Νέα ψηφιακά δεδομένα λήψης για τα μπουκέτα της Nova…

Τεχνικές εργασίες αναβάθμισης για τα κανάλια της Nova (με αλλαγή ψηφιακών δεδομένων λήψης), επέρχονται στις συχνότητες της και τη τροχιακή θέση Hot Bird 13E. Ξεκινώντας στις 26 Ιουνίου (στις 03:00 το πρωί), με τις συχνότητες "10930Η" και "11938Η" (και έπεται συνέχεια στις υπόλοιπες συχνότητες εκπομπής της πλατφόρμας), όπου επήλθε η αλλαγή ρυθμού μετάδοσης (Symbol Rate), από 27500 σε 29900, με κύριο σκοπό την αύξηση χωρητικότητας στις 13Ε… Θα απαιτηθεί επανασυντονισμός με τα νέα ψηφιακά δεδομένα, κυρίως σε συνδρομητές της Nova με δέκτες της Ελεύθερης αγοράς... Αν πάρουμε υπόψη και τη τελευταία αναβάθμιση ψηφιακών δεδομένων της Sky Italia (σε μεγαλύτερο αριθμό συχνοτήτων), η οποία οδήγησε σταδιακά στην αύξηση χωρητικότητας στις 13Ε, με το συμμάζεμα των mpeg-2 υπηρεσιών και τη εν δυνάμει δυνατότητα μετάβασης στο πρότυπο εκπομπής DVB-S2 (για επιπρόσθετες υπηρεσίες Mpeg-4/HD), "ίσως αναμένουμε το ίδιο να συμβεί, σε μικρότερο βαθμό και για τη Nova"…
Παράλληλα η Nova θα προσφέρει το 126ο Wimbledon τουρνουά τένις σε όλες τις διαστάσεις και ειδικότερα για πρώτη φορά σε τηλεοπτική 3D μετάδοση (μέσω του καναλιού nova3D). Καλή η κίνηση για τη διάθεση τρισδιάστατου περιεχομένου, όμως πόσοι από τους 52.968 HD συνδρομητές της nova, διαθέτουν 3DReady τηλεόραση; Το κύριο μέλημα της nova θα πρέπει να είναι η ενίσχυση της πλατφόρμας novaHD με νέα HD κανάλια (novacinema 2 HD /MTV Live HD / novasports 2 HD /...), έναντι του ανταγωνισμού που έχει ξεπεράσει τα 11 HD καναλια (OTE TV)...
Νιcolas A.

Οδηγίες για την αλλαγή ρυθμού μετάδοσης (Symbol Rate)…
 Την Τρίτη 26 Ιουνίου, στις 03:00 το πρωί, η NOVA θα πραγματοποιήσει τεχνικές εργασίες αναβάθμισης στις δύο από τις πέντε δορυφορικές συχνότητες που χρησιμοποιεί. Η αλλαγή θα γίνει σταδιακά και στους υπολοίπους αναμεταδότες, με στόχο να υποστηρίξει τα συνεχώς αναπτυσσόμενα σχέδια της πλατφόρμας Nova και να προσφέρει περισσότερες ευκολίες στους συνδρομητές της. Μετά το πέρας των τεχνικών αλλαγών, ενδέχεται κάποιοι δέκτες να χρειαστούν νέο συντονισμό ή σάρωση (SCAN)... Πιο συγκεκριμένα, οι τεχνικές εργασίες αναβάθμισης αφορούν στην αλλαγή του ρυθμού μετάδοσης συμβόλων (Symbol Rate), από 27500, σε 29900, στις δορυφορικές συχνότητες της NOVA "10.930 GHz και 11.938 GHz (πάντοτε σε οριζόντια πόλωση και FEC 3/4)". Από την αναβάθμιση συχνοτήτων αναμένεται να επηρεαστούν σε πρώτη φάση οι υπηρεσίες καναλιών " Novacinema-2,3,4, Novasports-3,4, Novasports Highlight, MTV, VH1, FOX life, FX, E! και Travel."… Τα κανάλια που περιλαμβάνονται στις δύο αυτές συχνότητες φαίνονται αναλυτικά στον πίνακα-1. Μετά την αλλαγή του S/R, ενδέχεται κάποιοι δέκτες να χρειαστούν νέο συντονισμό, ώστε να συνεχίσουν να λαμβάνουν τα κανάλια των συχνοτήτων 10.930 και 11.938. Η διαδικασία νέου συντονισμού σε δέκτες NOVA, περιγράφεται πιο κάτω. Η διαδικασία συντονισμού σε δέκτες εμπορίου, διαφέρει ανάλογα τον δέκτη και συνήθως ξεκινάει από το Menu 'Εγκατάσταση/Installation' του δέκτη.

