Πλάνα δημιουργίας επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στην Τουρκία...

Αν και η γειτονική μας χώρα καλύπτεται 100% με ψηφιακό σήμα τηλεόρασης μέσω του συμπλέγματος δορυφόρων Turksat 42E, παρόλα αυτά υπάρχουν πλάνα δημιουργίας και επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στην Τουρκία, σύμφωνα με τα οποία κατασκευάζονται δύο πύργοι εκπομπής σε "Κωνσταντινούπολη, και Çanakkale", οι οποίοι αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 και 2020 αντίστοιχα, ενώ σχεδιάζονται 40 ακόμα πύργοι σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, των οποίων η εμβέλεια θα καλύπτει το 70% του πληθυσμού. Παράλληλα στα πλαίσια του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ, η τουρκική επίγεια πλατφόρμα θα αποτελείται από 6 πολυπλέκτες στις συχνότητες UHF 21 - 48. Ενώ με τη χρήση των προτύπων DVB-T2/MPEG-4 θα είναι δυνατή η εκπομπή 4 καναλιών 1080i full HD ανά πολυπλεξία, ενώ με τη χρήση DVB-T2/HEVC θα είναι δυνατή η εκπομπή 7 καναλιών 1080i full HD ανά πολυπλεξία. Έτσι μέσω της επερχόμενης επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας θα παρέχονται συνολικά 24 ως 42 κανάλια HD...
(paksat)
Πλάνα δημιουργίας επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στην Τουρκία...
Πληροφορίες για τα πλάνα δημιουργίας επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στην Τουρκία έδωσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου, ο βοηθός γενικός διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών της PΤΤ Kule A.Ş, Süreyya Murat Kuran.
Η PΤΤ Kule A.Ş ιδρύθηκε στις 20-4-2017 σαν θυγατρική εταιρεία των τουρκικών ταχυδρομείων (PTT) και αποτελεί τον μοναδικό αδειοδοτημένο πάροχο δικτύου επίγειας τηλεόρασης και ραδιοφώνου στην Τουρκία. Σκοπός της PΤΤ Kule A.Ş είναι η παροχή υπηρεσιών δικτύου σε ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και κρατικά δίκτυα πάνω στους πύργους εκπομπής που κατασκευάζει (ή σχεδιάζει να κατασκευάσει) το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών. Η κατασκευή των πύργων αποσκοπεί στην αποξήλωση των ιστών που χρησιμοποιούνται σήμερα από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς στα σημαντικότερα κέντρα εκπομπής της χώρας.
Σύμφωνα με τον Kuran, κατασκευάζονται δύο πύργοι εκπομπής (Κωνσταντινούπολη, Çanakkale) που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 και 2020 αντίστοιχα, ενώ σχεδιάζονται 40 ακόμα πύργοι σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, η εμβέλεια των οποίων θα καλύπτει το 70% του πληθυσμού. Τα σημεία κατασκευής των πύργων που έχουν ήδη αποφασιστεί, φαίνονται στον σχετικό χάρτη της παρουσίασης (σελ. 25).

http://iftv.org/Content/files/Sunum/Murat%20Kuran.pdf
Στα πλαίσια του ψηφιακού μερίσματος ΙΙ, η τουρκική επίγεια πλατφόρμα θα αποτελείται από 6 πολυπλέκτες στις συχνότητες UHF 21 - 48. Mε χρήση των προτύπων DVB-T2/MPEG-4 θα είναι δυνατή η εκπομπή 4 καναλιών 1080i full HD ανά πολυπλεξία, ενώ με χρήση DVB-T2/HEVC θα είναι δυνατή η εκπομπή 7 καναλιών 1080i full HD ανά πολυπλεξία. Επομένως, η τουρκική επίγεια πλατφόρμα θα παρέχει συνολικά 24 ως 42 κανάλια HD.
Αναφερόμενος, στο κεραιοσύστημα και τις υποδομές του υπό κατασκευή πύργου Küçük Çamlıca στην Κωνσταντινούπολη, ο Kuran είπε ότι μπορεί να εξυπηρετήσει:
α) 7 πολυπλέκτες DVB-T2 στα UHF, ισχύος 10 KW/πολυπλέκτη.
β) 5 πολυπλέκτες DAB/DVB στα VHF, ισχύος 5 KW/πολυπλέκτη.
γ) 80 σταθμούς στα FM, ισχύος 5 KW/σταθμό.
Πάντως, αποτελεί έκπληξη ότι ετοιμάζεται (και σχεδιάζεται) υποδομή επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης σε μια χώρα που το 96% του πληθυσμού παρακολουθεί δορυφορική τηλεόραση και μόλις το 3% - 4% επίγεια αναλογική τηλεόραση. Ανοδική πορεία καταγράφουν και εναλλακτικές τηλεοπτικές πλατφόρμες (καλωδιακή, IPTV, OTT).
Οι "συμπαθούντες" την ανάγκη δημιουργίας επίγειας ψηφιακής πλατφόρμας στην Τουρκία, υποστηρίζουν ότι θα προσφέρει:
α) Λήψη τηλεόρασης "σε κίνηση".
β) Καλή εναλλακτική πλατφόρμα για δεύτερη ή τρίτη τηλεόραση στο σπίτι.
γ) Καλύτερη αισθητική πόλεων, συμβάλλοντας στον περιορισμό των χιλιάδων δορυφορικών πιάτων που υπάρχουν εγκατεστημένα σε πολλές απ' αυτές.
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι Τούρκοι επίγειοι DXers εκφράζουν σε διάφορα forums το ενδιαφέρον τους για λήψη των ελληνικών επίγειων καναλιών από Θράκη και νησιά του Αιγαίου, κυρίως στην περιοχή της Σμύρνης.
(paksat)