Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαγορά της θυγατρικής του ΟΤΕ - Telekom Romania από την Orange, υπό προϋποθέσεις...


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκρίνει την εξαγορά της θυγατρικής του ΟΤΕ - Telekom Romania από την Orange, υπό προϋποθέσεις... Η έγκριση εξαρτάται από την εκποίηση της συμμετοχής μειοψηφίας 30% της TKR στην Telekom Romania Mobile Communications («TRMC»), η οποία είναι άμεσος ανταγωνιστής της Orange...

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει του κανονισμού περί συγκεντρώσεων της ΕΕ, την προτεινόμενη εξαγορά της Telekom Romania Communications («TKR») από την Orange SA («Orange»). Η έγκριση εξαρτάται από την εκποίηση της συμμετοχής μειοψηφίας 30% της TKR στην Telekom Romania Mobile Communications («TRMC»), η οποία είναι άμεσος ανταγωνιστής της Orange.
Η εκτελεστική αντιπρόεδρος Margrethe Vestager, υπεύθυνη για την πολιτική ανταγωνισμού, δήλωσε: «Οι Ευρωπαίοι χρειάζονται πρόσβαση σε γρήγορες και αξιόπιστες υπηρεσίες επικοινωνίας, με επαρκείς εναλλακτικές λύσεις στην αγορά. Με αυτήν την απόφαση και τις δεσμεύσεις που προσφέρει η Orange, η ρουμανική αγορά τηλεπικοινωνιών θα συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες επικοινωνίας υψηλής ποιότητας σε ανταγωνιστικές τιμές ».
Η Orange, μέσω των θυγατρικών της στη Ρουμανία, και η TKR παρέχουν τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες στη Ρουμανία, τόσο σε επίπεδο λιανικής όσο και σε χονδρική. Οι κύριες δραστηριότητες της Orange σχετίζονται με τις κινητές τηλεπικοινωνίες, ενώ η TKR δραστηριοποιείται κυρίως στις σταθερές τηλεπικοινωνίες και την τηλεόραση. Η TKR ελέγχεται έμμεσα από τη Deutsche Telekom («DT») και κατέχει μειοψηφικό μερίδιο 30% στην TRMC, έναν από τους τέσσερις κύριους φορείς κινητής τηλεφωνίας που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία.

Η έρευνα της Επιτροπής
Μετά την έρευνά της, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συναλλαγή, όπως κοινοποιήθηκε αρχικά, θα προκαλούσε σοβαρές ανησυχίες ανταγωνισμού στην αγορά λιανικών υπηρεσιών κινητών τηλεπικοινωνιών λιανικής. Συγκεκριμένα, η Orange θα είχε αποκτήσει το 30% της μειοψηφικής συμμετοχής της TKR στην TRMC, έναν από τους βασικούς ανταγωνιστές της σε αυτήν την αγορά. Αυτό μπορεί να μείωσε τα κίνητρα της Orange να ανταγωνιστεί το TRMC, θα έδινε στην Orange πρόσβαση σε εμπορικά ευαίσθητες πληροφορίες σχετικά με τον ανταγωνιστή της και θα της επέτρεπε να αποκλείσει σημαντικές επενδύσεις από την TRMC ή την εξαγορά του φορέα εκμετάλλευσης από έναν στρατηγικό αγοραστή.
Επιπλέον, η Επιτροπή διερεύνησε πιθανά προβλήματα ανταγωνισμού σε άλλες αγορές, όπως η παροχή υπηρεσιών σύγκλισης σταθερών κινητών («FMC»), η αγορά λιανικής για υπηρεσίες συνδεσιμότητας επιχειρήσεων και η αγορά χονδρικής για την προμήθεια και απόκτηση τηλεοπτικών καναλιών.
Σε όλες αυτές τις αγορές, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η συγχωνευθείσα εταιρεία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει σημαντικό ανταγωνισμό από άλλους παίκτες και οι πελάτες θα έχουν επαρκείς εναλλακτικές λύσεις. Καθώς στο τομέα αυτό δραστηριοποιούνται και οι πλατφόρμες “Digi TV Romania (RCS + RDS)”, “Focus Sat (θυγατρική του M7 Group/μητρικός όμιλος Canal+ Group)”, "Vodafone TV Romania", καθώς και η “Orange Romania (θυγατρική του France Télécom S.A)”, που αναμένεται να εξαγοράσει την “Telekom TV (θυγατρική του OTE/μητρικός όμιλος DT)”...


