουν και άλλα μέτωπα που πρέπει να αντιμετωπιστούν», δήλωσε ο κ. Τσαμάζ και συνέχισε:
«Δεν εφησυχάζουμε. Είμαστε αποφασισμένοι και προχωράμε στις αναγκαίες αλλαγές, ώστε ο ΟΤΕ, συνολικά, να γίνει πιο αποδοτικός και να μετασχηματιστεί σε μια επιχείρηση υψηλών επιδόσεων.

Η εμπειρία του πελάτη στο επίκεντρο
Σε εμπορικό επίπεδο, πρώτος στόχος είναι η συνεχής βελτίωση της «εμπειρίας του πελάτη» σε όλα τα επίπεδα, και η αναβάθμιση των προϊόντων και υπηρεσιών. Ο κ. Τσαμάζ έκανε ειδική μνεία στον εξορθολογισμό και την ανανέωση του δικτύου πωλήσεων και ειδικότερα στην ανανέωση 30 καταστημάτων ΟΤΕ αλλά και καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ και, ενώ αναφέρθηκε και στη διακοπή λειτουργίας κάποιων καταστημάτων λόγω της χαμηλής εμπορικής τους δραστηριότητας. Επιπλέον, μέσα στο 2011, ο ΟΤΕ ενοποίησε 12 αριθμούς και 7 Κέντρα Τηλεφωνικής Εξυπηρέτησης κάτω από έναν αριθμό, το 13888, δημιούργησε νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους πελάτες του (Online Ενεργοποίηση Ψηφιακών Ευκολιών), παρουσίασε το νέο www.ote.gr που αποτελεί, πλέον, τη βασική πύλη εισόδου σε όλα τα εμπορικά και εταιρικά sites του ΟΤΕ, ενώ απλοποίησε το λογαριασμό που λαμβάνει ο πελάτης. Ο Όμιλος έδωσε έμφαση στη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών που απαντούν στις σύγχρονες απαιτήσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τη συνδρομητική τηλεόραση και την κινητή ευρυζωνικότητα. Επιδιώκοντας να απαντήσει στην τάση για «ψυχαγωγία στο σπίτι», ο ΟΤΕ διέθεσε το φθινόπωρο στην ελληνική αγορά την OTE TV Μέσω Δορυφόρου, κάνοντας τις υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης του ΟΤΕ διαθέσιμες παντού στην Ελλάδα. Η ΟΤΕ TV περιλαμβάνει 50 κανάλια, εκ των οποίων τα 8 υψηλής ευκρίνειας. Τα πρώτα στοιχεία είναι αρκετά ενθαρρυντικά, όπως αναφέρθηκε, με την OTE TV μέσω δορυφόρου να έχει προσελκύσει ήδη 10.000 νέους συνδρομητές, ενώ το περιεχόμενο συνεχίζει να εμπλουτίζεται. Απαντώντας στην ανάγκη για internet παντού, η COSMOTE έχει τοποθετηθεί ισχυρά στον τομέα της κινητής ευρυζωνικότητας, έχοντας διαθέσει ευέλικτες προτάσεις για όλες τις κατηγορίες πελατών και μια μεγάλη γκάμα προσιτών smartphones. Μόνο το 2011 η εταιρεία διέθεσε 45 νέα εξελιγμένα smartphones και tablets, με τιμές που ξεκινούν από μόλις 100 ευρώ. Η δυναμική αυτή προσέγγιση οδήγησε στην ενίσχυση το Γ’ τρίμηνο του 2011 των εσόδων από υπηρεσίες data από το κινητό κατά 14% σε ετήσια βάση. Μόνο τον τελευταίο χρόνο το δίκτυο 3G της COSMOTE επεκτάθηκε κατά 38% και η μέση ταχύτητα χρήστη αυξήθηκε κατά 45%.

