Το τουριστικό θαύμα της Ρόδου μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»

Η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο, επιστρέφει με νέο επεισόδιο στο COSMOTE HISTORY HD και παρουσιάζει το τουριστικό θαύμα της Ρόδου, η οποία ήδη από τα χρόνια της Κατοχής υπήρξε πρωτοπόρος της τουριστικής βιομηχανίας στην Ελλάδα (Δευτέρα 11/6, 21.00).

Η δημοσιογραφική έρευνα «ρίχνει φως» στους παράγοντες που συνέβαλαν στη γρήγορη τουριστική ανάπτυξη του νησιού, κάνοντας αναδρομή στη χρυσή δεκαετία του 60, όταν στη Ρόδο γυρίστηκαν δεκάδες ελληνικές και ξένες ταινίες. 
Στο επεισόδιο προβάλλονται, επίσης, σπάνιες εικόνες από το τουριστικό παρελθόν του νησιού κατά την ιταλική κατοχή στις αρχές του 20ού αιώνα. Οι Ιταλοί προόριζαν το νησί ως έναν τουριστικό προορισμό για εύπορους ταξιδιώτες, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθεί η οικοδόμηση εμβληματικών κτιρίων, καθώς και του διάσημου Ξενοδοχείου των Ρόδων. 
Το μεγάλο άλμα ξεκίνησε όταν η Ρόδος ενώθηκε με την Ελλάδα και με μια σειρά μέτρων το νησί μετατράπηκε σε ναυαρχίδα του τουρισμού. Υπήρξε αφορολόγητο σε πολλά προϊόντα, ιδρύθηκε τουριστική σχολή και δόθηκαν δάνεια για νέα ξενοδοχεία. Οι πτήσεις τσάρτερ έφεραν εκατοντάδες τουρίστες από τη Σκανδιναβία και το δολάριο έγινε το δεύτερο νόμισμα, λόγω του αμερικανικού στόλου που στάθμευε συχνά με χιλιάδες ναύτες στο νησί. 
Η «Μηχανή του Χρόνου» βρέθηκε, επίσης, στην αγαπημένη ταβέρνα του Αριστοτέλη Ωνάση και παρουσιάζει άγνωστες ιστορίες του Έλληνα κροίσου και των επίσημων προσκεκλημένων που έφερνε με τη θαλαμηγό «Χριστίνα» στο νησί. 
Στην εκπομπή μιλούν ο αρχιτέκτονας Γιώργος Γιαννόπουλος, η διδάκτωρ οικονομικής ιστορίας Ζιζή Σαλίμπα, ο μουσικός Βασίλης Καζούλης, ο διευθυντής μάρκετινγκ του Ξενοδοχείου των Ρόδων Θοδωρής Μερτύρης, ο δημοσιογράφος Γιώργος Ζαχαριάδης και επαγγελματίες του νησιού που καταθέτουν την εμπειρία τους. 
Παράλληλα, τις μνήμες τους από τις προηγούμενες δεκαετίες στη Ρόδο μοιράζονται με τον Χρίστο Βασιλόπουλο: ο διευθυντής της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Ρόδου Αντώνης Αγγελής, ο πρώην διευθυντής της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων Ρόδου Κώστας Καρασούλης, ένας από τους πρώτους σπουδαστές της εν λόγω σχολής Νικόλαος Κούμιος, ο πρώην διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσων Μιλτιάδης Λογοθέτης και ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Βασίλης Μηναϊδης. 
Η «Μηχανή του Χρόνου» προβάλλεται κάθε Δευτέρα στις 21.00 και σε επανάληψη κάθε Κυριακή στις 17.00, στο COSMOTE HISTORY HD.