“Pride Month Feelgood Highlights μέσα από την οθόνη της ΕΡΤ3!”

“Pride Month Feelgood Highlights μέσα από την οθόνη της ΕΡΤ3!”
Η ΕΡΤ3 γιορτάζει το “Pride Month”, αλλά και την “EuroPride” της Θεσσαλονίκης συμμετέχοντας τη τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου με Feelgood Highlights περιεχόμενο κινηματογραφικών ταινιών και “LGBTQ+” ντοκιμαντέρ, κάθε Βράδυ μετά μεσάνυχτα από τις 22 έως τις 29 Ιουνίου 2024...



“Pride Month Feelgood Highlights μέσα από την οθόνη της ΕΡΤ3!”
ΕΡΤ 3 - ΣΑΒΒΑΤΟ 22/06/2024 - 23/06/2024
00:15 - 01:15 - “Οι Ομοφοβικοί Γονείς μου (E)”
(My Parents are Homophobic)
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, παραγωγής 2018.

Υπάρχει άραγε φυσιολογική σεξουαλικότητα; Μήπως η κοινωνία, η επιστήμη, η ηθική ή η θρησκεία επιβάλλουν τα δικά τους κριτήρια; Γιατί ορισμένοι γονείς δεν αντέχουν να είναι τα παιδιά τους διαφορετικά στην εμφάνισή τους, διαφορετικά στη σεξουαλικότητά τους; Άραγε φοβούνται ή ντρέπονται να έχουν έναν ομοφυλόφιλο γιο ή μία κόρη λεσβία; Πώς οδηγούνται στην απόρριψη του ίδιου τους του παιδιού; Σε αυτό το έργο, συναντάμε νεαρά αγόρια και κορίτσια που καταλήγουν στον δρόμο. Μέσα από τη διαδρομή, εκφράζουν τον πόνο τους αλλά και το κουράγιο να αποδεχτούν αυτό που είναι. Σκηνοθεσία: Anelyse Lafay Delhautal


ΕΡΤ 3 – ΚΥΡΙΑΚΗ 23/06/2024 - 24/06/2024
00:00 – 01:10 - “ΑΚΟΕ ΑΜΦΙ Η ιστορία μιας επανάστασης (Να κοιμάμαι στο στήθος του…)” (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)
Έτος παραγωγής: 2023
Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής, 2023

Ελλάδα, 1977. Ένα σχέδιο νόμου ενώνει μια ομάδα από ομοφυλόφιλους και τρανς άτομα. Σε μια ιστορική εκδήλωση γεννιέται το πρώτο ελληνικό ΛΟΑΤΚΙ κίνημα. Μέχρι το 1990, το ΑΚΟΕ και το περιοδικό του, το Αμφί, θα επηρέαζαν τον τρόπο που η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, αλλά και τα ίδια τα άτομα τον εαυτό τους.
Το ντοκιμαντέρ του Ιωσήφ Βαρδάκη, αφηγείται πώς μια θαρραλέα ομάδα, έστησε την πρώτη «απελευθερωτική» οργάνωση και το πρώτο γκέι περιοδικό το 1977, προσφέροντας ένα σημείο αναφοράς σε μια κοινότητα που, μόλις, είχε ξεκινήσει να σχηματίζεται.
Βραβείο Κοινού στο 25ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (2023)

Σκηνοθεσία/ Σενάριο: Ιωσήφ Βαρδάκης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Δημήτρης Κασιμάτης
Μοντάζ: Κωστής Κοντογεώργος
Ήχος: Κώστας Κουτελιδάκης
Μουσική: Κωνσταντίνος Βήτα
Παραγωγή: Laika Productions
Παραγωγοί: Μαρίνα Δανέζη, Τάσος Κορωνάκης
Συμπαραγωγή: ΕΚΚ – Ειδικό Πρόγραμμα Χρηματοδότησης Covid-19
Αφήγηση: Ιώκο Ιωάννης Κοτίδης

 ΕΡΤ 3 – ΔΕΥΤΕΡΑ 24/06/2024 - 25/06/2024
00:00 – 01:00 - “To Ροζ Τρίγωνο (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)”
(Pink Triangles, Homosexuals Facing Nazism)
Ωριαίο ντοκιμαντέρ, γαλλικής παραγωγής [LADYBIRDS FILMS, France 5, FrenchKiss]

Βασισμένη στην τελευταία ιστορική έρευνα και σε αρχεία που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα, αυτή η ταινία περιγράφει λεπτομερώς τους μηχανισμούς καταστολής του ναζιστικού καθεστώτος εναντίον ανδρών και γυναικών λόγω του σεξουαλικού τους προσανατολισμού. Χάρη σε μαρτυρίες θυμάτων από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Πολωνία και την Ολλανδία, αυτή η ταινία αφηγείται τη μοίρα αυτών των ομοφυλόφιλων που έπρεπε να φορούν το περίφημο σήμα Ροζ Τρίγωνο στους καταυλισμούς.

