COSMOTE TV: Η Χούντα στο εδώλιο της Ευρώπης μέσα από τη «Μηχανή του Χρόνου»


Την «Ελληνική Υπόθεση», όπως ονομάστηκε η αναγκαστική αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1969, παρουσιάζει η «Μηχανή του Χρόνου» με τον Χρίστο Βασιλόπουλο στο COSMOTE HISTORY HD. Το νέο επεισόδιο της εκπομπής θα κάνει Α΄ τηλεοπτική προβολή την Δευτέρα 9/11 στις 21.00, απεικονίζοντας τους λόγους που οδήγησαν στην καταγγελία Σκανδιναβικών κρατών περί συστηματικής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το στρατιωτικό καθεστώς της χώρας, όσα επακολούθησαν και τους λόγους για τους οποίους αποτελεί μέχρι σήμερα μία μοναδική υπόθεση με καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του διεθνούς δικαίου.
Ημερομηνία – σταθμός για την υπόθεση, η 27η Σεπτεμβρίου του 1967, όταν η Σουηδία, η Δανία, η Νορβηγία και στη συνέχεια η Ολλανδία, έξι μήνες μετά την κατάλυση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα από το απριλιανό στρατιωτικό καθεστώς, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το γεγονός αυτό κλόνισε την χούντα των Συνταγματαρχών γιατί αποκάλυπτε βασανιστήρια και εκτοπισμούς πολιτών χωρίς δίκη.
Παράλληλα, η εκπομπή εστιάζει στα γεγονότα της 21ης Απριλίου, όταν η δικτατορία προχώρησε σε μαζικές συλλήψεις πολιτικών, αλλά και πολιτών που είχαν «φάκελο». Μέσα από μαρτυρίες καταγράφεται πώς άνοιξε ο κύκλος βίας και αναβίωσε η σκληρή εξορία της Γυάρου, η οποία έγινε ευρέως γνωστή στην Ευρώπη μέσα από αεροφωτογραφίες του Γερμανού ρεπόρτερ Φρεντ Ιρτ.
Η έρευνα της «Μηχανής του Χρόνου» πλαισιώνεται από μαρτυρίες εξορίστων, που συνέβαλαν στην κινητοποίηση της Ευρώπης για την καταγγελία της Χούντας, καθώς και ανθρώπων που αντιτάχθηκαν στο στρατιωτικό καθεστώς και βασανίστηκαν.
Ο επίλογος της υπόθεσης γράφτηκε στις 12 Δεκεμβρίου 1969, λίγες ώρες πριν από την επίσημη καταδίκη της Ελλάδας, όταν ο Υπουργός Εξωτερικών της Χούντας, Παναγιώτης Πιπινέλης, κατήγγειλε τους ευρωπαίους κατηγόρους και ανακοίνωσε την αποχώρηση της Ελλάδας από το Συμβούλιο της Ευρώπης.
Αμέσως μετά την προβολή του στο COSMOTE HISTORY HD, κάθε επεισόδιο της «Μηχανής του Χρόνου» θα είναι διαθέσιμο μέσα από τον δωρεάν, on demand κατάλογο της COSMOTE TV (υπηρεσία COSMOTE TV PLUS).