Δορυφορικά Flash Extra: Κινητικότητα εμπορικής λειτουργίας για το νέο δορυφόρο Hot Βird 13G και επιμέρους διαφορές σήματος στις 13Ε...

Νέα Ενημέρωση: Coming Soon “NOVA” στη Καλοκαιρινή κινητικότητα εμπορικής λειτουργίας του νέου δορυφόρου “Hot Bird 13F”!
Κινητικότητα εμπορικής λειτουργίας για το νέο δορυφόρο “Hot Βird 13G” και επιμέρους διαφορές σήματος στις 13Ε,
ο οποίος και ανέλαβε την πλειοψηφία των αναμεταδοτών του δορυφόρου “Hot Βird 13C”, χωρίς να εμπεριέχει ένα ενιαίο “UG Footprint” (Ιχνοδιάγραμμα), τόσο για την Ελληνική αγορά (NOVA), όσο και για τις πλατφόρμες της στην Βαλκανική αγορά (Total TV, Vivacom)! Και ενώ στην αναμονή βρίσκεται η Καλοκαιρινή εμπορική λειτουργία του νέου δορυφόρου “Hot Bird 13F”...
Nicolas A.
Παρατηρώντας τις αλλαγές
που σημειωθήκαν ανάμεσα στα δυο ιχνοδιαγράμματα (Footprints) των δορυφόρων “Hot Βird 13C” και “Hot Βird 13G” (*)! Το κύριο κεντρικό Beam των “53dBW” (που εξυπηρετεί τις δυνατές εμπορικές αγορές της Γαλλίας “Bis TV” και Ιταλίας “Sky Italia, Rai, Mediaset”), διευρύνθηκε εν μέρει στο νέο δορυφόρο “Hot Βird 13G”, εστιάζοντας και στις περιοχές που εξυπηρετούσε το καταργημένο 2ο κεντρικό Beam των 52dBW (από τον 13C)”. Παράλληλα το επόμενο κεντρικό Beam αναβαθμίστηκε σε “52dBW” (από “51dBW” στον 13C). Και πλέον ο νέος δορυφόρος “Hot Βird 13G” εξυπηρετεί την 2η μεγαλύτερη εμπορική αγορά της Πολωνίας “Canal+, Polsatbox, TVN/WBD” με δυνατότερο σήμα για όλη την επικράτεια της και με κάτοπτρο λήψης των “50cm” (από “60cm” στον 13C)!
Το 2ο αυτό ισχυρό Beam των “52dBW” έφτασε έξω από το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης (1μιση εκατομμύριο πληθυσμό), στην ευρύτερη Βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, καθώς ακολουθούσε την Παραλιακή γραμμή της Πιερίας και "δεν έστριψε περίεργως για να την συμπεριλάβει"! Εξυπηρετεί όμως ένα μεγαλύτερο τμήμα από τη Δυτική Ελλάδα (Νησιώτικη χώρα του Ιονίου, Ήπειρο, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Θεσσαλία και Πιερία, Ημαθία και Κιλκίς από την Κεντρική Μακεδονία), με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “50cm”!
Εάν παρατηρήσουμε ακόμη πιο προσεκτικά, θα δούμε ότι η Πολωνία, μαζί με περιοχές της ελληνικής επικράτειας “Κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα – Αττική, Βόρεια Πελοπόννησος”, ήταν μαζί στο 3ο κεντρικό Beam των 51 dBW, στο ιχνοδιάγραμμα του δορυφόρου “Hot Βird 13C”! Ενώ με την έναρξη εμπορικής λειτουργίας του νέου δορυφόρου “Hot Bird 13G”, από την μια η Πολωνία αναβαθμίστηκε στο 2ο κεντρικό Beam των 52 dBW (με κάτοπτρο λήψης των “50cm”), αντίθετα οι αντίστοιχες περιοχές της ελληνικής επικράτειας (“ως 3η βασική εμπορική αγορά στις 13Ε”), παρέμειναν στο ίδιο Beam των 51 dBW (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “60cm”), ενώ εντάχθηκαν επιπλέον στο ίδιο Beam (των 51 dBW) και περιοχές όπως “η Νότια Πελοπόννησος, η Θράκη και οι νησιώτικες περιοχές του Βορείου Αιγαίου και εν μέρει των Κυκλάδων”. Ενώ η υπόλοιπη Νότια Νησιώτικη περιοχή της χώρας παρέμεινε και εξυπηρετείται από το ίδιο Beam των 50 dBW (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “60cm”)! Με εξαίρεση την “Κεντρική και Ανατολική Κρήτη”, καθώς και από τα Δωδεκάνησα “Ρόδος και Κάρπαθος”, που υποβαθμίστηκαν στο Beam των 48 dBW (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “70cm”)!