Σκηνοθεσία: Michel Viotte


ΕΡΤ 3 – ΤΡΙΤΗ 25/06/2024 - 26/06/2024
00:00 – 01:30 - “Σουπερνόβα”
(Supernova)
Έτος παραγωγής: 2020, Διάρκεια: 90'
Αισθηματικό δράμα, παραγωγής Μεγ. Βρετανίας, 2020.

Ο Σαμ και ο Τάσκερ έχουν ζήσει μαζί είκοσι χρόνια και τώρα είναι περισσότερο ερωτευμένοι όσο ποτέ. Αλλά εδώ και δύο χρόνια, από τότε που ο Τάσκερ διαγνώστηκε με άνοια σε πρώιμο στάδιο, η ζωή τους έπρεπε να αλλάξει. Καθώς η κατάσταση του Τάσκερ επιδεινώνεται, ο Σαμ αναγκαστικά θέτει τη ζωή του σε αναμονή για να φροντίσει τον σύντροφό του. Ο κοινός τους χρόνος έχει γίνει η πιο σημαντική πτυχή της ζωής τους και τώρα πια κάθε στιγμή που μοιράζονται έχει ξεχωριστή βαρύτητα. Αποφασίζουν λοιπόν να σχεδιάσουν ένα ταξίδι, ώστε ο Τάσκερ όσο είναι σε θέση να ταξιδέψει, να ξαναδεί φίλους και συγγενείς και να ξαναβρεθεί στα μέρη που έχει αγαπήσει.
Η ταινία Σουπερνόβα είναι μια ρομαντική, αυθεντική, μοντέρνα ιστορία αγάπης. Είναι μια οικεία, αυτόνομη ιστορία που διερευνά μερικά από τα μεγαλύτερα ανθρώπινα ερωτήματα: πώς ζούμε, πώς αγαπάμε, πώς χαμογελάμε, ακόμη και όταν πλησιάζουμε στο τέλος μας.»

Σκηνοθεσία: Χάρι Μακ Κουίν
Πρωταγωνιστούν: Κόλιν Φερθ, Στάνλεϊ Τούτσι,Πίπα Χέιγουντ, Τζέιμς Ντρέιφους,Πίτερ Μακ Κουίν,Νίνα Μαρλίν


ΕΡΤ 3 – ΤΕΤΑΡΤΗ 26/06/2024 - 27/06/2024
00:00 – 02:00 - “Μεγάλη Απόδραση (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)”
([Great Freedom])
Έτος παραγωγής: 2021, Διάρκεια:110'
Δραματική ταινία συμπαραγωγής Αυστρίας/ Γερμανίας, 2021.

Στη μεταπολεμική Γερμανία, ο Χανς σώθηκε από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης μόνο και μόνο για να μπαινοβγαίνει στις φυλακές. Το έγκλημά του; Είναι ομοφυλόφιλος. Εξαιτίας της Παραγράφου 175, η οποία ορίζει την ομοφυλοφιλία όχι απλά ως διαστροφή, αλλά ως ποινικό αδίκημα, η επιθυμία του για ελευθερία καταστρέφεται συστηματικά. Υπό αυτές τις συνθήκες, η μόνη σταθερή σχέση στη ζωή του είναι εκείνη με τον επί σειρά ετών συγκρατούμενό του, τον Βίκτορ, έναν καταδικασμένο δολοφόνο. Σταδιακά, ό,τι ξεκίνησε ως αποστροφή εξελίσσεται σε κάτι που ονομάζεται αγάπη...

