19-02-2013: "Εν δυνάμει πλήρη ψηφιακή μετάβαση της χώρας μέσω δορυφόρου"…

Όλη η περιφέρεια της χώρας είναι καθηλωμένη πίσω από τη πρόσφατη δήλωση του Υπουργού Ανάπτυξης και Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη (στις 09/01/2013), ότι "μέχρι το τέλος του 2013, προχωρά η μετάβαση στην Ψηφιακή Τηλεόραση, ώστε να καλυφθούν γεωγραφικά τα 2/3 της χώρας"! Ενώ στη πραγματικότητα ο "υπέροχος ψηφιακός κόσμος της χώρας" παραμένει ουσιαστικά στάσιμος από τις αρχές του 2012 και μετά τη ψηφιακή μετάβαση της Πάτρας (μέσω του κέντρου εκπομπής Αρόη στις 03/02/2012). Μια και η διαδικασία αναλογικων Switch -Off Υμηττού και Χορτιάτη, δεν θεωρείται ψηφιακή μετάβαση νέων κέντρων και περιοχών ευρυεκπομπής... Τι περιμένει η Ελληνική πολιτεία εν έτη 2013; Χωρίς επίγειο ψηφιακό σήμα παραμένουν μεγάλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας και σχεδόν όλη η νησιωτική χώρα! Η πολιτεία οφείλει να ενεργοποιηθεί μέσω ενός επερχόμενου project πλήρης ψηφιακής μετάβασης μέσω δορυφόρου, στα πλαίσια σχεδιασμού κάλυψης "όλων των γκρίζων ζωνών της χώρας, χωρίς επίγειο ψηφιακό σήμα"…
Η υπόθεση ψηφιακή μετάβαση της χώρας θυμίζει δυστυχώς "Μετρό Θεσσαλονίκης", αφού δεν έχει καλύψει καν τα 23 σημεία του μεταβατικού χάρτη συχνοτήτων, εάν εξαιρέσουμε το συνδρομητικό πάροχο της Νedmed (nova επίγεια και δορυφορικά της ΕΡΤ)… Και φυσικά οι πάροχοι της "ΕΡΤ, Digea, Νedmed και περιφέρειας" αναμένουν από τη μια εντός του πρώτου τριμήνου του 2013, τη προκήρυξη διαγωνισμού Παρόχων Δικτύου Ψηφιακής Τηλεόρασης. Και από την άλλη το ξεμπλοκάρισμα ενεργοποίησης του νέου ψηφιακού χάρτη συχνοτήτων, για μια συντονισμένη και "γρήγορη" ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Μια και στην αναμονή βρίσκονται η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων "για τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη διαδικασία αδειοδότησης παρόχου περιεχομένου", αλλά και δύο υπουργικών αποφάσεων "για τη προκήρυξη του αριθμού των αδειών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας, καθώς και του καθορισμού οικονομικού ανταλλάγματος δικαιώματος χρήσης άδειας παρόχου περιεχομένου"…


Είναι λοιπόν πολύ φυσιολογικό οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών της χώρας, να εκφράζουν ήδη τις ανησυχίες τους (και μέσα από το Facebook της Digea), "ότι μπορεί να μην δουν ποτέ επίγειο ψηφιακό σήμα στη περιοχή τους"… Λόγο της οικονομικής κρίσης, οι ιδιώτες δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να επενδύσουν 100%, στη γρήγορη και ακριβή επίγεια ψηφιακή μετάβαση της χώρας. Τα σενάρια που τρέχουν για μια ενδεχόμενη μεγάλη ψηφιακή μετάβαση του Κέντρου εκπομπής Πάρνηθας (στο υπόλοιπο της Αττικής), φαντάζουν πολύ βολικά προκειμένου να καλύψουμε ως χώρα τις ελάχιστες προϋποθέσεις της ΕΕ, των 2/3 πληθυσμιακής και όχι της γεωγραφικής ψηφιακής κάλυψης (εντός του 2013)... Από την άλλη τα ίδια συγγενή κανάλια στη Κυπριακή αγορά ως μέτοχοι της Velister (η κυπριακή Digea), έχουν ήδη θέσει τις "νέες αξιώσεις τους" προς τη Κυπριακή πολιτεία, προκειμένου να συνεχίσουν τηλεοπτικά στην 100% ψηφιακή Κύπρο…


Ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών που επέλεξαν ως μοναδική και οικονομικά εφικτή λύση τη ψηφιακή μετάβαση μέσω δορυφόρου, "όλων των γκρίζων ζωνών της χώρας, χωρίς επίγειο ψηφιακό σήμα"... Έρχεται αντίστοιχα και η σειρά της ελληνικής πολιτείας, η όποια θα πρέπει να μπει σε εγρήγορση σχεδιασμού ενός project πλήρης ψηφιακής μετάβασης της χώρας μέσω δορυφόρου, προκειμένου μια εν δυνάμει ελληνική "freesat" να καλύψει παράλληλα και όσες περιοχές δεν προλάβουν να μπουν στο ήδη καθυστερημένο τραίνο της επίγειας ψηφιακής μετάβασης, μέχρι και το τελικό και υποχρεωτικό αναλογικό Switch -Off της χώρας (που αναμένεται `η όχι να ξανά προσδιοριστεί από την ΕΕ)... Έξαλλου, η υποδομή μέσω δορυφόρου υπάρχει ήδη μέσω των συνδρομητικών πλατφορμών "OTE TV και Nova", της επίγειας δορυφορικής τροφοδοσίας της "Digea και nova επίγεια", των δορυφορικών παρόχων Eutelsat και SES (και ίσως άλλων διεθνών παρόχων), όπως της Arabsat που αγόρασε πρόσφατα την Hellas Sat στις 39Ε…
Ήδη η Eutelsat και η SES ενδιαφέρονται να συμμετέχουν σε ένα αντίστοιχο project πλήρης ψηφιακής μετάβασης της χώρας μέσω δορυφόρου (έχοντας και την ανάλογη εμπειρία "freesat" από άλλες χώρες). Μάλιστα η Eutelsat ετοιμάζει το δικό της Ελληνικό Beam μέσω του επερχόμενου δορυφόρου Eutelast 9B, όπου αναμένεται να εκτοξευτεί και να λειτουργήσει στο τέλος του 2014, μέσω της τροχιακής θέσης 9E...

Τι περιμένει η Ελληνική πολιτεία εν έτη 2013;
Χωρίς επίγειο ψηφιακό σήμα παραμένουν μεγάλες περιοχές της Ηπειρωτικής χώρας, από τον Έβρο, το κέντρο εκπομπής Θάσου και όλη τη Ανατολική Μακεδονία, περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας σκίασης Χορτιάτη (Χαλκιδική, Ασπροβάλτα, Αριδαία, Σέρρες…), όλη η Δυτική Μακεδονία, η Ήπειρος και το Ιόνιο (Κέρκυρα, Κεφαλλονιά, Ζάκυνθος…), το κέντρο εκπομπής Πηλίου και ο Βόλος (Μαγνήσια), το Καρπενήσι, η Εύβοια, η Ανατολική και Κεντρική Στερεά και το κέντρο εκπομπής Πάρνηθας (υπόλοιπο Αττικής), η Πελοπόννησος, καθώς και όλη η νησιωτική χώρα του Αιγαίου: "Λέσβος, Λήμνος, Σποράδες, Χίος, Σάμος, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Κυκλάδες…"…