Τα προτεινόμενα διορθωτικά μέτρα

Προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ανταγωνισμού που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή σε σχέση με την προτεινόμενη απόκτηση της μειοψηφικής συμμετοχής της 30% από την Orange στην TRMC, η Orange προσέφερε:

- να εξασφαλίσει την εκποίηση της μειοψηφικής συμμετοχής της TKR κατά 30% στην TRMC στον Ελληνικό Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Α.Ε. («ΟΤΕ»), ο οποίος είναι ο τρέχων ελεγχόμενος μέτοχος της TRMC και θυγατρική της DT.
- να μην εφαρμόσει τη συναλλαγή προτού η TKR και ο ΟΤΕ καταλήξουν σε δεσμευτική συμφωνία για την εκποίηση, προτού η Επιτροπή εγκρίνει τόσο τον ΟΤΕ ως κατάλληλο αγοραστή, όσο και τη συμφωνία εκποίησης, και τέλος πριν μεταφερθεί το μερίδιο μειοψηφίας στον ΟΤΕ.
Αυτές οι διαρθρωτικές δεσμεύσεις καταργούν πλήρως τις ανησυχίες για τον ανταγωνισμό που εντοπίστηκαν από την Επιτροπή στην αγορά λιανικών υπηρεσιών κινητών τηλεπικοινωνιών. Συνεπώς, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η προτεινόμενη συναλλαγή, όπως τροποποιήθηκε από τις δεσμεύσεις, δεν δημιουργεί πλέον ανησυχίες για τον ανταγωνισμό. Η απόφαση εξαρτάται από την πλήρη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις.

Εταιρείες και προϊόντα
Η Orange είναι παγκόσμιος πάροχος τηλεπικοινωνιών, η οποία δραστηριοποιείται στη Ρουμανία μέσω των θυγατρικών της Orange Romania SA και Orange Business Romania SA. Προσφέρει κυρίως υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας που βασίζονται στο δικό της δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, και σε πολύ περιορισμένο βαθμό, σταθερές τηλεφωνίες, σταθερές υπηρεσίες Διαδικτύου και τηλεόρασης. σχεδόν αποκλειστικά σε υποδομές τρίτων.
Η TKR έχει την έδρα της στη Ρουμανία και παρέχει σταθερές τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, τηλεοπτικές υπηρεσίες και πακέτα πολλαπλών παιχνιδιών σε οικιακούς και μη οικιακούς πελάτες, υπηρεσίες χονδρικής σε άλλους τηλεπικοινωνιακούς φορείς και σε πολύ περιορισμένο βαθμό υπηρεσίες κινητής τηλεπικοινωνίας ως χειριστής κινητού εικονικού δικτύου για συμφωνία με την TRMC.

Πρόσθετες εξελίξεις...

Πρόσφατα ο ΟΤΕ συμφώνησε να πουλήσει και τα αθλητικά κανάλια της θυγατρικής Telekom Romania στην Orange. Ενώ το Εθνικό Οπτικοακουστικό Συμβούλιο της Ρουμανίας (CNA) ενέκρινε την μεταβίβαση των οπτικοακουστικών αδειών για τους σταθμούς Telekom Sport, στην εταιρεία Orange Romania που περιλαμβάνει τις αθλητικές υπηρεσίες “Telekom Sport 1 SD/HD, Telekom Sport 2 SD /HD, Telekom Sport 3 SD/HD, Telekom Sport 4 SD/HD και Telekom Info”...