Μια χαμηλών τόνων, αντισυμβατική ιστορία αγάπης για τους απίθανους συμμάχους που βρίσκονται μέσα στις πιο απελπιστικές συνθήκες, αλλά κι ένας στοχασμός πάνω στην επίδραση που έχει στην ψυχή του ανθρώπου ο πολυετής εγκλεισμός για ένα έγκλημα που δεν είναι έγκλημα, από τον σκηνοθέτη Σεμπάστιαν Μάιζε.
Η ταινία αποτελεί την επίσημη πρόταση της Αυστρίας για το Όσκαρ Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας, ενώ έχει ήδη τιμηθεί με το βραβείο «Ένα κάποιο βλέμμα» στο Φεστιβάλ των Καννών, τα βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερου Ηθοποιού στα φεστιβάλ του Σεράγεβο και της Βαλανσιέν, και τα βραβεία της Ένωσης Ελλήνων Κριτικών Κινηματογράφου και Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας «Νύχτες Πρεμιέρας».

Σκηνοθεσία: Σεμπάστιαν Μάιζε
Σενάριο: Τόμας Ράιντερ, Σεμπάστιαν Μάιζε
Διεύθυνση φωτογραφίας: Κριστέλ Φουρνιέ
Πρωταγωνιστούν: Φραντς Ρογκόφσκι, Γκέοργκ Φρίντριχ, Άντον Φον Λούκε, Τόμας Πρεν

….
ΕΡΤ 3 – ΠΕΜΠΤΗ 27/06/2024 - 28/06/2024
00:00 – 01:30 - “Η Διαπαιδαγώγηση της Κάμερον Ποστ (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)”
(The Miseducation Of Cameron Post)
Έτος παραγωγής: 2018, Διάρκεια: 90'
Δραματική ταινία συμπαραγωγής Ηνωμένου Βασιλείου/Η.Π.Α, 2018.

Η Κάμερον Ποστ είναι, φαινομενικά, το πρότυπο της μαθήτριας λυκείου. Αλλά, όταν την πιάνουν στα πράσα με μία συμμαθήτριά της στο πίσω κάθισμα ενός αυτοκινήτου τη βραδιά του σχολικού χορού, την στέλνουν σε ένα κέντρο επαναπροσδιορισμού & θεραπείας για έφηβους που «πάσχουν» από ερωτική έλξη για άτομα του ίδιου φύλου. Στο κέντρο, η Κάμερον υπόκειται σε εξωπραγματική πειθαρχία, αμφίβολες μεθόδους «απo-ομοφυλοποίησης» και τραγούδια Χριστιανικής Ροκ. Όμως, αυτό το παράδοξο μέρος της προσφέρει, ταυτόχρονα, τη δυνατότητα να συμμετέχει σε μια γκέι κοινότητα. Για πρώτη φορά, η Κάμερον έρχεται σε επαφή με άτομα που της μοιάζουν και καταφέρνει να βρει τη δική της θέση ανάμεσα σε άλλους «απόβλητους».

Σκηνοθεσία: Ντέζιρε Άκαβαν Σενάριο: Ντέζιρε Άκαβαν, Τσετσίλια Φρουτζιουέλε Παίζουν: Κλόι Γκρέις Μορέτς, Τζον Γκάλαγκερ Τζ., Σάσα Λέιν, Φόρεστ Γκούντλακ, Τζένιφερ Ίλι

….
ΕΡΤ 3 – ΠΑΡΑΣΚΕΗ 28/06/2024 - 29/06/2024
00:00 – 01:30 - “Εμείς οι Δύο (Α' ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΣΗ)”
(Deux)
Έτος παραγωγής: 2019, Διάρκεια: 95'
Ρομαντικό Δράμα, συμπαραγωγής Γαλλίας/ Λουξεμβούργο/ Βέλγιο, 2019.

Η Νίνα και η Μαντλέν είναι βαθιά ερωτευμένες. Στα μάτια όλων, είναι απλές γειτόνισσες που ζουν στον τελευταίο όροφο του κτιρίου. Κάθε μέρα, πηγαίνουν κι έρχονται μεταξύ των δύο διαμερισμάτων τους και μοιράζονται τη ζωή.
Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά συμβαίνει, ούτε καν η Άνν, η κόρη της Μαντλέν που την φροντίζει. Μέχρι την ημέρα που ένα τραγικό γεγονός ανατρέπει τα πάντα…

Σκηνοθεσία: Filippo Meneghetti
Σενάριο: Filippo Meneghetti, Malysone Bovorasmy
Παίζουν: Barbara Sukowa, Martine Chevallier, Léa Drucker, Muriel Benazeraf, Jérôme Varanfrain