ΑΠΘ-Τμήμα Πληροφορικής: Hμερίδα για την 3D Τηλεόραση–Ψηφιακή Τηλεόραση στη Θεσσαλονίκη...

«3D Τηλεόραση - Ψηφιακή Τηλεόραση» είναι το θέμα της Ημερίδας που διοργανώνεται στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Πληροφορικής (Κατεύθυνση Ψηφιακών Μέσων) του Τμήματος Πληροφορικής του Α.Π.Θ. και θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11 Μαΐου 2011 και ώρες 9:00 με 17:00. Σύμφωνα με τους διοργανωτές, η ψηφιακή τηλεόραση είναι ήδη γεγονός στην Ελλάδα παρέχοντας υψηλή ποιότητα εικόνας και ήχου. Επιπρόσθετα, η τρισδιάστατη τηλεόραση αρχίζει να διεισδύει στη διεθνή αγορά με ταχύτατους ρυθμούς και αναμένεται να γνωρίσει σύντομα μεγάλη άνθηση, οδηγούμενη από την αναμενόμενη πτώση τιμών των συσκευών, την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη μεγάλη ανταπόκριση του κοινού σε τρισδιάστατες κινηματογραφικές ταινίες. Πέραν της τρισδιάστατης τηλεόρασης, η τεχνολογία του τρισδιάστατου βίντεο και των τρισδιάστατων δεδομένων εισάγεται σταδιακά σε μια σειρά προϊόντων όπως οι κονσόλες παιχνιδιών, τα κινητά τηλέφωνα, οι φωτογραφικές μηχανές κ.α. Η εξέλιξη της τεχνολογίας της τρισδιάστατης και ψηφιακής τηλεόρασης και της καταγραφής και επεξεργασίας των σχετικών δεδομένων στηρίζεται στα ερευνητικά αποτελέσματα που παράγονται σε μια σειρά επιστημονικών και τεχνολογικών περιοχών όπως η τεχνητή όραση, η ανάλυση και συμπίεση βίντεο, τα τρισδιάστατα γραφικά, οι τεχνολογίες τρισδιάστατης απεικόνισης κ.α. Οι παρουσιάσεις που θα γίνουν στο πλαίσιο της Ημερίδας θα καλύψουν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων στον τομέα της τρισδιάστατης και ψηφιακής τηλεόρασης όπως: Επίγεια ψηφιακή τηλεόραση στην Ελλάδα (Τσιαφάκης Βασίλειος - DIGEA). Επισκόπηση της τεχνολογίας ψηφιακής τηλεόρασης. Επισκόπηση της τεχνολογίας τρισδιάστατων εικόνων. Καταγραφή στερεοσκοπικών και τρισδιάστατων εικόνων και βίντεο. Καταγραφή σκηνών για τρισδιάστατη τηλεόραση με χρήση πολλαπλών καμερών. Εναλλακτικές τεχνικές καταγραφής τρισδιάστατων δεδομένων. Καταγραφή δεδομένων κίνησης και ύστερη επεξεργασία τρισδιάστατου και ψηφιακού βίντεο. Αναπαράσταση και συμπίεση τρισδιάστατης πληροφορίας. Τεχνολογίες απεικόνισης τρισδιάστατης πληροφορίας. Συστήματα που στοχεύουν στην εμβύθιση του χρήστη στο μέσο. Στο πλαίσιο των εργασιών της Ημερίδας θα πραγματοποιηθεί έκθεση προϊόντων τρισδιάστατης τεχνολογίας καθώς και έκθεση τρισδιάστατης φωτογραφίας του Κώστα Κρικέλη. Η Hμερίδα απευθύνεται κυρίως σε φοιτητές και επιστήμονες της πληροφορικής, ηλεκτρολόγους μηχανικούς, καθώς και ανθρώπους που εργάζονται στο χώρο της τηλεόρασης και των ψηφιακών μέσων. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή για το κοινό.