Coming Soon “NOVA” στη Καλοκαιρινή κινητικότητα εμπορικής λειτουργίας του νέου δορυφόρου “Hot Bird 13F”!
Και ενώ στην αναμονή βρίσκεται η επερχόμενη Καλοκαιρινή εμπορική λειτουργία του νέου δορυφόρου “Hot Bird 13F”, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Ιουλίου 2023, όπου και θα έχει αναλάβει τους υπόλοιπους αναμεταδότες από τους παλιούς δορυφόρους “Hot Bird 13Ε και Hot Bird 13Β”! Και υπάρχει μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον, καθώς θα αναλάβει και τους αναμεταδότες που εξυπηρετούν την Ελληνική πλατφόρμα της “NOVA” και ευελπιστούμε σε ένα πιο καλοσχεδιασμένο Ιχνοδιάγραμμα, που θα εξυπηρετεί με ισχυρότερο σήμα και την Ελληνική αγορά!!

“Hot Bird 13G” - Χωρίς ενιαίο “UG Footprint” για την μελλοντική υλοποίηση ενιαίας δορυφορικής πλατφόρμας του United Group!

Οι τελευταίες εξελίξεις εμπορικής λειτουργίας του νέου δορυφόρου “Hot Bird 13G”, δεν επιφέρουν μέχρι στιγμής την υλοποίηση κάποιου ενιαίου “UG Footprint” (Ιχνοδιάγραμματος), που θα μπορούσε να βοηθήσει μελλοντικά το United Group, να υλοποιήσει σε αυτή τη δημοφιλή τροχιακή θέση, την κοινή δορυφορική πλατφόρμα (σε μια κοινή τροχιακή θέση), ανάμεσα στις δορυφορικές πλατφόρμες του ομίλου “NOVA” (Ελληνική αγορά), “Total TV” (Βαλκανικές Χώρες της Αδριατικής) και “Vivacom” (Βουλγαρική Αγορά), με ένα ενιαίο δορυφορικό δέκτη νέας γενιάς και ένα ενιαίο κάτοπτρο λήψης και ενιαίο Uplink υπηρεσιών!

Νέα Ενημέρωση: COSMOTE TV με ενιαίο Beam στην “Extended Greek” δέσμη και την Ευρωπαϊκή δέσμη εκπομπής του δορυφόρου “Eutelsat 9B – 9E”!

Αντίθετα η δορυφορική πλατφόρμα της “COSMOTE TV” που χρησιμοποιεί για εμπορική λειτουργία την γειτονική τροχιακή θέση “Eutelsat 9B – 9E”, διαθέτει ενιαίο Beam για όλη την Ελληνική επικράτεια, τόσο στην “Extended Greek” δέσμη με ισχυρό σήμα των 52 dBW (με 5 βασικούς αναμεταδότες και ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “50cm”)! Όσο και στην Ευρωπαϊκή δέσμη εκπομπής του δορυφόρου “Eutelsat 9B – 9E”, με ενιαίο Beam για όλη την Ελληνική επικράτεια, των 50 dBW (με επιπλέον 3 αναμεταδότες και ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “60cm”)!

Νέα Ενημέρωση: “Eutelsat 16Α – 16E”: Η εμπορική τροχιακή θέση του United Group με ενιαίο Beam για την πλατφόρμα της “Total TV”!