Οικονομικά μεγέθη με αντοχές – Αναχρηματοδότηση δανείων – Δυνατές επιδόσεις COSMOTE
Ο κ. Τσαμάζ αναφέρθηκε στις κινήσεις της Διοίκησης του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού του Ομίλου, ο οποίος, αν και υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν θεωρείται υψηλός, επηρεάζεται από την κρίση χρέους της Ελλάδας. Ο κ. Τσαμάζ, περιέγραψε με λεπτομέρεια τις μέχρι τώρα κινήσεις του ΟΤΕ για την αναχρηματοδότηση μέχρι το 2014 δανείων ύψους 3,4 δισ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, μέσα στο 2011 ο ΟΤΕ προχώρησε: το Φεβρουάριο, στην έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου ύψους 900 εκατ. ευρώ με κοινοπραξία 16 τραπεζών τον Απρίλιο, στην επιτυχή έκδοση τριετών ομολογιών με σταθερό επιτόκιο συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ. το Δεκέμβριο, στη συμφωνία για την πώληση του ποσοστού 20% που κατείχε ο ΟΤΕ στην Telekom Srbija, έναντι σχεδόν 400 εκατ. ευρώ. Ο κ. Τσαμάζ χαρακτήρισε ικανοποιητικά τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου ΟΤΕ, τονίζοντας ότι επιδεικνύουν αξιοσημείωτες αντοχές. Λειτουργώντας σε ένα περιβάλλον όπου το εισόδημα των καταναλωτών και η ζήτηση μειώνονται, ο ρυθμός απώλειας των εσόδων του Ομίλου επιβραδύνθηκε το Γ΄ τρίμηνο του 2011, ενώ διατηρήθηκε το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας και επετεύχθησαν ισχυρές λειτουργικές χρηματοροές. Σε αυτό συνέβαλε σημαντικά και η συνεχής προσπάθεια της Διοίκησης για περιορισμό του κόστους λειτουργίας. Ξεχωριστή μνεία έγινε στις επιδόσεις της COSMOTE, τα «δυνατά» μεγέθη της οποίας, παρά τις δύσκολες συνθήκες και τον έντονο ανταγωνισμό, «αποδεικνύουν την καλή δουλειά που είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια», όπως ανάφερε ο επικεφαλής του ΟΤΕ. Η εταιρεία αποτελεί ηγέτιδα στην ελληνική αγορά σε μερίδια αγοράς, εσόδων & EBITDA, ενώ οι επιδόσεις της την κατατάσσουν πρώτη μεταξύ των πρώτων ευρωπαίων εταίρων της. Η COSMOTE είναι επίσης Νο1 στην κινητή ευρυζωνικότητα, αλλά και στις υπηρεσίες φορητότητας, προσελκύοντας το 44% των πελατών που αλλάζουν δίκτυο. Βάσει ερευνών, η εταιρεία υπερτερεί και σε άλλους δείκτες, σκοράροντας, για παράδειγμα, 60% στην προτίμηση των καταναλωτών (Brand Preference).

Επενδύσεις
Ψήφο εμπιστοσύνης στην αγορά χαρακτήρισε ο κ. Τσαμάζ την επένδυση ύψους 119 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε η COSMOTE για την εξασφάλιση φάσματος συχνοτήτων για την επόμενη 15ετία. Όπως τόνισε, «η επένδυση αυτή αποδεικνύει ότι και θέλουμε και μπορούμε να συμβάλουμε στην ανάκαμψη της αγοράς». Αναφορικά με την ανάπτυξη σταθερών δικτύων νέας γενιάς – ο ΟΤΕ έχει ταχθεί υπέρ της ανάπτυξης δικτύου FTTC VDSL -, o κ. Τσαμάζ επεσήμανε ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο υπό προϋποθέσεις.


Κοινωνική συνεισφορά
Ο κ. Τσαμάζ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας, επισημαίνοντας ότι ο Όμιλος ΟΤΕ, παρά το δυσμενές περιβάλλον, συνέχισε αμείωτα την κοινωνική του συνεισφορά με την επένδυση των ΟΤΕ-COSMOTE σε προγράμματα Εταιρικής Υπευθυνότητας για το 2011 να ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ.

Προκλήσεις στο άμεσο μέλλον
Η μείωση του δανεισμού, η συνέχιση του μετασχηματισμού της εταιρείας, η μείωση του κόστους, τα εργασιακά και τα ρυθμιστικά θέματα είναι οι κυριότερες προκλήσεις που ο όμιλος ΟΤE έχει μπροστά του στο εγγύς μέλλον. Τέλος ο κ. Τσαμάζ ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, αλλά και τους 30.000 υπαλλήλους όλων των εταιρειών του Ομίλου για τη συνεισφορά τους.

(adslgr.com)