Για εγγραφή για την παρακολούθηση των εργασιών της Ημερίδας, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να στείλουν τα στοιχεία τους στο e-mail: improuza@aiia.csd.auth.gr (κα Ιωάννα Μπρούζα) ή να επικοινωνήσουν με τους διοργανωτές, στο τηλ. 2310996361.
Περισσότερες πληροφορίες: http://www.aiia.csd.auth.gr/GR/3DTV/index.htm
Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Διάδοσης Ερευνητικών Αποτελεσμάτων του Α.Π.Θ., Αμφιθέατρο ΙΙΙ, στην οδό 3ης Σεπτεμβρίου εντός της Πανεπιστημιούπολης. Στο τέλος της ημερίδας προγραμματίζεται επίσκεψη στο ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας όπου θα γίνει ξενάγηση σε τρισδιάστατες τεχνολογίες.

Επισυνάπτεται το αναλυτικό πρόγραμμα.
8:30-9:00
Registration / Εγγραφές

9:00-9:15
Welcome –Introduction / Χαιρετισμός (Ιωάννης Πήτας - καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

9:15-10:00
Digital Terrestrial Television in Greece / Επίγεια ψηφιακή Τηλεόραση στην Ελλάδα (Τσιαφάκης Βασίλειος - DIGEA)

10:00-10:30
Digital TV overview / Επισκόπηση της Τεχνολογίας Ψηφιακής Τηλεόρασης (Ζωΐδη Όλγα - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής, κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

10:30-11:00
Break / Διάλειμμα - Καφές

11:00-11:30
3D technology overview / Επισκόπηση της τεχνολογίας τρισδιάστατων εικόνων (Νικολαΐδης Νικόλαος - Επίκουρος καθηγητής, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

11:30-12:00
3D-stereo image & video aqcuisition / Καταγραφή στερεοσκοπικών και τρισδιάστατων εικόνων & βίντεο (Μπουζάς Δημήτριος - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής, κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

12:00-12:30
Multi-camera techniques for 3DTV Scene capture / Καταγραφή σκηνών για τρισδιάστατη τηλεόραση με χρήση πολλαπλών καμερών (Γραμμαλίδης Νικόλαος – ΙΠΤΗΛ, ΕΚΕΤΑ)

12:30-13:00
Other 3D image acquisition methods / Εναλλακτικές τεχνικές καταγραφής τρισδιάστατων δεδομένων (Χατζηθεοδωρίδης Αντώνιος - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής, κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

13:00-14:00
Lunch Break / Μεσημεριανό διάλειμμα

14:00-14:30
Motion capture and 3D/Digital TV postproduction / Καταγραφή δεδομένων κίνησης και ύστερη επεξεργασία τρισδιάστατου και ψηφιακού βίντεο (Μπρούζα Ιωάννα - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής, κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

14:30-15:00
3D information representation and compression / Αναπαράσταση και συμπίεση τρισδιάστατης πληροφορίας (Οικονόμου Μαρία - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής, κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

15:00-15:30
Break / Διάλειμμα - Καφές

15:30-16:00
3D rendering and display technologies / Τεχνολογίες απεικόνισης τρισδιάστατης πληροφορίας (Μαρτινίδου Γλυκερία - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής, κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

16:00-16:30
Ιmmersive systems / Συστήματα που στοχεύουν στην εμβύθιση του χρήστη στο μέσο (Υψηλάντη Κυριακή - Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Πληροφορικής, κατεύθυνση: Ψηφιακά Μέσα, Τμήμα Πληροφορικής, ΑΠΘ)

17:00-17:30
Transportation to NOESIS by a university bus / Μετάβαση στο ΝΟΕΣΙΣ με λεωφορείο του πανεπιστημίου.

17:30-18:00
3D image projection technologies in NOESIS / Τεχνολογίες τρισδιάστατης προβολής εικόνας στο ΝΟΗΣΙΣ (Μάτσος Βασίλειος – ΝΟΗΣΙΣ, Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας)

18:00-19:30
Guided tour to 3D technologies of NOESIS / Ξενάγηση στις τριδιάστατες τεχνολογίες του ΝΟΗΣΙΣ.