"ESPN 30 for 30": Οι κορυφαίες στιγμές του παγκόσμιου αθλητισμού στον OTE TV

Η βραβευμένη με Emmy σειρά ντοκιμαντέρ του ESPN, “ESPN 30 for 30”, που παρουσιάζει τις σημαντικότερες στιγμές αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες του παγκόσμιου αθλητισμού μέσω παραγωγών υψηλής αισθητικής, επιστρέφει στα κανάλια OTE SPORT του OTE TV, με 10 νέα επεισόδια κάθε Παρασκευή βράδυ.

...
Την Μεγάλη Παρασκευή 29 Απριλίου στις 22.00, στο OTE SPORT 6HD, θα προβληθεί το πρώτο ντοκιμαντέρ “Into the Wind” για τη ζωή του Τέρι Φοξ, του νεαρού Καναδού αθλητή που αφιέρωσε τη ζωή του, τρέχοντας με τεχνητό πόδι, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει το κοινό για το πρόβλημα του καρκίνου.     

Η ιστορία του Τέρι Φοξ
Ο γεννημένος στις 28 Ιουλίου 1958 Τέρι Φοξ έπαιζε μπάσκετ και έτρεχε μεγάλες αποστάσεις, ώσπου διαγνώστηκε με οστεοσάρκωμα, μία μορφή καρκίνου, τον Μάρτιο του 1977, μετά από ένα τροχαίο ατύχημα. Με ακρωτηριασμό και χημειοθεραπεία, ο Τέρι είχε 50% πιθανότητες να επιζήσει. Δεν το έβαλε κάτω. Απέκτησε τεχνητό μέλος και άρχισε να περπατά σχεδόν αμέσως μετά την επέμβαση -προς έκπληξη των γιατρών του. Στο διάστημα της θεραπείας του δίπλα σε άλλους καρκινοπαθείς, ο Τέρι Φοξ αποφάσισε πως θα αφιέρωνε το υπόλοιπο της ζωής του για την ενίσχυση της έρευνας κατά της μάστιγας του αιώνα και την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Με έμπνευση τον Ντικ Τράουμ, τον πρώτο ακρωτηριασμένο αθλητή που έτρεξε στον μαραθώνιο της Νέας Υόρκης, ο Φοξ αποφάσισε να διασχίσει, τρέχοντας, τον Καναδά. Σε 143 ημέρες, διένυσε 5.373 χιλιόμετρα και κάλυψε τα 2/3 της χώρας. Δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, γιατί τον κατέβαλε ολοκληρωτικά ο καρκίνος.

Τι είναι το “ESPN 30 for 30”
Η ιδέα που ξεκίνησε το 2009 ως επετειακό πρόγραμμα για τη συμπλήρωση 30 χρόνων "ζωής" του ESPN, εξελίχθηκε σε σειρά ντοκιμαντέρ που έχουν κερδίσει υποψηφιότητες σε κάποια  από τα καλύτερα φεστιβάλ κινηματογράφου του πλανήτη, ακόμη και στα βραβεία Emmy.  

Ο στόχος του αμερικανικού ειδησεογραφικού κολοσσού ήταν να προχωρήσει στην οπτικοποίηση σειράς τριάντα ιστοριών (επί των ημερών του ESPN), με αντικείμενο σημαντικές στιγμές του παγκόσμιου αθλητισμού, μεγάλες επιδόσεις και περίεργες συμπτώσεις, που για κάποιο λόγο είχαν ξεχαστεί. Βασική προτεραιότητα ήταν να υπάρχουν αφηγήσεις των πρωταγωνιστών ή/και μαρτυρίες αυτόπτων μαρτύρων.

Εξίσου σημαντικό ήταν να αναλάβει κάθε "επεισόδιο" ένας διαφορετικός σκηνοθέτης, ώστε να μεταδώσει το δικό του μοναδικό όραμα και πάθος. Η λίστα των δημιουργών περιλαμβάνει τους Μπάρι Λέβινσον (“Rain Man"), Πίτερ Μπεργκ ("Friday Night Lights"), Στιβ Τζέιμς ("Hoop Dreams"), Ice Cube (μεταξύ πολλών άλλων, σκηνοθέτης προγράμματος για τη ζωή του LeBron James, που προβλήθηκε στο ABC) κ.ά.