Αίγινα: 1η στη ψηφιακή μετάβαση για την ελεύθερη τηλεόραση (κρατικών, ιδιωτικών και περιφερειακών σταθμών)…

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2011, αναμένεται να ολοκληρωθεί η ψηφιακή εκπομπή της Digea, για τον τρίτο ψηφιακό πολυπλέκτη περιφερειακών καναλιών της Αττικής, από το κέντρο εκπομπής της Αίγινας (μέσω του δίαυλου συχνοτήτων «65 UHF»), που θα περιλαμβάνει τα περιφερειακά κανάλια «ΤηλεΑστυ, Channel 9, Kontra Channel και BlueSky!». Έτσι εάν εξαιρέσουμε τα κανάλια συνδρομητικής τηλεόρασης «novacinema1 και novasport1», καθώς και τον «902TV» (που μέχρι στιγμής δεν εντάχτηκε στο 2ο μπουκέτο της Digea), τότε η «Αίγινα» θα είναι το πρώτο κέντρο εκπομπής που ολοκληρώνεται η ψηφιακή μετάβαση για την ελεύθερη τηλεόραση (κρατικών, ιδιωτικών και περιφερειακών σταθμών), με Switch Off όλων των αναλογικών εκπομπών… Αφήνοντας πίσω τα κέντρα εκπομπής που πέρασαν εν μέρει στην ψηφιακή μετάβαση μόνο για τα κρατικά και ιδιωτικά κανάλια σε «Υμηττό, Χορτιάτη, Πλάκα και Φιλίππειο», μόνο για τα ιδιωτικά κανάλια σε «Ξυλόκαστρο», και μόνο για το 1ο ψηφιακό μπουκέτο της ΕΡΤ (2006) σε «Πάρνηθα και Πήλιο (αφού αυτά τα δυο βασικά κέντρα εκπομπής παρέμειναν εκτός ΚΥΑ 21161/2008!)»…
Nicolas A.

Στην συνέχεια το επόμενο στάδιο ψηφιακής μετάβασης για την Digea (χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, εάν θα υπάρξει συντονισμός με την ΕΡΤ), θα είναι η πόλη της «Ρόδου» και το κέντρο εκπομπής Monte Smith (στις 25 Φεβρουαρίου 2011). Ενώ μέχρι τα μέσα του Καλοκαιριού (2011), έχουν επιλεγεί για να περάσουν στην ψηφιακή εποχή τα κέντρα εκπομπής που καλύπτουν τις ευρύτερες περιοχές σε «Πάτρα, Λάρισα, Ακαρνανικά, Ηράκλειο, Χανιά και Μυτιλήνη…», με βασικό στόχο κάθε μήνα να προχώρα η ψηφιακή μετάβαση σε ένα κέντρο εκπομπής, που θα παίρνει προτεραιότητα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν, με απώτερο στόχο εντός του 2012, να εκπέμψουν ψηφιακό σήμα και στα 23 σημεία εκπομπής της ΚΥΑ 21161/2008 (μεταβατικός χάρτης συχνοτήτων).
Το σίγουρο πάντως είναι ότι ο μεταβατικός χάρτης συχνοτήτων (με τα 23 σημεία εκπομπής) δεν μπορεί να αποκαλείται «Πανελλαδική κάλυψη ψηφιακού σήματος», αφού αφήνει εκτός ψηφιακής κάλυψης, ευρύτερες περιοχές όπως «Καβάλα, Δράμα, Χαλκιδική, Βόλος, Καστοριά...κ.α.»! Και εδώ έρχεται η ελληνική πολιτεία να λύσει το πρόβλημα με τον «τελικό Ψηφιακό χάρτη συχνοτήτων» που αναμένεται να είναι έτοιμος εντός του 2ου τρίμηνου του 2011. Ο οποίος αναμένεται να προχωρήσει την ψηφιακή μετάβαση σε όλες τις περιοχές στην Ελληνική επικράτεια, αλλά και να προβλέψει για το τι μέλει γενέσθαι με τις γκρίζες ζώνες που θα παραμείνουν εκτός ψηφιακής μετάβασης! Μια και μετά το υποχρεωτικό αναλογικό Switch-Off του 2013, θα πρέπει να έχει επιλεγεί από την πολιτεία ο τρόπος κάλυψης για τις γκρίζες ζώνες μη ψηφιακού σήματος (π.χ. δωρεάν μέσω των δορυφορικών πλατφορμών που θα δραστηριοποιούνται εμπορικά εκείνη την περίοδο)…
Nicolas A.