Παράλληλα στην εμπορική τροχιακή θέση “Eutelsat 16Α – 16E”, το United Group διαθέτει ενιαίο Beam των 50 dBW στην “Europe B” δέσμη εκπομπής (με 9 βασικούς αναμεταδότες και ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “60cm”)! Όπου στοχεύουν πάνω από 1 εκατομμύριο συνδρομητές τηλεόρασης μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας “Total TV” (για τις Σλαβόφωνες χώρες της Αδριατικής “Κροατία, Σλοβενία, Σερβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία”), αλλά και σε επιπλέον αναμεταδότες με διάσπαρτα συνδρομητικά κανάλια σε συνεκμετάλλευση χωρητικότητας με άλλες πλατφόρμες στις 16Ε! Παράλληλα ένα περιορισμένο αριθμό συνδρομητικών καναλιών λαμβάνουν οι συνδρομητές “Total TV”, ταυτόχρονα και από την δημοφιλή τροχιακή θέση “Hot Bird 13E” (για όσους διαθέτουν εγκατάσταση τύπου “Inverto Monoblock LNB” `η άλλου τύπου, όπως το "Single triplefeed 23mm LNB 13°E+16°E+19.2°E for 85cm dish"), ανάμεσα τους υπηρεσίες, όπως τα αθλητικά κανάλια “Eurosport”, αλλά και εν μέρει συνδρομητικά κανάλια σε συνεκμετάλλευση χωρητικότητας με τη “NOVA” (11804V). Αλλά και πάρα πολλά FTA κανάλια από τους δημοφιλείς δορυφόρους “Hot Bird 13Ε και Astra 19.2Ε”, που κατεβαίνουν σε θέσεις EPG στους υφιστάμενους ιδιοκτησιακούς δέκτες της πλατφόρμας “Total TV” (με αυτόματη `η χειροκίνητη σάρωση)! Για τη χώρα μας η εμπορική τροχιακή θέση “Eutelsat 16Α – 16E” καλύπτει όλη την ηπειρωτική και νησιωτική χώρα με ενιαίο Beam των 50 dBW στην “Europe B” δέσμη εκπομπής (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “60cm”), με εξαίρεση την “Κρήτη”, που καλύπτεται με το Beam των 49 dBW στην “Europe B” δέσμη εκπομπής (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “65cm”)!

“Intelsat 38 (Azerspace-2) – 45.1E”: Η εμπορική τροχιακή θέση του United Group με ενιαίο Beam για την πλατφόρμα της “Vivacom”!

Η τρίτη τροχιακή θέση που χρησιμοποιεί το United Group είναι ο δορυφόρος “Intelsat 38 (Azerspace-2) – 45.1E”, μέσω του οποίου δραστηριοποιείται εμπορικά η Βουλγάρικη DTH πλατφόρμα “Vivacom” (η οποία διαθέτει και το δικό της Teleport για ενιαίο uplink περιεχομένου υπηρεσιών)! Στο δορυφόρο “Intelsat 38 (Azerspace-2) – 45.1E”, το United Group διαθέτει ενιαίο πανίσχυρο κεντρικό Beam των 55.1 dBW, που καλύπτει όλη την Βουλγαρική επικράτεια με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “40cm”! Όπου στοχεύουν περίπου 257 χιλιάδες συνδρομητές τηλεόρασης μέσω της δορυφορικής πλατφόρμας “Vivacom” (με 5 κυρίους αναμεταδότες), ενώ διαθέτει περισσότερο περιεχόμενο και υπηρεσίες τηλεόρασης στην καλωδιακή και ΟΤΤ πλατφόρμα της “Vivacom/ΕΟΝ TV” (με 435 χιλιάδες συνδρομητές τηλεόρασης)!
Για τη χώρα μας η εμπορική τροχιακή θέση “Intelsat 38 (Azerspace-2) – 45.1E” καλύπτει όλη την Βόρεια και κεντρική ηπειρωτική και νησιωτική χώρα με ενιαίο πανίσχυρο κεντρικό Beam των 55.1 dBW (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “40cm”), με εξαίρεση την “Πελοπόννησο, Κυκλάδες, Κρήτη και Δωδεκάνησα” που καλύπτεται με το 2ο πανίσχυρο κεντρικό Beam των 53.1 dBW (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “50cm”)! Τέλος και οι χώρες της Αδριατικής, όπου δραστηριοποιείται εμπορικά το United Group, καλύπτεται αντίστοιχα με το πανίσχυρο κεντρικό Beam των 55.1 dBW (με ελάχιστο κάτοπτρο λήψης των “40cm”)...

...
(*) Το ανεπίσημο Footprint του νέου δορυφόρου “Hot Bird 13G” δημοσιεύτηκε στο πολωνικό Site “satkurier.pl”...