 Οδηγίες νέου συντονισμού σε δέκτες NOVA (PACE και PANASAT) 
Εάν αντιμετωπίζεται πρόβλημα αναζήτησης σήματος στα κανάλια των συχνοτήτων 10.930 GHz και 11.938 GHz (πίνακας-1) και έχετε δέκτη της NOVA τότε: Συντονιστείτε σε κάποιο κανάλι της NOVA που βλέπετε εικόνα, όπως το Novacinema1 ή τη Βουλή των Ελλήνων και αφήστε το δέκτη σας συντονισμένο στο συγκεκριμένο πρόγραμμα για περίπου 5 λεπτά. Εάν το πρόβλημα, μετά τη θέαση του προγράμματος Novacinema1 ή του καναλιού της Βουλής δεν λυθεί, θα χρειαστεί να προχωρήσετε σε νέο συντονισμό του δέκτη σας, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες:

 Τύποι δεκτών/αποκωδικοποιητών NOVA
 - Nova Brand: PACE HD - - MODELS: NovaBox HD831 - NovaBox HD PVR865
 MENU  - Πιέζουμε το πλήκτρο MENU του τηλεχειριστηρίου και στη συνέχεια επιλέγουμε: ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ -> ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ -> ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ (SETTINGS -> ADVANCED OPTIONS -> INSTALLATION) Δίνουμε το ζητούμενο κωδικό: 1234
Στη συνέχεια, επιλέγουμε: ΣΑΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (SCAN) και πιέζουμε το πλήκτρο ΟΚ του τηλεχειριστηρίου. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της σάρωσης.

 - Nova Brand: PANASAT - - MODELS: 700 - 720 - IRD910 - IRD990 - IRD1110 - PVR3001 MENU Πιέζουμε το πλήκτρο MENU του τηλεχειριστηρίου και στη συνέχεια επιλέγουμε: ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ -> ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΤΟΠΤΡΟΥ (ADVANCED OPTIONS -> DISH INSTALLATION) Δίνουμε το ζητούμενο κωδικό: 9949 Στη συνέχεια, επιλέγουμε: ΟΛΙΚΗ ΣΑΡΩΣΗ ΔΙΚΤΥΩΝ (SCAN ALL NETWORKS) και πιέζουμε το πλήκτρο ΟΚ του τηλεχειριστηρίου. Αναμένουμε την ολοκλήρωση της σάρωσης.

-Οδηγίες νέου συντονισμού σε δέκτες εμπορίου 
Η διαδικασία συντονισμού σε δέκτες εμπορίου, διαφέρει ανάλογα το δέκτη και συνήθως ξεκινάει από το Menu 'Εγκατάσταση/Installation' του δέκτη. Πολλοί δέκτες μπορούν να λάβουν χειροκίνητα την αλλαγή από 27500 σε 29900 από το χειριστήριο. Προχωρήστε σε επανασυντονισμό, βάσει των παρακάτω τεχνικών παραμέτρων.
Συχνότητα 10.930 GHz / Πόλωση Οριζόντια (Horizontal) / FEC 3/4 / Symbol Rate 29900… Συχνότητα 11.938 GHz / Πόλωση Οριζόντια (Horizontal) / FEC 3/4 / Symbol Rate 29900
 Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε το εγχειρίδιο χρήσης του κατασκευαστή. Για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία, παρακαλώ επικοινωνήστε με το Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών NOVA στο 18345 (αστική χρέωση/κλήση).